呢間海鮮袋😍專門店喺灣仔已經屹立多年👍,而家竟然仲推出咗⏱️100分鐘無限添食🦐海鮮袋添!入面裝修以藍白😊做主調,充滿地中海⛵帆船風味,而且卡位好闊落🪑環境舒適。我哋揀100分鐘🤤無限添食海鮮袋,可以係💪自助區無限享用沙律🥗、水果同埋蛋糕🍰,款式唔係話太多,不過都幾👍企理精緻。加 $38 仲可以任飲🍎蘋果汁、🍊橙汁、各款汽水🥤同埋冰茶等多款非酒精🍹飲品。海鮮袋有蜆、青口、🐚翡翠螺、八爪魚🐙、蝦🦐、甜粟米🌽同埋薯仔🥔可以無限添加,而且有🏅招牌卡彊汁、檸檬🧄大蒜汁同埋檸檬🍋胡椒汁三款醬汁可以揀。啲海鮮🐙好肥美鮮甜,配埋佢哋嘅招牌卡彊汁🌶️少少辣多多香,十分之開胃😋惹味。另外仲有9款高質🤩小食可以無限添食,其中🍿爆谷蝦香脆鮮味配埋🍤他他醬好好食,海鮮🧀芝士通心粉勁芝味,🌿香草焗田螺🐚軟腍香滑,紅酒🍷燴牛面頰好軟熟又入味。甜品🍮方面有自助區嘅🍰蛋糕同埋水果🍉,呢部分款式雖然☺️唔算多,不過我覺得都算👍足夠,十分滿足!

2024-04-17 0 瀏覽
今日想介紹一間餐廳,佢叫做Mr. Crab by The Captain’s House佢環境非常靚,門口放咗啲餐牌介紹佢嘅餐廳,仲分開咗兩層,你可以一步一步咁慢慢上樓梯樓梯可以睇到一幅好美麗嘅圖畫,同埋有古舊嘅救生圈🛟然後上到2樓,個reception好有禮貌地問你有冇訂位,然後再安排你入去坐,我同個朋友叫咗兩個set lunch。首先,上咗兩個周打蜆湯同一塊麵包🥯兩個沙律,令到我哋我要開胃抵食主餐然後我同我朋友分別叫一個香煎銀鱈魚配巴馬臣芝士汁,我同個朋友互相分享,一齊食,我哋都覺得個銀雪魚嘅味道同出面嘅味道與別不同,有一種好清新嘅感覺另一個係蟹肉闊條麵扁意粉又唔太油膩,好好味😋😋😋最後我哋重叫咗兩杯凍檸茶,佢好細心將糖漿分開,咁如果你唔飲得太甜,你可以因應自己嘅份量加幾多糖漿都得,十分方便

樓梯可以睇到一幅好美麗嘅圖畫,同埋有古舊嘅救生圈🛟

首先,上咗兩個周打蜆湯同一塊麵包🥯

兩個沙律,令到我哋我要開胃抵食主餐

然後我同我朋友分別叫

另一個係蟹肉闊條麵扁意粉又唔太油膩,好好味😋😋😋
2024-04-05 137 瀏覽
睇食評話這個不錯,地點又方便:所以訂咗枱食午餐。灣仔地鐵站行兩分鐘就到了、門口不顯眼。餐廳在枱上、上左樓梯,覺得環境舒服。我哋點左一個午餐及兩個brunch board , 食物5錯,brunch board 可以3 -4-5 sides .. 我哋先食一個5 sides , 再叫多個3 sides …食物都精緻嘅,但係個龍蝦湯就好普通。之前餐廳WhatsApp 訂座、我order 埋生日甜品,金寶萍果👍🏻👍🏻👍🏻 結果我哋食咗近三個鐘⋯⋯傾個不停。侍應有啲講英語嘅, 所有侍應態度及禮貌👍🏻👍🏻👍🏻
睇食評話這個不錯,地點又方便:所以訂咗枱食午餐。
2024-04-04 116 瀏覽
🌟整體評分: 7/10🌟❤️味道:7/10🧡環境:8/10🩵服務:8/10💚性價比:6/10💗小朋友喜愛度:7/10餐廳位於修頓球場對面,大大個招牌非常養眼,鐘意食海鮮既緊係要幫襯下啦!一大班人去食lunch 都坐得好舒服。Set lunch 既牛排質素認真麻麻,鞋口又無肉味。試埋Captain’s combo, 賣相係開心既,但海鮮質素普通,溝埋雪貨,老實講有d over priced, 總體黎講都係失望,應該無下次了。
🌟整體評分: 7/10🌟
❤️味道:7/10
🧡環境:8/10
🩵服務:8/10
💚性價比:6/10
💗小朋友喜愛度:7/10

