2024-04-27 72 瀏覽
趁住宜家天氣仲唔太熱又去左打邊爐,最近發現係觀塘既【一本食堂】有任食花膠鷄鍋放題,仲要唔限時!!成人劃一價錢,送荔枝蝦球、時令海鮮拼盤同頂級牛盛盤,其他任食食材就自己出去攞。時令海鮮拼盤包括蟶子、蝦、鯇魚片、蠔同蜆;頂級牛盛盤包括頂級牛小排prime、頂級牛肩胛prime、安格斯牛板腱同雪花一口和牛。花膠鷄鍋可以先飲湯再打邊爐,本身湯無任何調味,可以自己加鹽。鷄湯非常濃但清甜。鷄肉大概有半隻鷄,非常嫩滑無鷄腥味。食物同火鍋食材最推薦荔枝蝦球、頂級牛盛盤、海鮮拼盤同蔬菜。荔枝蝦球造型好特別、蝦球彈牙。頂級牛盛盤肉質鮮嫩、牛味重、就算放耐少少都唔會硬。海鮮拼盤海鮮非常新鮮。蔬菜吸收曬鷄湯精華、非常鮮甜。個人覺得環境寬敞、價錢合理、而且唔限時,非常適合朋友聚會去食。