2024-04-05 1050 瀏覽
紅伶飯店 @hunglingrestaurant 📍:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖🚗:油麻地地鐵C出口 步行2分鐘📞:+852 3481-2020💲:~HKD220/head for dinnerFood quality✔️:冰震芥辣墨魚片、椒鹽九肚魚👌🏼:潮州靚鵝片、韮菜豬紅、馳名煎蠔餅、潮州凍蟹 總結:😋一間人氣潮州打冷大排檔 樓高兩層 環境好大 裝修都係𡚒式 懷念呢種感覺可以一試 食物水平就中上🈴️😋最推薦係冰震芥辣墨魚片 墨魚片凍上 大片且爽滑 蘸上芥辣醬油都幾特別 要講好正雖然唔係 但下層舖嘅酸菜反而先出色 酸酸味味好開胃😋椒鹽九肚魚都炸得幾好 唔錯太油 同埋唔算好多骨 椒鹽味都重👍🏼🤔作為潮州人真係成日食鵝片 紅伶嘅鵝片就正常 冇咩特別 舖底嘅豆腐反而幾好食😎🤔韮菜豬紅好濃味 豬紅超多都幾好食 不過韮菜多啲會更好💋🤔招牌蠔餅就有點失望 很好咁用蠔仔但蠔同炸漿比例有點不平衡 唔係啖啖食到濃濃嘅蠔味👌🏼🤔潮州食凍海鮮都好出名 叫咗碟要預訂嘅凍蟹 都係失望 蟹同蝦都比較細隻 又唔係好鮮甜 正常但唔需要特登訂🙊🤔環境熱鬧 好啱飲啤酒🍻啱哂一班朋友TGIF 價錢唔算太貴
紅伶飯店 @hunglingrestaurant
📍:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖
🚗:油麻地地鐵C出口 步行2分鐘
📞:+852 3481-2020
💲:~HKD220/head for dinner

Food quality
✔️:冰震芥辣墨魚片、椒鹽九肚魚
👌🏼:潮州靚鵝片、韮菜豬紅、馳名煎蠔餅、潮州凍蟹

總結:

🤔韮菜豬紅好濃味 豬紅超多都幾好食 不過韮菜多啲會更好💋

🤔環境熱鬧 好啱飲啤酒🍻啱哂一班朋友TGIF 價錢唔算太貴 都可接受

• 冰鎮芥辣墨魚片
  • 椒鹽九肚魚
2024-04-27 0 瀏覽
平時想打冷第一時間就會諗起紅伶,地點方便,位於油麻地站C出口附近,食物質素幾好,如果一大班人黎食,就可以多啲選擇。今晚兩個人訂左枱八點,訂枱嘅時候已經預留咗一碟鵝片,因為第一次嚟食唔知道,所以冇留到冇得食,跟著每次都打電話留咗先。潮洲靚鵝片$159份量都幾多,唔會太肥,食到啖啖肉,鵝片下面仲有滷水豆腐,同滷水花生,配埋辣椒醬好食。椒鹽九肚魚$119炸得幾香,送啤酒一流,有好多細的魚骨刺,食嘅時候要小心。菜心炒鮮魷$129呢個啲魷魚有啲韌,菜心如果係用菜心苗會更好。潮州白粥$15碗唔夠熱,凍左少少。Sapporo啤酒$33係一大罐,兩個人飲剛好。

潮洲靚鵝片$159

椒鹽九肚魚$119
炸得幾香,送啤酒一流,有好多細的魚骨刺,食嘅時候要小心。

菜心炒鮮魷$129
呢個啲魷魚有啲韌,菜心如果係用菜心苗會更好。

潮州白粥$15碗
唔夠熱,凍左少少。

Sapporo啤酒$33
係一大罐,兩個人飲剛好。
🔻鹵水鵝肝|$229鮮嫩滑爽,入口即溶😍🔻馳名鹵水鵝|$139鵝肉好嫩,好夠汁🤤🔻馳名煎蠔餅|$89十分足料,啖啖都食到蠔仔👍🏻勁脆🔻蠔仔肉碎粥|$82份量都好多,叫左M size都夠幾個人share😆🔻黃金豆腐|$89外脆內軟,充滿咸蛋黃香味😝
🔻鹵水鵝肝|$229
鮮嫩滑爽,入口即溶😍