1K
2024-03-31 114 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House - Captain’s combo今日嚟到灣仔區一間西餐廳,主打海鮮同多國料理,重有人氣既海鮮shake shake combo,除此之外,仲有好多款唔同嘅西式料理。Captain Bite $328這款拼盤有齊多款海鮮,例如海蜆、青口、八爪魚仔、、海蝦、翡翠螺、小龍蝦仔,再配上招牌嘅招牌卡薑蒜蓉汁,惹味有香辣。法式煮青口 $198大大隻嘅青口,總共有1.5磅,三款唔同嘅醬汁分別龍蝦湯、香草忌廉、白酒牛油,揀咗香草忌廉,稠度夠,可以將醬汁掛在青口肉上。經典芝士手打芝士牛肉漢堡 $168超級厚身嘅牛肉漢堡,多汁口感軟腍嘅手打牛肉漢堡扒,仲有非常香口脆身嘅漢堡麵包。Pure Spring $68檸檬汁、薄荷、糖漿配薑啤,清新又香甜。

Captain Bite $328

法式煮青口 $198

經典芝士手打芝士牛肉漢堡 $168

Pure Spring $68
檸檬汁、薄荷、糖漿配薑啤,清新又香甜。

2024-03-28 93 瀏覽
星期日工人放假,同家人去左呢間餐廳試味。之前經過呢間餐廳好多次都冇入過去,終於有機會食。首先叫左個crab cake, 蟹味好濃都吾錯。之後叫左個rib eye 12 oz,個扒有啲鞋,不過有牛味,加左啲鹽都幾好食。啲薯條都炸得好脆,鹹鹹地唔錯!不過稍微有點貴。見到open rice有人推介個lobster combo 當然要嗌嚟打下卡,叫左個新疆蒜味mild 辣 都有啲辣,好彩冇叫medium。 個汁幾好味,粟米都好入味,蝦同八爪魚仔都有好多隻,味道正常。龍蝦個頭好大,肉就吾太多。呢啲食物最啱送啤酒食,所以我地叫左三杯啤酒,都幾過癮。埋單1600蚊左右,係有啲貴,不過間吾中一次無所謂啦!
2024-03-21 138 瀏覽
相信shack shack 薯條好多人都食過,但shack shack 海鮮又食過未🤪Let’s Shack your body Shack your mouth 🥳美國南部盛產海鮮,餐廳把海鮮加入美國南方地道菜風味,秘製醬汁配合海鮮及菜式,味道特出🦀淺嘗拼盤$328來到這裏一定要食海鮮袋,可以自選海鮮組合或選擇拼盤,然後按照自己喜歡的醬汁,就可以搖出自己喜歡食海鮮味道;今次選了番茄花椒醬,酸酸辣辣的味道,也有蕃茄肉,與海鮮很配合;種類有海蝦4隻,青口4隻,八爪魚仔4隻海蜆4隻,翡翠螺2隻,小龍蝦仔2隻粟米,豬肉香腸及新薯🦀船長沙律$88沙律混合蔬菜、櫻桃番茄和黃瓜,撒上蜂蜜 Pommery 醬:上面配上羊乳酪、草莓、橙子、酪梨和山核桃;味道酸甜清新開胃🦀龍蝦濃湯$88濃度非常高,很重龍蝦味🦀海鮮墨魚汁意大利繪飯$148魷魚、洋蔥、大蒜、青蔥和帕瑪森芝士配上檸檬皮,味道很豐富,每一粒飯都很掛汁,墨魚汁加了芝士也很滑溜,而且還有墨魚粒混在飯裏面,很有咬口🦀 Mojito $78重薄荷味,清涼感覺🦀Sangria $78果肉十分多,已佔差不多三份一杯,很有心思把生果肉切得很細,所以果味濃

