2021-10-12 132 瀏覽
朋友上網搵到呢間原來係老字號 油麻地係新店 同埋話好full 所以一早就卜定位 決定黎會一會佢 再啤一啤佢卜左7:30 舖頭入面分兩層 本身入去嘅時候都以為人唔係好多 點知原來上到二樓已經差唔多坐滿哂 淨低兩三張空枱 估唔到星期一都咁多人 門口佢地有貼繁忙時間限時90分鐘 可能今日唔算太旺場 所以我地坐左兩個鐘佢都冇趕我地走 咁就可以慢慢食啦食潮式打冷 滷味同蠔餅絕對係不二之選 今日我地都嗌左個黎試一試 另外仲有椒鹽魷魚 豉椒炒蜆 同埋金銀蛋油麥菜 有肉有菜再加支青島 放工就係等緊呢一刻啦🤣滷味拼盤- 入面有紅腸,大腸,墨片,鵝腸,腎,豬頭肉,芽菜,呢碟野個份量好大同埋絕對唔係個底用芽菜墊高左嘅視覺效果,個味道唔會好咸(有試過食滷味個汁好似豉油咁)而且會有小小甜甜地,另外配埋個辣椒油食,就更惹味蠔餅係即叫即炸嘅,因為我地一直都係到期待緊佢上菜,每次見到有人拎住就望下係味我地嘅🤣所以見到佢地會一台一台咁上,唔會係一次過炸起一次過上。蠔餅炸到好酥脆,粉漿唔會太多,入面蠔仔份量如果可以再多少少,口感就會更豐富啦,不過味道黎講佢都可以,因為食到蛋香味豉椒炒蜆呢味打冷我都算常食,蜆好乾淨,唔會有

滷味拼盤

蠔餅

豉椒炒蜆呢味打冷我都算常食,蜆好乾淨,唔會有沙,蒜蓉味好香反而豆豉味冇咁重,加上一段段嘅蔥,但如果佢有埋洋蔥咁就更perfect啦😆
豉椒炒蜆

椒鹽鮮魷-即上即食好好味,但放耐左皮都依然好脆,有好多椒鹽灑係上面,用黎送啤酒簡直係一流👍🏻不過呢個我就覺得一定要配喼汁食 因為咁先可以中和到椒鹽個鹹味,就咁食就會比較鹹
椒鹽鮮魷

金銀蛋時菜我地就簡左油麥菜,另外如果唔鐘意佢都仲有菜心 娃娃菜 生菜 等等時令蔬菜比你簡,食過好多金銀蛋出到黎鹹蛋落太多,成碟野就好似鹽水浸出黎咁,呢個反而三色蛋嘅份量分配得岩岩好,唔會淨係得鹹蛋味就食唔到皮蛋,另外雞蛋會變咗做蛋花 咁就可以痴住條菜一齊食。仲有一片片嘅薑 同埋最重要嘅原粒蒜頭!呢個金銀蛋嘅湯係可以飲落口嘅,飲完唔會好口渴個種。
金銀蛋油麥菜

我地三個人食左五個送加飲品都係六百蚊 真係好抵啊 下次會再約多啲人試多啲唔同嘅野🍻
滷味拼盤
蠔餅