🔻馳名鹵水鵝|$139
鵝肉好嫩,好夠汁🤤

🔻馳名煎蠔餅|$89
十分足料,啖啖都食到蠔仔👍🏻勁脆

🔻蠔仔肉碎粥|$82
份量都好多,叫左M size都夠幾個人share😆

🔻黃金豆腐|$89
外脆內軟,充滿咸蛋黃香味😝
2024-04-17 220 瀏覽
接近晚上9點係油麻地站附近先搵飯餐食行過去紅伶,門口唔見有人龍又好耐冇食潮州菜就決定食下啦一行3人叫左4個餸冰震芥辣墨魚片 $119上菜時有啲墨魚片仲未解晒凍,仲冰冰地硬硬地,不過因為切左片,所以放放下食食下好快就軟身返蘸wasabi豉油,再配墊底酸菜,叫黎做前菜正呀!潮州靚鵝片 $159夠入味,有滷水花生同豆腐墊底。蘸醋同辣椒油一流,呢到辣椒油係香但唔辣,唔太食得辣既朋友都可以食到。黃金大蝦球 $139上菜時熱辣辣,小心燙口。隻隻蝦球都比咸蛋黃包住,夠晒香夠晒邪惡! 用黎送飯!不過食多兩隻同凍左都幾肥膩同漏。金銀蛋白菜仔 $109菜似係炒過先淋汁,爽口
接近晚上9點係油麻地站附近先搵飯餐食
行過去紅伶,門口唔見有人龍
又好耐冇食潮州菜就決定食下啦

一行3人叫左4個餸

冰震芥辣墨魚片 $119
蘸wasabi豉油,再配墊底酸菜,叫黎做前菜正呀!
冰震芥辣墨魚片

潮州靚鵝片 $159
潮州靚鵝片

黃金大蝦球 $139
上菜時熱辣辣,小心燙口。
隻隻蝦球都比咸蛋黃包住,夠晒香夠晒邪惡! 用黎送飯!
不過食多兩隻同凍左都幾肥膩同漏。
黃金大蝦球

金銀蛋白菜仔 $109
菜似係炒過先淋汁,爽口
金銀蛋白菜仔
2024-04-13
潮州靚鵝片
黃金大蝦球
金銀蛋白菜仔
2024-04-11 378 瀏覽
3個麻甩妹去食打冷雖然預先book咗位但去到門口都等咗一陣不過都好快入到去入到去店員都係咁推介我哋食咩好最後嗌咗我哋最鍾意嘅蠔餅鵝腸拼盤店員行咗過黎吹咗幾句都幾搞笑😆
3個麻甩妹去食打冷
  • 馳名煎蠔餅
  • 滷水什錦
  • 鵝片
2024-04-09 282 瀏覽
屋企人已經幫襯咗呢間餐廳幾十年見證住佢細舖搬大舖 愈做愈旺🥳但仍然保持到食物質素其實我估自己可能都已經食過有十次🤣今次終於可以好好紀錄-🤍冰震芥辣墨魚 $119每枱必點嘅白墨魚片🦑爽口彈牙又滑配芥辣一齊食一流😋底下仲有酸菜味道🌕🌕🌕🌕🌗-🤍滷水鵝片(1/4上莊)$278肥瘦適中嘅鵝片 滷得好入味🪿仲有滷豆腐🥰味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍蠔仔肉碎粥 $82佢係類似湯飯咁樣🍲有超級多嘅蠔仔 冇沙同飽滿的鐘意芫茜嘅仲可以多茜🌱味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍砵酒生蠔 $209夠脆夠金黃🤩味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍豉油皇炒麵 $86🤍啫啫通菜煲 $119🤍炒四季豆 $109呢三個就正正常常 唔特別講啦😂味道🌕🌕🌕🌗🌑-回訪嗎:🙋🏻‍♀️整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑抵食 🌕🌕🌕🌑🌑
屋企人已經幫襯咗呢間餐廳幾十年
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食 🌕🌕🌕🌑🌑

2024-03-13 836 瀏覽
約咗成班friend喺度食團年飯,結果成晚落嚟嘅感覺都唔太良好。除咗嘢食味道水準十分一般 份量偏少/細碟,味道都普普通通外,價錢不值個消費,六個人食左2624蚊,平均440一人,質素會寧願去食燒肉/火鍋放題,不會回頭。 如果唔係驚過唔到食評都實在打唔到咁多字。因為實在是不予置評。冰鎮魷魚相對是比較特別的,但係都係因為其他菜式實在太過普通了。其實個做法就等於你食冰鎮鮑片一模一樣,只係變咗魷魚。由於去食嗰日天氣都比較凍,服務員就推薦咗我哋食羊腩煲,我哋人比較多,結果份量都係好少味道都非常之一般到唔再一般。打冷最緊要就係食滷,基本上全間舖值得一試嘅滷水都食哂,但感覺都冇一個要嚟必試嘅原因。因為滷水都係色有,大臭味同味道都係唔合格的。但伙記服務態度是ok的。最主要是不值得重要係炒通菜食到一條大鐵絲!!!今次食既體驗非常差,唔建議大家食。完全唔明白點解呢間舖仲咁多人去排隊,希望食評出街,唔好咁多人俾人洗冤枉錢