淺嘗拼盤

🦀淺嘗拼盤$328
海蜆4隻,翡翠螺2隻,小龍蝦仔2隻
粟米,豬肉香腸及新薯
船長沙律

🦀船長沙律$88
龍蝦濃湯

🦀龍蝦濃湯$88
濃度非常高,很重龍蝦味
海鮮墨魚汁意大利繪飯

🦀海鮮墨魚汁意大利繪飯$148
Mojito

🦀 Mojito $78
重薄荷味,清涼感覺

🦀Sangria $78
果肉十分多,已佔差不多三份一杯,很有心思把生果肉切得很細,所以果味濃郁

❣️原來每位加198就可以紅白酒放題,真是喜歡Free Flow朋友的喜訊
2024-03-17
淺嘗拼盤
船長沙律
龍蝦濃湯
海鮮墨魚汁意大利繪飯
Mojito
2024-03-17 107 瀏覽
Brunch broad選擇豐富,可以揀3-5款配搭,啱晒心多多同咩都想試嘅我。夏威夷醬漬三文魚酸酸哋,味道清新,好開胃。慢煮美式豬肋骨軟嫩多汁,肉味香濃,甜蜜惹味,令人食指大動,愈食愈開胃。黑松露炒蛋充滿濃厚松露香。忌廉炒菠菜忌廉汁濃稠帶有奶油香,口感清嫩creamy。沙爹豬頸肉沙爹味突出 ,香濃惹味,豬頸肉入味,爽口彈牙。黑松露忌廉湯散發住濃郁松露香。火炙牛油果口感柔軟細膩。水牛城豬仔脾肉質軟腍,用刀一切輕易將肉骨分離,加埋甜甜辣辣嘅醬汁,送飯一流!法式燴牛面肉牛面肉軟腍入味,充滿骨膠原,味道香醇濃郁。

夏威夷醬漬三文魚酸酸哋,味道清新,好開胃。

黑松露炒蛋充滿濃厚松露香。

忌廉炒菠菜忌廉汁濃稠帶有奶油香,口感清嫩creamy。

沙爹豬頸肉
沙爹味突出 ,香濃惹味,豬頸肉入味,爽口彈牙。

黑松露忌廉湯散發住濃郁松露香。
火炙牛油果口感柔軟細膩。

法式燴牛面肉
牛面肉軟腍入味,充滿骨膠原,味道香醇濃郁。

2024-03-07 176 瀏覽
呢間餐廳之前係大圍都有食過😊見灣仔都有呢間好相似既餐廳就簡係要入去試下啦。今次同我一齊食既朋友都讚不絕口,話個海鮮又新鮮又整到好好食🐙🦑呢度既服務仲要勁好,會同我地推薦佢地既菜式,裝修既比較簡約,利用左海船既設計,仲有好多唔同既海洋生物做壁畫🐟同個餐廳好應景🌟Captain’s Bite $328黎到呢度就一定要試佢地既海鮮袋🦑仲可以選擇唔同既醬汁去撈。今次我揀左呢款既海鮮袋已經好岩我地兩個人食,入面有4隻海蜆,4隻青口,4隻八爪魚仔🐙4隻海蝦🦐2隻翡翠螺,2隻小龍蝦仔🦞粟米🌽新薯同豬肉腸。我地揀左最推薦既卡疆蒜蓉汁,食落去係有少少辣辣地,蒜味都好濃,撈咪d醬汁海鮮食落去好鹹香鹹香,又好香辣,超惹味,必食🌟Clams Linguine $148一送到黎就見到上面有超多又好大隻雞蜆,呢個主要用蒜去調味🧄用左扁意粉去烹煮,個意粉既口感係比較有嚼勁,d蜆每一隻都好肥美,食落去係好鮮甜,加上意粉無落太多既調味料🍝食落去好濃既蒜既牛油既香味,加上蜆去煮完既意粉都比較鮮甜,超推薦🌟Pan-seared Salmon $238個三文魚係勁厚實,好新鮮又好大舊🍣一啖食落去係入口即化,上面只係用左黑椒去

