2021-05-22 519 瀏覽
呢間米芝蓮推介的湯麵一向一條隊係門口,最近終於同飯腳去一試,果然有料到海龍皇湯麵 - 個湯基本上係超濃的西式龍蝦海鮮湯咁,加上蝦頭油,十分之香。雖然有層油係面,但都忍唔住要飲個湯棉花雞我覺得超驚喜。個湯完全係之前去某名店食的魚翅雞煲的湯底一樣,非常濃郁又背點膠質感覺的雞湯。雞肉鮮嫩,魚肚吸晒湯汁超正😋😋😋。個湯真係唔飲晒都唔得冬旬雙羊加上支竹,味道是羊腩煲咁,但羊肉係薄切,我個人比較鐘意好似羊腩煲咁一塊塊,更有口感。三款湯麵我個人覺得最正係棉花雞。去食咗三次,三次食完飲埋湯都唔會覺得口渴👍🏻,好明顯係真材實料無味精。食日本拉麵我都只會飲少少湯,因為大部分太油又咸,但呢個湯麵一試真係唔飲湯唔得。下次可能會買外賣,免卻排隊等候。
海龍皇湯

棉花雞