2016-04-12 1444 瀏覽
今晚同朋友黎到旺角晚餐, 本身對今餐無咩期望, 因為印象中旺角都係好迫好多人, 食野又好多人等位, 不過朋友今次帶Vi黎呢間sky 726就好有驚喜, 餐廳o係25樓, 環境好令, 好有feel, 每枱都放有鐲台, 幾有情調, 餐廳中間有酒bar枱, 廚房亦係半開放式設計, 成間餐廳感覺好modern同舒服, 好岩情侶黎, 可惜今晚只係同朋友晚飯XDXD好好彩比我地坐到window seat, o係高空望住煩囂既旺角街道, 又係另一番風味~呢度有set dinner, 亦有多款散叫單點, 單點有好多款都幾吸引, 所以我地就決定散叫~drink menu o係用電子menu, 有好多選cocktail 同mocktail選擇, Vi唔好酒, 就點左杯Frozen Berry Punch~呢杯cocktail加左幾款雜莓, 仲加入左pineapple同orange juice, 飲落味道偏酸, 好開胃, 而且都幾大杯, 飲到晚飯尾段都未飲完, 幾抵飲~Order完野食就上左餐包, 餐包熱辣辣幾軟鬆~Vi同朋友點左幾款小食, 先係比較健康既炒椰菜花伴芝士青蔥, 份量都好多, 2個人食有點吃力
Frozen Berry Punch
Order完野食就上左餐包, 餐包熱辣辣幾軟鬆~
炒椰菜花伴芝士青蔥
Vi同朋友點左幾款小食, 先係比較健康既炒椰菜花伴芝士青蔥, 份量都好多, 2個人食有點吃力, 椰菜花上面係大量既芝士粉, 因為椰菜花比較乾身同爽口, 食到一半都覺得有d dry, 不過芝士味係幾香既~
之後就係726秘炸雞軟骨, o係西餐廳有得食炸雞軟骨幾特別, 相信係for客人佐酒既, 平時Vi麻麻地炸雞軟骨, 但呢度既秘炸雞軟骨好好食wo, 炸得好香脆, 有小小辣, 個粉漿調味調得好好, 點埋沙律醬好香口好味, 食到停唔到口~
呢個黑松露薯蓉又係十分推介, 細細盆, 一打開已經有好香黑松露味, 薯蓉打得好爛, 質地有小小流質, 但入面依然食到有細細粒薯粒, 味道好香好滑, 推介~~
主菜點左2款, 第一款係油封鴨脾伴小麥紅酒橙汁, 鴨脾肉質好嫩, 鴨味頗香濃, 表面既紅酒橙汁甜甜地幾夾, 不過汁太少, 唔夠點哂成隻鴨脾, 配菜係小麥, 不過Vi就麻麻地小麥, 而且調味調得好甜, 唔太夾~
另一個主菜係燒慢煮麵豉三文魚, 呢個好有驚喜, 三文魚勁大件, 表面燒香左, 經過慢煮, 入面既肉質依然係鮮紅色, 食落超嫩滑, 有小小入口即溶既感覺, 係Vi最中意既口感, 底下既麵豉汁帶點甜味, 同個魚都幾夾, 不過無汁都已經好好食
最後點左Chocolate Pate作為今餐既結尾, 用左72%朱古力做成, 所以味道唔會太甜, 不過Vi覺得太大件, 食哂都好滯, 建議2個人share~
整體今餐係意料之外既收獲, 各方面都幾滿意, 有機會會再黎, 亦係同朋友飲野既好選擇~

2016-04-11
Frozen Berry Punch