2017-10-13 199 瀏覽
之前睇見報道提及過呢間鋪頭,知道佢嘅水機係專誠從外地訂購回港,有指湯嘅味道比夠突出。由於今晚得自己一個人食晚餐,所以只點了一個生牛肉湯河粉。當碗粉送上枱時,我即時試了個湯,未知是否水質經過中濾,顏色比較清澈,湯嘅味道比較細緻,都有淡淡的肉味,感覺新鮮,又不會太油。初時店員只提供了芽菜、青檸及辣椒粒,我放入碗粉內,味道好似爭啲啲,最後要加埋啲紫蘇葉、九層塔、薄荷葉及魚腥草等,生牛肉湯粉嘅味道即刻返晒黎,濃郁好多。不過,我嫌啲金邊份有點硬,可能是個人問題啦。比較起錦麗嘅生牛肉湯河粉,係兩種不同嘅味道,前者較清淡,後者比較濃郁。相信有不同捧場客。雖然我只點了一碗湯粉,但店員也有奉上清水一杯,態度亦十分友善,沒有白眼我。

生牛肉湯粉
生牛肉湯粉