2019-05-22 96 瀏覽
一直對港式食物抱有好感,放工經過深水埗就揀咗呢間冰室食晚餐。一入去見到裝修幾靚,充滿懷舊冰室味道,而且空間感大,唔會有逼夾嘅感覺~一開始叫咗個爆餡蔥花蛋牛治,個蛋牛治令我好驚喜,佢入面夠足料,蔥花蛋同免治牛肉極厚身,而且三文治係烘底,食落去夠脆,質素唔錯~配埋杯樽仔奶茶味都幾夾,杯奶茶唔會太甜,奶同茶嘅比例都啱啱好,夠香醇夠滑,樽仔都方便可以拎走飲~之後叫咗鮑魚福建炒飯,瑤柱金菇扒西蘭花,XO醬大豆芽炒越式扎肉,鮑魚福建炒飯好足料,有兩隻鮑魚,而且個人比較鍾意濕炒飯,每一粒飯都比醬汁包住,而且配料夠多,最鍾意食唔同嘅菇類,配埋炒雞粒令整個炒飯更加完整~瑤柱金菇扒西蘭花都好大份,西蘭花夠爽脆,炒得啱啱好,配埋瑤柱同埋金菇是一齊食味道啱啱好,唔會太濃烈,有清新嘅感覺~XO醬大豆芽炒越式扎肉味道有少少辣,夠醒胃,大豆芽夠爽脆,配埋越式扎肉一齊食有兩種唔同感覺,可能因為剛剛炒起,好夠鑊氣,感覺好滿足~最後同行朋友叫咗杯華田曲奇妙趣,第一次飲阿華田配曲奇,覺得味道又幾夾,甜甜地而且賣相都幾靚,成功將阿華田改造😂
香滑樽仔奶茶
瑤柱金菇扒西蘭花