雲桂川風味米線 Wan Gui Chun Flavor Rice Noodle📍灣仔軒尼詩道107號地舖平日放工,一心諗住同朋友去食灣仔嘅手工餃子,點知未夠七點就已經滿座,門口仲有人排緊隊,呢個情況下,我哋當然係立即轉plan啦。可能正值晚餐時段高峯期,間間餐廳都無位,附近嘅冰室早排先食完,所以揀無可揀,我建議去食粉食麵就算。醒起平時放工搭巴士見過有間叫雲桂川嘅米線舖,仲有一兩檯吉檯,我就同朋友轉場去食。 💰$34 (加$7有兩款配料)雲南酸辣湯小鍋米線 🍜店舖有提供配好料嘅飯麵套餐,亦有類似車仔麵叫餸嘅認識,自選不同配搭,自由度都幾大。我同朋友都想自己揀配料,所以就拎咗張紙嚟填。湯底口味方面,有三款供以選擇:雲南酸辣湯小鍋米線、雲南上湯小鍋米線同四川麻辣湯米線,跟湯附上嘅配料都係離不開腐皮、芽菜、韭菜同酸菜呢啲啦。食客可以自選辣度,叫唔辣食清湯都得,同一價錢都係$34,喺軒尼詩道大街嚟講,算係好貼地嘅價錢。佢哋提供接近50種配料,有啲要加錢,但大部份都係加$7就食到兩款,價錢方面真係贏咗好多人。好可惜嘅係,佢嘅味道同賣相都令我哋大失所望,一心以為雲XX嘅米線就係被人吹奏得好勁,話世一
📍灣仔軒尼詩道107號地舖

[價錢 Price]
💰$34 (加$7有兩款配料)
雲南酸辣湯小鍋米線 🍜

好可惜嘅係,佢嘅味道同賣相都令我哋大失所望,一心以為雲XX嘅米線就係被人吹奏得好勁,話世一嗰種,點知會同想像中咁大出入。首先講下個湯底同附有嘅配料,每樣都失去咗原有嘅味道,腐皮無豆味,韭菜無香味,精髓酸菜酸都唔酸下,口感仲唔腍唔爽,有少少奇怪。雖然唔會好似食完連鎖米線店啲重味精米線咁口渴,但呢個湯底毫無層次,我哋叫咗BB辣,只係睇到少少辣油浮面,但完全食唔到辣味同酸味。

其次係份量,我都出晒名係細胃王,但食完成碗我都仲想食返串燒賣充飢,可想而知米線量係有幾多。只想配搭方面,我揀咗滷豬耳仔同滷豬肚,而朋友就揀咗豬頸肉同鮮蝦雲吞。我會揀晒兩種滷水因為我一向認為呢類雲南米線舖頭,煮呢類食材會好食啲。問心個句,其實佢嘅滷水味唔差,兩款配料都好入味,但豬肚實在太腍,腍到無晒口感,不過豬耳就還好。

朋友叫嘅鮮蝦雲吞都好大粒,蝦肉都叫彈牙,拖尾亦做得幾好,但就無咩味道,而且只有兩粒,有少少唔夠喉。全場唯一可以讚得落口嘅,應該只有豬頸肉。我未食過呢種味道、呢種口感嘅豬頸肉。佢望落有少少似切咗件嘅炸豬扒,而表皮的確係因為落鑊炸過所以有少少香脆。我哋都幾欣賞佢嘅口感半腍半爽,恰到好處,調味唔會過份重手,食到少許豬肉本身嘅鮮甜,有少少驚喜。

總括嚟講,呢度食晚餐價錢真係平通街,不過整體食物質素有待提升。如果糧尾無錢開飯,嚟呢度食返碗米線都應該可以頂到餓一陣,不過可能要再食少少宵夜囉。