2021-09-26 73 瀏覽
“Let’s have Fûhn.” 依句子令我留意到呢一間餐廳。仲以為Fûhn係Fun😂。原來Fûhn嘅名之所以改成咁,係為咗佢有「粉」嘅粵語諧音。Let’s have 「粉」🤪。餐廳提供越南🇻🇳菜,採用上等高質食材,而且醬汁都係自己研發,非常獨特、有新意。小編點咗香茅雞扒撈檬同埋凍新鮮椰青。🏷 香茅雞扒撈檬($75)雞扒🐥係香煎嘅,啱啱上檯嘅時候熱辣辣、香噴噴,雞肉🐥質感好柔嫩。粉好彈牙,軟硬適中。檬汁細細杯,原本以為個份量唔夠,但係食到最後發現份量啱啱好☺️。依個檬汁同一般餐廳所用嘅唔同🤔,一般餐廳嘅檬汁都係非常酸🙈,而且唔係個個人都接受到。 Fûhn嘅檬汁微酸帶少少辣,但係撈左落去粉之後就唔覺得辣啦,淨係剩低少少酸味,辣味唔係好察覺到。🏷 凍新鮮椰青($49)椰青水🥥鮮甜美味,非常滋潤,比想像中大個,飲完即刻飽咗。餐廳仲加咗一支匙羹喺椰青入邊,可以用嚟𢳂椰青肉。椰青肉好實,目測有5mm嘅厚度,就係難𢳂咗啲,所以小編最後只係𢳂咗少少嚟食。*另收加一服務費*餐廳做緊promotion: 買一盒純正越南滴漏咖啡,堂食全單九折;如果買兩盒嘅話,全單八折。(一盒售價$65,內有5包獨立包裝

小編點咗香茅雞扒撈檬同埋凍新鮮椰青。
🏷 香茅雞扒撈檬($75)
香茅雞扒撈檬

🏷 凍新鮮椰青($49)

*另收加一服務費
*餐廳做緊promotion: 買一盒純正越南滴漏咖啡,堂食全單九折;如果買兩盒嘅話,全單八折。(一盒售價$65,內有5包獨立包裝咖啡)
2021-09-25
香茅雞扒撈檬