但伙記服務態度是ok的。最主要是不值得
重要係炒通菜食到一條大鐵絲!!!
今次食既體驗非常差,唔建議大家食。

2024-02-08
團年飯
  • 豉椒炒蜆
2024-03-12 744 瀏覽
有日同啲朋友好隨意咁話想打冷,見呢間咁多評價就想試下,晏晝臨時臨急先打去訂枱,但應該落場冇人聽,估唔到佢見到missed call竟然打返比我,成功book咗枱,呢個舉動好有人情味🥰 去到門口企滿晒人都有啲意外,但因為book咗成功入座✌🏻環境係好舊式類似大排檔嘅格局 滷水鵝唔錯,少少肥,肉唔鞋 滷水雜錦好正,好多鍾意食嘅款式,例如鵝腸、大腸、墨魚,完全冇食內臟擔心會有嘅怪味,而且肉質好爽口 黃金雞軟骨都比想像中出色,個皮好薄同炸得酥脆,鹹蛋黃香但唔過油 辣酒煮花螺就反而平庸少少,主要淨係鹹,唔算好有辣酒嘅惹味 勝瓜都幾唔錯,唔會過份清淡,啲瓜有甜味 呢間以穩打穩紮唔花功嘅食物同人情味取勝,絕對可以encore😋*****多quota評價:😋Quota花得值(🤮<☹️<😐<😋<🤤)

滷水鵝唔錯,少少肥,肉唔鞋

辣酒煮花螺就反而平庸少少,主要淨係鹹,唔算好有辣酒嘅惹味

勝瓜都幾唔錯,唔會過份清淡,啲瓜有甜味

*****
多quota評價:😋Quota花得值
(🤮<☹️<😐<😋<🤤)
  • 黃金雞軟骨
  • 滷水雜錦
2024-03-11 430 瀏覽
滷水什錦$139滷水什錦味道普通,有滷水鵝腸、腎片、墨魚片、生腸、豬肚、豬耳、紅腸同埋大豆芽豆卜,滷得算入味。馳名煎蠔餅$89超大塊,入面都食到有好多粒蠔,煎得鬆脆。蠔仔肉碎粥(小)$42粥煮得唔夠綿密,似泡飯多啲,薑味同胡椒粉味都重,但味道食起上黎都唔錯 。呢間打冷平時都多人排隊,之前食飯時間都見餐廳門外有長長既人龍,所以放棄左排隊。今次宵夜時段黎到,唔使等位,但食落又覺得唔係真係咁好味,可吃可不吃。

滷水什錦$139

馳名煎蠔餅$89
超大塊,入面都食到有好多粒蠔,煎得鬆脆。

蠔仔肉碎粥(小)$42

2024-02-26 952 瀏覽
試咗一間好食嘅潮州打冷,食咗以下餸菜︰冰鎮Wasabi墨魚︰爽、彈、新鮮,一流嘅餐前小食。鹵水鵝肝鵝腸︰鵝肝又嫩又滑,鹵水味道香濃,鵝腸夠肥美,D鵝油好香。椒鹽鮮魷︰新鮮惹味,份量比想像中要多,好食。沙拉大蝦球︰$139有咁多粒蝦球認真唔錯,佢個沙粒汁其實係類似千島醬,我覺得比普通沙律醬同個蝦球更夾。黃金涼瓜︰鹹蛋兼同涼瓜真係絕配,又香口又惹味,$99真心抵食。鹵水鵝︰呢度係1/4隻鹵水鵝,味道好份量足,多謝店員哥哥推介咁樣叫抵D。潮州春菜煲︰唔會好油又唔會太鹹,春菜都係咁樣食最好食。避風塘茄子︰少少辣,又係好惹味,好食。傳統反沙芋︰全晚只有呢個唔掂,可能係D芋頭唔靚(其實如果唔靚就用黎煮其他餸,用黎做反沙芋死硬啦)
試咗一間好食嘅潮州打冷,食咗以下餸菜︰

