2020-04-01 89 瀏覽
德美算係我其中一個飯堂,一個月至少食兩次,受到我既熏陶,我屋企人都變得愛食德美,今日父母問我晚餐去食德美壽司,我當然舉腳贊成。魚生丼同定食都會附送湯、沙律同甜品。沙律絕不馬虎,唔係只得蔬菜,仲有一大粒帶子。- 三色魚生丼三色包括橙(三文魚)、白(帶子)同紅(油甘魚),魚生多到覆蓋成個醋飯。油甘魚味道幾甘香,帶子一般,三文魚幾肥美。至於醋飯方面,飯粒黏度適中,酸度亦啱啱好,另外醋飯混入左冬菇片,更添香味。- 野菜牛肉鍋定食湯底係壽喜燒湯底,湯底幾香濃,溫泉蛋可以平衡返醬汁嘅濃度,另外牛肉嫩滑,蔬菜吸收左湯底精華變得好甜。- 什錦天婦羅包括茄子、冬菇、蘆筍、大蝦、魚同南瓜每款天婦羅既麵衣幾薄,不過炸得唔算均勻,例如南瓜,其中一面既麵衣剝落左。我應該大蝦>魚> 蘆筍>茄子>南瓜>冬菇。- 免治雞肉棒外皮有少少焦脆,調味啱啱好唔會太鹹。德美性價比仍然高,食物質素冇參差,上至魚生丼下至天婦羅都幾出色。

- 三色魚生丼
三色魚生丼

- 野菜牛肉鍋定食
野菜牛肉鍋定食

- 什錦天婦羅
什錦天婦羅

- 免治雞肉棒
外皮有少少焦脆,調味啱啱好唔會太鹹。
免治雞肉棒

2020-03-23