🌟Captain’s Bite $328

🌟Clams Linguine $148

🌟Pan-seared Salmon $238
個三文魚係勁厚實,好新鮮又好大舊🍣一啖食落去係入口即化,上面只係用左黑椒去調味,令到個三文魚食落去原汁原味,好鮮甜。仲可以點咪個忌廉芝士醬🧀令到個三文魚變得更香口,加上松子同葡萄乾既點綴,變得酸酸甜甜,超惹味

🌟Baked American Cookies $88
呢個下面係熱cookies,食落去係超香,又軟又唔會好甜🍪cookies因整熱既原因變得更加突出。上面係曲奇ice-cream🍨仲淋上朱古力醬。又凍又熱兩重奏既口感,真係飯後必食既甜品

Mr Crab 位於灣仔好當眼的位置,裝潢都好靚,一直都好想試下。今日咁啱係附近,就決定夜晚同朋友一試!餐廳環境好舒適,有種外國情懷 。今次食咗封門牛柳火箭菜沙律,佢哋嘅封門牛柳係slow cooked medium的程度,入口軟腍好滑,亦都少似食煎牛扒~有焦嘅感覺。沙律另外有西柚、芝士粒、蕃茄仔,帶有少量橄欖油作調味,份量好多,三個人比較適合🤭招牌手工蟹肉漢堡有生菜、蕃茄、蛋黃醬同埋薯條,類似將一個crab cake放入漢堡入邊,厚度有大約5cm,如果兩個人share的話,都好夠飽。薯條炸得香脆,放耐咗都覺得脆卜卜!蟹肉漢堡包,真心推介,麵包看過搽咗牛油,配合蟹肉餅好香脆回味無窮!蟹鉗蟹膏意大利燴飯🇮🇹有蒜頭、洋蔥、蔥,每一匙羹都見到有大量拆肉嘅蟹絲,每一口都充滿蟹肉鮮味,不愧為signature dish!白酒忌廉蟹肉煮龍蝦+大硯其實好想食佢個seafood shake shake,奈何叫得太多其他嘢食,未必食得晒~所以叫做個輕量版嘅sauté lobster with clams,龍蝦嘅肉爽口,唔會過熟顯得好嚡口,仲有勁多蟹膏!本身在青口同埋大硯之間諗咗好耐,最後聽店員嘅推薦揀咗

餐廳環境好舒適,有種外國情懷 。

蟹鉗蟹膏意大利燴飯🇮🇹

白酒忌廉蟹肉煮龍蝦+大硯

本身在青口同埋大硯之間諗咗好耐,最後聽店員嘅推薦揀咗clams~ 加埋白汁一流!我覺得呢個白汁可以100%match with任何spaghetti or fries!

整體來說,真係好滿足!海鮮的確新鮮,煮法亦都創新好味。下次一定要試吓佢嘅seafood Shake Shake!

