餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2023-12-03 3764 瀏覽
雖然食過嘅北京填鴨唔多,但覺得呢間嘅都不錯,所以今次已經係第2次嚟食啦~ 不過其他小菜感覺都比較普通,賣相好似去咗大排檔🤣🤣 但為左北京填鴨嚟食都可以嘅,同埋星期一至四晚市主餐牌有85折,都算抵食。•🥢 烤北京填鴨(一隻)一隻北京填鴨會開兩碟上枱,所以配料同荷葉餅(包鴨嘅皮)都各有2 sets,配料有紫蘿蔔、哈蜜瓜、青瓜、京蔥、京醬同砂糖,都幾多款!荷葉餅有兩籠,每籠10塊,幾鍾意呢到嘅荷葉餅薄得嚟又好煙韌有咬口,包住鴨同配料食好夾!至於主角鴨就鴨皮同鴨肉會切到分開咗,但可以自己夾返一齊食,鴨唔會好肥,而且肉都多!•🥢 野菌炒鴨絲 一鴨兩食,所以叫左呢個炒鴨絲,鴨肉切成粗條,去晒骨,加埋野菌一齊炒,醬汁偏濃味,但食到晒成隻鴨。•🥢 鎮江肴肉 & 雕皇醉雞 (送)呢兩款冷盤都係送嘅👍🏻 醉雞嘅花雕酒味幾濃幾入味,雞嘅肉質都幾滑😋肴肉切成菱形再砌成雪花形狀,賣相夠晒靚~ 上層嘅啫喱同下層嘅豬肉比例為1:2,啫喱滑溜而豬肉鹹香唔肥膩,就算唔點汁都幾好食~•🥢 四喜烤夫呢個烤夫都係冷盤嚟,除咗烤夫,仲有木耳、冬菇仔同埋四季豆,全部都好入味,尤其是烤夫,吸晒啲醬汁,味道酸甜開胃🤤•🥢 尖椒花膠炒

🥢 烤北京填鴨(一隻)
烤北京填鴨

🥢 野菌炒鴨絲
野菌炒鴨絲

🥢 鎮江肴肉 & 雕皇醉雞 (送)
呢兩款冷盤都係送嘅👍🏻
醉雞嘅花雕酒味幾濃幾入味,雞嘅肉質都幾滑😋
鎮江肴肉
雕皇醉雞

🥢 四喜烤夫
四喜烤夫

🥢 尖椒花膠炒牛柳肉
見呢個花膠炒牛柳肉幾得意就叫左嚟試下,呢個賣相都幾醜🙊 尖椒好辣,唔啱就咁食,所以應該係嚟調味,炒埋花膠同牛柳肉個辣味就剛剛好,但牛柳肉個肉質太腍,感覺醃得好犀利🙊 花膠就好薄身,似韌少少嘅河粉咁😂
尖椒花膠炒牛柳肉

🥢 淮揚灌湯小籠包
🥢 黑松露小籠包
小籠包最少要叫2件,所以可以叫啲唔同味!小籠包皮薄,摺位都唔厚,餡料同湯汁都足夠🤤 另外叫咗黑松露味,一上枱早落超級香!但食落就無想像中咁濃味,但幾特別,值得一試!
淮揚灌湯小籠包

🥢 金沙明蝦球 $
上枱嘅賣相又係麻麻哋😂 蝦球好彈牙,但金沙(鹹蛋黃)炒得唔夠乾身,有啲蝦球痴得唔夠多金沙,另外加左木魚碎,呢個配搭都有啲奇怪🤔
金沙明蝦球

中間仲有個小插曲,我哋其實仲叫左個奶油娃娃菜,但上晒其他餸同食到咁上下都無出現就同咗店員反映兩次,佢話幫手跟,但都無消失,點知之後見遲過我哋入座點菜嘅隔離枱嘅同一碟菜都上咗,我哋就叫店員取消咗order埋單無等啦🥲
烤北京填鴨
野菌炒鴨絲