2019-06-29 254 瀏覽
一年一度嘅母親節慶典揀咗呢間美國菜,本身我哋好少試呢類的餐廳。今次竟然係母親大人自己提出試新野,我哋當然奉陪到底啦!長長嘅bar枱為食客調製各式各樣的飲品及酒,應有盡有,绝對不會令食客失望。呢間食店的裝修簡约得嚟又好有特色,唔怪得吸引咁多年輕人光顧啦!厠所都裝修到好似工場咁,又有一排長洗手盆供食客洗手,唔洗排隊,非常方便。呢種工業風的裝修近年大行其道!墊枱纸的印刷非常可愛,纸質一流,看來成本不菲。我真的不好意思開口叫侍應给我一套新的作留念,的確有點遺憾!嚟呢度最大賣點係combo,有各款的配搭任君選擇,人少可以試signature combo $390。我哋一行五人揀咗ultimate combo $988,内有小龍蝦丶松葉蟹腳、蜆、海蝦、青口、大扇貝及翡翠螺。記得揀埋 Mr. Crab Cajun sauce,辣辣哋同海鮮好夾配,非常惹味。侍應好專業讓食客影哂相,才熟練地替大家打開個海鮮球。看着大家的面容,一臉緊張,十分搞笑。萬眾期待嘅海鮮球终於展現眼前,松葉蟹腳份量不少,而且隻隻蟹腳都好肥美。大扇貝非常大隻,啖啖肉,鲜嫩無比。可有看到當中有一段段的肉腸,想不到美式的肉腸都很出色呢!

ultimate combo

大扇貝非常大隻,啖啖肉,鲜嫩無比。

可有看到當中有一段段的肉腸,想不到美式的肉腸都很出色呢!

還有红色的小龍蝦,雖然較细小,但肉質嫩滑,而且是非常新鲜,食店選用的都是上乘的食材。讚!

翡翠螺很大隻,份量很足,食味不錯。厨師選用的是大號的青口,食嘅時候較有口感,又夠飽肚。

餐廳提供膠手套和圍肩给食客使用,以防食用海鮮球時弄污雙手和衣服,可見餐廳的安排非常细心,而且對衞生都很注重。讚!

巴馬火腿瑪格麗特披薩

作為薄餅控的我,對真正的薄餅當然不會放過(意指正宗“薄”餅,並非那些厚批、芝心批……等)。呢個薄餅嘅名堂係巴馬火腿瑪格麗特披薩,批底是非常薄脆那一類,食落唔會太飽肚。

由於製法似意大利薄餅,着重批面嘅茄醬及香料,肉餡只有少量的巴馬火腿,绝對適合女士們,少咗那份油膩感,添上清爽清新的感覺。讚!

水牛城雞翼

我哋一行五人啱啱好,大家都抱住樣樣試吓,唔想咁易飽肚嘅諗法。水牛城雞翼好開胃,味道酸酸的帶點微辣。
雞皮外的炸漿唔算厚,所以食落唔會太油膩,炸起嘅雞肉仍然嫩滑,不妨一試!

南部式“污糟”飯

呢個飯名好特别叫“污糟”飯,坦白講我哋真係俾佢個名吸引而點架!當上菜後,大家都明白箇中的原因: 其實似生炒生肉飯,當然有加入一些香料,再加上用鐵板熱上,令人有一種烏卒卒一團“污污糟糟”的感覺。

事實上呢碟飯真係炒得很香,可能用鐵板上菜的關係,大家都覺得好有鑊氣及夠熱度,食起來特别可口美味!牛肉的肉香在鐵板上顯得更加惹味,的確是一碟水準高及不可多得嘅炒飯。讚!

大蜆蕃茄汁扁意粉

老實講: 我本身是不喜歡食意粉類,因為大多的食店將意粉不是煮得過稔就是太硬,加上醬汁一般都弄得像漿糊,所以我一向對意粉類都無好感。

但係呢度嘅大蜆蕃茄汁扁意粉真係令我有極意外嘅驚喜。首先,扁意粉的軟硬恰到好處,不會過火,食落很有口感。大蜆非常新鲜,沒有“腥”的味道,而且份量很多,真係可以吃過痛快。最重要的蕃茄汁,應該係茄蓉至真,非常出色,好似食緊新鲜蕃茄咁,將整碟意粉的食味提升到淋漓盡致。高手!

最後,我哋以士多啤梨青瓜菠菜沙律$78作结。整體的蔬果都非常新鲜,食店採用上乘嘅食材配上自家醃製的果醋,既健康又可以中和飽餐一頓的油膩,令人再三回味!

雖然這是一間美國式的食店,但無論選用的食材、自家醃製的醬料及獨特的烹調技巧,均能將飲食的文化和智慧發揮得淋漓盡致!

2019-05-11
母親節