2024-02-29 180 瀏覽
🍊 餐廳名稱:Mr. Crab by The Captain's House (灣仔)🐝 味道:7/10環境:7.5/10整體分數:7/10💰人均:$350+———————————————————話咁快又去左嘅間海鮮專門店復桌,今次去左佢地灣仔分店,menu上都有啲唔同架。DROWN YOUR HUNGRY AWAY(set for two)💰538今次就直接食二人餐,岩晒我呢啲三心兩意到唔知食嘅食!首先會有兩份前菜沙律,以及兩份餐湯,我地每人揀左個龍蝦湯&周打蜆湯。最為突出嘅係呢份「船長小食2人拼盤」 ,有齊佢地嘅特色小食,包括意式醃漬吞拿魚,路易斯安那式蟹餅,夏成夷風爐烤雞翼,焗意大利腸芝士條。風味十足,選擇多樣!意粉方面今次試左碟新英格蘭白酒海蜆扁意粉,味道上唔算有太大驚喜,但係海蜆大大隻都幾新鮮。主菜香煎銀鱈魚配巴馬臣芝士汁,銀鱈魚表皮煎到脆口,魚肉非常嫩滑,夾上碟都要小心翼翼。巴馬臣芝士汁唔會有膩,食落很不錯。仲有最後嘅甜品,每人一份嘅朱古力蛋糕,好滿足嘅ending。Butterfly Dream💰跟餐+48本身個餐就包左2杯招牌果茶or汽水,但小編都算半個酒鬼,去到嘅啲地

味道:7/10
環境:7.5/10
整體分數:7/10

💰人均:$350+
———————————————————

今次就直接食二人餐,岩晒我呢啲三心兩意到唔知食嘅食!

Butterfly Dream💰跟餐+48
本身個餐就包左2杯招牌果茶or汽水,但小編都算半個酒鬼,去到嘅啲地方當然要叫返杯酒chill下放鬆下啦。

Choco-Nana💰118
好邪惡嘅朱古力smoothie,份量仲要十足巨大,當係一個甜品都得。

🗺️ 灣仔莊士敦道74-78號地下C號舖及1樓
🔍#FlavorforToday 灣仔
🚆 灣仔站B2出口,步行約3分鐘

1. Combo A - Choose Your Own Seafood (HKD418):Experience seafood heaven with Combo A at Mr. Crab. Handpick three seafood options and dive into a delightful feast. Don't miss the signature Cajun Mild sauce, a sweet and mildly spicy dip that pairs perfectly with the seafood and even the Crab Cake Burger. It's a flavor adventure you won't want to miss.2. Crab Cake Burger (HKD168):Try the unique Crab Cake Burger at Mr. Crab. The crispy yet tender crab cake patty is a standout, and it gets even bette

2. Crab Cake Burger (HKD168):
Try the unique Crab Cake Burger at Mr. Crab. The crispy yet tender crab cake patty is a standout, and it gets even better with the signature Cajun Mild sauce. This satay-like sauce adds a touch of sweetness and spice, elevating the burger to a whole new level of deliciousness.

3. Black Truffle Linguine (HKD118):
Indulge in the luxurious Black Truffle Linguine at Mr. Crab. The al dente linguine is coated in a rich black truffle sauce, while a drizzle of the signature Cajun Mild sauce adds a hint of sweetness and spice. It's a decadent dish that will satisfy your truffle cravings.

4. Baked Octopus (HKD88):
Savor the tender Baked Octopus at Mr. Crab. Expertly baked to retain its natural flavors, it's a seafood delight. For an extra kick, try it with a drizzle of the signature Cajun Mild sauce. The combination of flavors creates a memorable dining experience.

2024-02-27 98 瀏覽
mr. Crab新m推出咗brunch board,連星期六日都可以食到,品種選擇豐富😋🍞Focaccia Bread好適合用黎配龍蝦湯🍚Seaweed Rice 米飯上面加咗少許紫菜,適合配合有汁嘅餸菜,例如:Braised Beef Cheeks~*麵包同紫菜都可以refill👍🏼🦞Lobster Bisque龍蝦味濃郁,唔會好杰身🍳Crab Meat Scrambled Eggs炒蛋嫩滑夾住一絲絲蟹肉🥔Parmesan Roasted Potatoes切丁嘅薯仔加上適量嘅調味同Parmesan cheese🐷Pork Jowl w/Satay Sauce豬頸肉外皮焦脆,肉質都幾爽~配上沙嗲汁,味道濃郁~🐽Buffalo Baby Pork Shank建議用手食,主要靠醬汁,味道都幾濃,適合配飯~🐮Braised Beef Cheeks牛面肉燉到軟淋,配上紅蘿蔔和薯仔🦀Louisiana Mini Crab Cake迷你嘅蝦餅造型可愛,包裹住一絲絲嘅蟹肉, 十分足料🦐Popcorn Shrimp爆谷蝦外皮炸到香脆,入邊係原隻嘅蝦~🍮Daily Dessert - panna cot

