餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-06-06 715 瀏覽
灣仔呢間韓式扒房,將🇰🇷韓燒文化結合西式牛肉乾式熟成處理,為各位牛魔王🐮😈帶來破格創新嘅燒肉體驗!🅢🅣🅔🅐🅚 🅞🅜🅐🅚🅐🅢🅔 🅢🅔🅣 $438 per person • appetisers • main • 2nd main • tea 🥗𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫𝐬4️⃣款前菜:🥗季節沙律、🥒傳統前菜、🍅韓國蕃茄冷盤、🥚韓式蒸蛋我鍾意沙律醬汁夠多,唔乾身;蕃茄拌胡麻醬,美味開胃;傳統前菜任refill唔嬲🤣我最鍾意韓式蒸蛋,加咗蟹籽入口「卜卜」聲好過癮🥩𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 3️⃣款主食:🐮熟成醬油牛肋肉、🐷40天熟成北海道五花肉、🐙西班牙八爪魚🐮牛肋肉通過28日嘅乾式熟成,過程中牛肉會分解自身嘅膠原組織及纖維,所以肉質極奇腍嫩、肉味極濃郁。燒熟後入口的確啖啖肉汁,出色之作👏🏻🐷五花肉一向俾人嘅感覺都係偏肥膩,但係呢塊肉完全冇!肥瘦適中,醃味唔重,相比起牛肋肉較原汁原味,燒至焦香後,入口散發陣陣豬肉香,重口味人士不妨配大醬食~🐙原隻八爪魚好震撼,微辣,燒起上嚟惹味香口,燒完依然鮮嫩爽口,一個字:鮮!🔅𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 2️⃣款可選:🍜熟成炸醬麵 或 🍚大醬湯配飯,份量細細碗,唔會過飽

🥗𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫𝐬

韓式蒸蛋
季節沙律、韓國蕃茄冷盤

🥩𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞

Steak  Omakase  Set
熟成醬油牛肋肉

🔅𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥
2️⃣款可選:🍜熟成炸醬麵 或 🍚大醬湯配飯,份量細細碗,唔會過飽👍🏻 大醬湯熱騰騰好暖胃☺️ 以蘿蔔、牛肉、豆腐、翠玉瓜等烹調而成,鮮甜中帶牛肉香,拌飯食鹹度剛好

隨附上4️⃣款第二輪前菜:酸醃菜、醬醃魷魚、魚乾、蓮藕,拌飯/麵食一流😋
大醬湯配飯
傳統前菜

🍰𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
Strawberry cheesecake外型好可愛,係一粒士多啤梨🍓,士多啤梨塊葉係朱古力,換句說話,成粒士多啤梨🍓都食得!不過比起芝士蛋糕,我覺得口感更似慕絲
Strawberry cheesecake

Tiramisu以手指餅 及Mascarpone Cheese製成,六條手指餅搭成兩層,抹上Mascarpone Cheese,☕️咖啡、🍫朱古力味濃,冇諗過喺韓燒餐廳食到咁正宗嘅Tiramisu👍🏻
Tiramisu

🔅環境
餐廳環境昏暗,枱面已放上🍷酒杯迎賓,猶如置身於酒吧當中,氣氛一流🥂
2022-05-22
韓式蒸蛋