冰鎮Wasabi墨魚︰爽、彈、新鮮,一流嘅餐前小食。
椒鹽鮮魷︰新鮮惹味,份量比想像中要多,好食。
潮州春菜煲︰唔會好油又唔會太鹹,春菜都係咁樣食最好食。

避風塘茄子︰少少辣,又係好惹味,好食。
2024-02-22 812 瀏覽
聽說這間潮洲打冷非常受歡迎,因此我提前一星期就訂了位,以免等待太久。枝竹羊腩煲(大)🐐侍應建議我們選擇大份,價格比細份多一百元,但會多很多羊肉,我們接受了建議。果然,煲菜份量十分豐盛,裡面有枝竹、馬蹄等多種配料。羊腩的皮軟肉嫩,肥瘦適中,且沒有羊羶味,炆得非常濃郁入味,再配以腐乳,味道更加出色。馬蹄的口感爽脆,枝竹則吸收了充足的湯汁,非常美味😋。冰震芥辣墨魚片🦑墨魚新鮮彈牙,肉質堅實,再加上芥辣的調味,呈現出日式的風味🇯🇵。潮州蝦棗🦐這道菜是迎春限定的,當然不能錯過。外皮腐竹炸得香脆,入口酥脆,但內部的豬肉味道稍微濃重,蝦味則較為輕微,整體來說不過不失👌。酥炸脆皮大腸🐷它的顏色是啡色的,而不是我們想像中的紅色。外皮酥脆,內裡軟嫩,夾著少許肥羔,再加上酸梅醬,非常美味。唯一的缺點是在食用時仍帶有少許大腸的味道,未必人人都喜歡🤔。沙爹牛肉炒芥蘭🐮🥬芥蘭嫩綠爽脆,牛肉鮮嫩多汁,而沙爹汁則帶有一絲甜味,並不辣,非常美味😋。當食飽離開時,發覺餐廳已經座無虛席。需要注意的是枱與枱之間的空間相對狹窄,環境亦有些嘈吵。

枝竹羊腩煲(大)🐐
枝竹羊腩煲(大)

冰震芥辣墨魚片🦑

2024-02-21
  • 冰鎮芥辣墨魚片
  • 秘製羊腩煲
2024-02-11 745 瀏覽
It’s said Hung ling having long history and pretty famous Daa laang restaurant, though some bad comments lately, a bit doubt before going but it turned out with good and delicious foodsPig Blood Curd is so mama, lacking of taste, i guess simply can skip this one Braised Goose in plate with tofu is in good shapeGoose Intentine is in really good taste, i like the chewy texture of intentine haaa, second time trying and seem the feeling getting better each time, and i like onion here soft Fried Squi

Pig Blood Curd is so mama
Pig Blood Curd

Goose Intentine
Fried Squids in chili sauce tasting good and crispy
, quite a good one haaa with high standard
Fried Squids in chili sauce
Fujian fried rice with seafoods having good seasoning
, even this dish make me think of watery fujian rice in Maxim crazy one
Fried Oyster is crunchy and yummy
, in really good standard, and the small oysters tasting so good
Fried Oyster
Braised Tofu with Roasted Pork and fish slices is nice
, well cooked, the tofu is soft and both pork and fish are good, i like the tender meat of roasted pork seriously so soft

Fried Pork Intentine is just soso
Fried Pork Intentine
Fried Pork Intentine
dishes
If like Daa laang, here is a choice, and you don’t expect so comfy seating here
Goose Intentine
Fried Squids in chili sauce
Fried Oyster
dishes
2024-02-10 725 瀏覽
同一大班朋友慶祝生日同埋食團年飯,梗係去打冷舖,又食到啲平時少啲食到嘅嘢,又有潮州風味,最緊要係成間舖頭嘅氣氛都好熱鬧,最適合食團年飯咁我哋有好多好多嘅人,所以都叫咗好多好多嘅餸當然有叫到佢出名嘅冰鎮墨魚片、蠔餅、椒鹽鮮魷、椒鹽九肚魚、鵝片、鵝肝、雞軟骨、椒鹽豆腐、金菇粉絲肥牛、啫啫雞煲、小炒王、蜜糖薯仔牛柳粒、馬拉盞通菜同埋反沙芋佢嘅冰鎮墨魚好爽口配埋佢個芥末豉油作為前菜簡直一流,佢嘅椒鹽鮮魷、椒鹽九肚魚椒鹽豆腐同雞軟骨,賣相都係差唔多,都係避風塘風味,好香口佢嘅蠔餅所有嘅邊位都好脆好多蠔又唔腥大大隻平時就比較少食滷水嘅鵝肝,今次第一次食,感覺都幾新鮮,佢嘅鵝片仲配埋豆腐同埋鵝腸,佢驚我哋例牌唔夠所以建議我哋叫¼隻,所以每個人都食到d其他嘅小菜都發揮到正常嘅水準,有鑊氣又唔會太鹹,食完之後都唔會覺得超級口渴最尾我哋食嗰個反沙芋,因為我哋叫焦糖反沙芋,所以上到嚟嘅時候啲焦糖一凍咗少少,就即刻凝固咗,所以我哋每個人都好大力先至可以分得開,有啲人仲整散曬添整體來講呢間嘢嘅服務態度同埋嘢食水準都好高建議大家可以book位試吓