🍞Focaccia Bread
好適合用黎配龍蝦湯

🍚Seaweed Rice
*麵包同紫菜都可以refill👍🏼

🦞Lobster Bisque
龍蝦味濃郁,唔會好杰身

🍳Crab Meat Scrambled Eggs
炒蛋嫩滑夾住一絲絲蟹肉

🥔Parmesan Roasted Potatoes
切丁嘅薯仔加上適量嘅調味同Parmesan cheese

🐷Pork Jowl w/Satay Sauce
豬頸肉外皮焦脆,肉質都幾爽~配上沙嗲汁,味道濃郁~

🐽Buffalo Baby Pork Shank
建議用手食,主要靠醬汁,味道都幾濃,適合配飯~

🐮Braised Beef Cheeks
牛面肉燉到軟淋,配上紅蘿蔔和薯仔

🦀Louisiana Mini Crab Cake
迷你嘅蝦餅造型可愛,包裹住一絲絲嘅蟹肉, 十分足料

🦐Popcorn Shrimp
爆谷蝦外皮炸到香脆,入邊係原隻嘅蝦~

🍮Daily Dessert - panna cotta
奶凍有煉奶嘅香甜味,加上少量雜莓

🍹Fruit tea
好Refreshing, 加入菠蘿汁和蘋果汁,唔會過甜,清爽解渴!

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
2024-02-08 320 瀏覽
今日目標就係海鮮拼盤有很多不同的海鮮 如果有選擇困難症也可以揀一些set 最平328 就有 而且好flexible 可以加錢再top upCAPTAIN'S BITE淺嘗拼盤包括:海蜆4隻,青口4隻,八爪魚仔4隻海蝦4隻,翡翠螺2隻,小龍蝦仔2隻粟米,豬肉香腸及新薯$ 328醬汁方面 本身冇咩頭緒 店員推介了signature 招牌卡疆蒜蓉汁 而且可以揀辣度 揀了小辣 其實個蒜蓉十分惹味海鮮好鮮嫩 煮嘅時間啱啱好所以仲保持到鮮味及質素路易斯安那式蟹餅$138 見到好多人網上推介果然 冇失望 蟹餅蟹肉好多 裏面完全係蟹肉組成而且好厚 真材實料招牌手工蟹肉漢堡 $168這個我真的要推介牛肉漢堡,度度都有 但蟹肉漢堡就不常見而且價錢仲要160幾蚊 裏面蟹肉好豐富 薯條又多 好正新英格蘭白酒海蜆扁意粉 $148 超多蜆既意粉,加上白酒,同朋友share 食一流
今日目標就係海鮮拼盤

果然 冇失望 蟹餅蟹肉好多 裏面完全係蟹肉組成
而且好厚 真材實料

招牌手工蟹肉漢堡 $168
這個我真的要推介
牛肉漢堡,度度都有 但蟹肉漢堡就不常見
而且價錢仲要160幾蚊
裏面蟹肉好豐富 薯條又多 好正

新英格蘭白酒海蜆扁意粉 $148
超多蜆既意粉,加上白酒,同朋友share 食一流

2024-02-04 231 瀏覽
問店員,店員唔肯介紹嘢飲,西口西面,特罪你咩,要我哋自己睇OpenRice signature 咁我識,洗咩問你地😾跟住我哋落單, 其中有一個mussel dish。隔籬枱遲過我地,都嚟晒野食。七點同我哋講冇青口,咁早就賣晒啲海鮮咁唔好開門啦。但人地隔離檯d 海鮮袋有青口㗎喎,根本就將我哋想order日既青口俾晒人哋,唔老實Poor service, 已經貴,仲要食唔飽,冇下次,咁既服務態度,怪唔之得嗰個北上👎👎👎
咁我識,洗咩問你地😾