餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-11-23 136 瀏覽
之前同女朋友曾經到訪過呢間居酒屋,今日係銅鑼灣又想黎多次享受一下。跟住上菜順序介紹,一開始係灸燒枝豆同厚玉子燒,枝豆係無敵佐酒小食,灸燒左之後食既時候多左一份香味。另一面玉子燒中間軟滑多汁,充滿蛋香。食完小食下一道就係呢個火山熔岩蛙魚卷,上面熔岩係炸蘿蔔絲同蔥絲,中間有芝士沙律醬同炸左既蛙魚卷。食落口感一流,係今晚最愛既一道菜,蘿蔔絲味道偏甜,蔥絲好香口,加上沙律醬都好好味,最特別係佢炸左個蛙魚卷令口感好配合個醬同啲岩漿!跟住係重量級火焰原隻雞脾,一上枱佢個size就好震撼,之後店員會點火,成隻雞脾浴火重生,即時感受到佢既熱力。成道菜最欣賞佢煮到剛剛好,雞肉好嫩滑多汁,上面辣粉都唔算好辣,淨係見佢點火都夠過癮。A4和牛壽喜燒,我地加左蛋同白飯。和牛比平時食既更有肉味,壽喜燒鍋有好多配菜,其中更加入左牛舌,煮完之後牛舌好淋好入味,其餘配菜都係吸收晒啲湯汁,正!隻蛋本身想做月見醬但自己傻仔打左蛋白落去,最後用左黎撈飯😂厚切牛舌串燒,厚度適中,燒到剛剛好,中間仲係粉嫩色,食落柔中帶爽,一啲都唔靱,肉味都充足,鍾意食牛舌既朋友一定要試。叫左兩杯飲品,一個係熱柚子綠茶,唔同其他地方既水果茶會好甜

炙燒枝豆
厚燒玉子

火山熔岩蛙魚卷

重量級火焰厚隻雞脾

日本產霜降A4和牛壽喜燒

厚切牛舌串燒

熱柚子綠茶

叫左兩杯飲品,一個係熱柚子綠茶,唔同其他地方既水果茶會好甜又冇茶味,呢到係一個有淡淡既柚子香既綠茶,非常值得推薦。

Pineapple  Lover

另一杯叫pineapple lover,飲落係好香既sake味,上面有唔少菠蘿肉,上面成大片菠蘿都切好左可以輕鬆食用。

總結Firebird係一間我覺得係香港黎講氣氛同食物質素都好高既居酒屋,係鬧市中一個較偏僻既地方,好適合食飯同時又想傾下計既朋友!最後要讚賞呢到既服務,店員好細心係唔同菜之間幫你換碟,仲有上菜速度唔知係剛剛好定刻意為之,總係係你食完一道菜再上另一道,感覺好舒服,冇倉猝感👍🏻
火山熔岩蛙魚卷
重量級火焰厚隻雞脾