Le Viet

2017-09-21 1183 瀏覽
今日公司做野要送野出尖沙咀,我梗係把握呢個機會,安排接近放工時間去,咁就可以唔駛再返公司啦。之後約左老婆喺THE ONE等,順便喺呢度食埋晚飯啦。原來THE ONE開左咁耐,除左食過一次哈根大師雪糕,都未喺呢度食過一餐喎。而呢度都算幾多食肆,睇左幾間之後老婆就話不如試下Le Viet。Le Viet係開放式設計,感覺開揚,無左一般店鋪焗促嘅感覺。最鍾意呢啲餐牌,圖文並戍。唔似一啲只有名字嘅,就算係貴價貨,都只會比人一種冷冰冰嘅感覺,圖片絕對係有吸引人去揀選嘅動力。呢期推介係越式拼盤及青木瓜絲大蝦沙律。呢個並唔係店長推介嘅青木瓜絲大蝦沙律,而係青木瓜絲雞絲沙律。無睇錯,由於做緊promotion,呢個雞絲沙律係貴過大蝦沙律嘅,但老婆就係想食雞絲,唯有就範。但個沙律確係好食,雞絲份量夠多,加上特制魚露,份外配合。呢個越式拼盤非常豐富,有炸蝦餅、春卷、扎肉蒸粉包等等,我最鍾意食炸蝦餅,仲要成舊沾滿醬汁先放入口,非常好味。大蜆夠晒大隻,濃濃嘅醬汁都掩蓋唔到大蜆嘅鮮味,而且食唔到有沙,可以放心咬落去。可能太好味嘅關係,就覺得個份量少左啲,轉眼就食晒,但呢個真係值得推介一下。叫得辣椒膏炒大蜆,又點

最鍾意呢啲餐牌,圖文並戍。
圖片絕對係有吸引人去揀選嘅動力。

呢期推介係越式拼盤及青木瓜絲大蝦沙律。

青木瓜絲雞絲沙律
但老婆就係想食雞絲,唯有就範。但個沙律確係好食,
雞絲份量夠多,加上特制魚露,份外配合。

Le Viet越式拼盤
呢個越式拼盤非常豐富,有炸蝦餅、春卷、扎肉蒸粉包等等,
我最鍾意食炸蝦餅,仲要成舊沾滿醬汁先放入口,非常好味。

辣椒膏炒大蜆
大蜆夠晒大隻,濃濃嘅醬汁都掩蓋唔到大蜆嘅鮮味,
而且食唔到有沙,可以放心咬落去。可能太好味嘅關係,
就覺得個份量少左啲,轉眼就食晒,但呢個真係值得推介一下。

印式薄餅
叫得辣椒膏炒大蜆,又點可以唔叫呢個印式薄餅呀。
食完個大蜆,成盆香濃嘅醬汁剩喺度咪嘥晒。
印式薄餅沾滿呢個醬汁黎食,份外惹味。

大蝦菠蘿飯
沙律無左大蝦唔緊要,呢個菠蘿炒飯可以補番。
而老婆就最鍾意食菠蘿炒飯,貪佢肉鬆夠多,加上用原個菠蘿上,
炒飯帶有少少甜甜酸酸,夠晒醒胃。
而如果啲大蝦可以剝埋殼就最好不過啦。

椰汁紅豆冰
飲品叫左個椰汁紅豆冰,粒粒紅豆夠晒咬口,加上係椰汁底,味覺滿分。
其實而家好多地方都用梳打水代替椰汁,但呢度堅持用椰汁配紅豆,值得讚賞。
青木瓜絲雞絲沙律
Le Viet越式拼盤