2015-06-25 2589 瀏覽
單睇個價單以為好平,點知三五知己小飲返兩杯,愈叫愈多野食,咁就出事啦。講真,呢度野食真係唔特別好食、上菜慢、所有職員都好似傻下傻下不夠醒目,但氣氛真係冇得輸,好似置身喺日本的小漁港、大家一齊開祭典派對咁。尤其是直行到尾有個位可以直接望到廚師做爐端燒,所有新鮮食材都放曬出黎,真係睇到都開心。由於叫左的食物眾多,略講幾味值得分享。個鵜舞沙律做得好,有多種材料口感豐富,但建議mix埋先上碟,因為唔mix試唔曬所有食材。沙律中有吞拿魚、蛋、番茄仔、脆脆、生菜等等,味道互相配合而且放左成晚都爽脆、冇咩出水。番茄sukiyaki唔太ok,個湯底甜到「嗱喉」。而且牛肉片放左入去湯入面,點解唔係燒完肉先放湯…?一點也不日本、不正宗。唔緊要,港式食法一煲上其實都ok,但肉應該分開上,免得放入湯過熟「孩」曬。另外點雞蛋泡泡好嘔心、 我接受唔到﹝我知日本有人點泡泡﹞。咁如果一開頭港式不如全部港式曬,點生蛋液算啦。佢地出名的爐端燒,item有啲好食有啲唔好食。牛舌同魷魚都燒得好juicy,即叫即整所以熱辣辣。塗上少少的青檸汁更帶出肉和海鮮的味道、同時減少膩口。但職員推介、$380隻的大幔就好不濟。鵜舞燒大

由於叫左的食物眾多,略講幾味值得分享。
鵜舞沙律
番茄sukiyaki唔太ok
番茄sukiyaki
雞蛋泡泡
但職員推介、$380隻的大幔就好不濟。鵜舞燒大蝦時控制火喉實在麻麻,燒到乾曬、蝦肉硬曬。明顯調味唔夠、腥!
燒大蝦
燒牛舌
燒魷魚
雜菌烏冬麵質滑,但湯底冇咩味,雜菌亦得好少、唔夠食。
雜菌烏冬
鵜舞沙律