咁我哋有好多好多嘅人,所以都叫咗好多好多嘅餸

佢嘅蠔餅所有嘅邊位都好脆好多蠔又唔腥大大隻

蠔餅
小炒王
金菇肥牛鍋
反沙芋
Revisit? Yes✔️朋友生日想食打冷,指明係要食紅伶飯店,5個人嗌咗9嗰餸,最後竟然清哂😹 菜式選擇多,定價親民,不過要預咗坐得迫同嘈吵,但成班朋友食幾開心~ 重點推介煎蠔餅、韮菜豬紅同冰震芥辣墨魚片!蠔餅一份有兩大塊,幾乎每啖都有蠔仔,唔係得粉漿,炸衣仲好酥脆,仲要$100有找!豬紅嫩滑唔會腥,同埋勁多韮菜🫶🏻 墨魚片面頭淋上麻油,配上芥辣好開胃,口感爽脆。反而最出名嘅滷水就覺得一般,叫咗滷水什錦,但就無記憶點⭐️馳名煎蠔餅| $86⭐️韮菜豬紅| $80⭐️冰震芥辣墨魚片 | $109⭐️辣酒煮花螺 | $129西蘭花炒帶子 | $169 蜜椒薯仔牛仔粒 | $139滷水什錦 | $139椒鹽黄金豆腐| $89石窩馬拉盞通菜| $119
Revisit? Yes✔️

蜜椒薯仔牛仔粒 | $139
滷水什錦 | $139
椒鹽黄金豆腐| $89
石窩馬拉盞通菜| $119
呢間名店真係聽聞左好耐,評價好壞參半,本來無特別大既期望,但出到黎結果又唔錯喎😆🍽️冰鎮芥辣墨魚片 (7/10)墨魚片食得出係新鮮,爽口彈牙,不過不失喇😌🍽️椒鹽鮮魷(7.5/10)外皮炸得好酥脆,但入面鮮魷仍然嫩滑,唔錯😋🍽️小炒王(7.5/10)好多時出面啲小炒王都無咩特別,呢碟好難得炒得幾有鑊氣,海鮮既份量都唔少,值得一叫👍🏻🍽️椒鹽脆皮豆腐 (8/10)一上枱熱辣辣,雖然唔算脆皮,但炸粉好薄,夾埋入面既嫩豆腐一齊食,正❗️🍽️滷水鵝(7.5/10)可以揀上庄/下庄,份量好大,鵝肉肉質唔鞋唔乾,油脂足夠,仲食到新鮮鵝既韌性👏🏻而滷水汁就正常發揮,唔會好鹹,但唔算好突出🫢🍽️韮菜豬紅(8/10)打冷一定要食豬紅!!!🤣呢個湯濃得黎帶有少少辣,好惹味🤤豬紅唔會一夾就散,口感啱啱好唔會粉,如果再入味啲就更好😎🍽️煎蠔餅(7.5/10)呢間既炸物都唔錯,好香口,蠔仔份量亦幾多,係略嫌油膩左少少🤏🏻—˗ˏˋ 𝓜𝓮𝓶𝓸✍︎ ˎˊ˗呢間舖頭好出名,當晚見面口水都排左幾枱人,以為名店通常食物質素好易出事,但個晚落得又幾好喎,雖然未算十分驚喜,但絕對係合格水準之上,加埋價錢都係人均150蚊左右,值得一試😉✨推薦指數

🍽️冰鎮芥辣墨魚片 (7/10)
墨魚片食得出係新鮮,爽口彈牙,不過不失喇😌

🍽️椒鹽鮮魷(7.5/10)
外皮炸得好酥脆,但入面鮮魷仍然嫩滑,唔錯😋

🍽️小炒王(7.5/10)

🍽️椒鹽脆皮豆腐 (8/10)

🍽️滷水鵝(7.5/10)

🍽️韮菜豬紅(8/10)

🍽️煎蠔餅(7.5/10)

˗ˏˋ 𝓜𝓮𝓶𝓸✍︎ ˎˊ˗

✨推薦指數:7.5/10