每日都要飲杯咖啡先覺得完美,有時仲要係去飲下啲高級少少既咖啡滿足下自己既咖啡癮,而 “%Arabica”就一直係我想比貴啲飲杯好咖啡既選擇之一。環境愈開愈多分店,知道打卡位既西環碼頭附近都開左間,環境好chill好relax就去打下卡,對住海景,仲有兩層,週末到訪人龍甚長,買完樓上雅座都FULL左,不過唔緊要,邊行邊飲一樣咁嘆。Spanish Latte $55(Iced)自第一次係IFC飲過“%”既Spanish Latte後一試愛上,一直知道係用煉奶沖既所以特別滑,但今日見到店員沖係用明治奶,未知係本身已落左煉奶再加明治奶,定係我一直誤以為用煉奶沖......無論如何, “%”既Spanish latte入口香滑,呢到既咖啡有分Blend(綜合豆)或Single(單品豆),不過Spanish Latte就只有Blend一款,咖啡味香而岀,奶同咖啡比例恰當,質感幼滑,難怪售價不便宜仍然吸引大量客人!Matcha Latte $60(Iced)Spanish Latte 及Matcha Latte 係尖沙咀天星小輪碼頭都未有供應,所以會揀去其他分店就係為左飲呢2款。 “%”既Match

Spanish Latte $55(Iced)
Spanish Latte

Matcha Latte $60(Iced)
Matcha Latte

Spanish Latte 及Matcha Latte 係尖沙咀天星小輪碼頭都未有供應,所以會揀去其他分店就係為左飲呢2款。 “%”既Matcha Latte唔會飲到有粉狀未撈匀既情況,抹茶味夠之餘唔會欠奉奶味,好岩唔飲咖啡既朋友仔。

Matcha Latte $55(Hot Tall)
Matcha Latte

熱既呢杯就轉左做燕麥奶(+$5),比起原本既冇咁甜。

點少得影張打卡相!!

總括而言,縱使定價比較貴,但依然每間分店都大排長龍,除左打卡靚之外,店舖每間選址都揀得好好,飲品都要有返咁上下質素先保持到人龍不絕以及有回頭客,繼續keep落去!

附:餐牌
2019-05-25