2020-03-08 103 瀏覽
見fb 介紹呢間燈籠滷味,唔睇都唔知原來起台北好出名,見新野有鋪癮要試下。黎到已經有條人籠,估唔到疫市都有咁多人出黎搵食,去到門口已經聞到好香既滷水味。✨點餐可以直接用畫落menu 度,夠方便~✨冷泡桂花烏龍($18): 最鍾意清香既桂花味,加埋烏龍茶好清新,最啱食完濃味野再嘆兩啖好舒暢。✨台式香蒜腸($26): 台式腸一向都無得輸,食落真係好juicy, 加上佢有d 甜甜地既味,唔知係咪加左蜜糖,感覺特別好食。✨白蘿蔔,貢丸,豬腱肉,大豆皮 +油麵: 估唔到個滷水汁係比平時見到既淺色,味道甜甜地又有d 香料味。無平時食開果種咁濃同膩既感覺,但係個麵同d 配料都夠入味。✨白蘿蔔夠腍,爽甜無渣。平時唔係話好鍾意食貢丸,但呢個貢丸真係有驚喜,咬落係勁多汁好好味。大豆皮甜甜地口感有點爽,呢個最入味。 豬腱肉,薄薄一片夠爽口,食落都幾香。✨雞腎,甜不辣,杏鮑菇,稻庭烏龍麵: 呢個烏龍麵好食過油麵,食落好滑而且更加入味。 甜不辣甜甜地,軟綿綿得黎又有少少煙韌。雞腎爽口,可惜就未夠入味。✨起司粟米蛋餅($30): 差唔多食飽左先黎😭, 呢個蛋餅賣相幾吸引。外皮唔錯幾有彈性,味道就比較清淡,不過食

✨點餐可以直接用畫落menu 度,夠方便~

冷泡桂花烏龍

台式香蒜腸

但係個麵同d 配料都夠入味。

白蘿蔔,貢丸,豬腱肉,大豆皮

甜不辣,烏龍麵

✨起司粟米蛋餅($30): 差唔多食飽左先黎😭, 呢個蛋餅賣相幾吸引。外皮唔錯幾有彈性,味道就比較清淡,不過食到粟米既香甜同芝士既奶香,仲有爽口既椰菜味。如果可以有多d 口味㨂,加d 肉鬆or 火腿就更多正。

冷泡桂花烏龍
台式香蒜腸