餐廳: 大都烤鴨
資訊:

.用餐日期:2023年11月 晚餐晚市人多,我地一行8位被安排坐房間,當晚房間有三圍,環境相當嘈雜,而且圓枱太大,基本上同枱講野都好難聽到。當晚仲有段小插曲,經理以為我地9位,就自己送左3碟餐前小菜,但最後發現我地得8個人,話唔可以送3碟,最後加左我地一位茶芥當9位。但我地訂枱係訂8位,擺左9個茶位應該係餐廳溝通問題,餐前小食都係經理話送我地先要,冇特別話想食,無啦啦加我地一位茶芥都幾無奈,不過幾十蚊就算😂《茶芥 $19/位》《鎮江肴肉 & 雕皇醉雞》 ⭐️⭐️⭐️呢兩道菜係餐廳送的,鎮江肴肉其實就是將肉汁整成啫喱狀的肉凍,再配上豬肉一齊食,餐廳將肴肉砌成雪花形狀,幾有特色。醉雞雞肉嫩滑,亦都食到濃濃酒香,相當不錯。《$128 黑松露素鵝》 ⭐️⭐️⭐️外皮煎得香脆既素鵝,咬落食到滿滿既內涵,可惜黑松露味道不足,而且定價頗貴。《$108 奶油娃娃菜》 ⭐️⭐️⭐️⭐️聞到好香既奶油味,入口creamy,娃娃菜都好甜,好好食。《$568 烤北京填鴨》 ⭐️⭐️⭐️⭐️來到今日重點,片皮鴨應該係一早切定,皮有點乾,肉質普通,不難食但又未好食到令人留低印象。配料款式頗多,除左慣常既大蔥、青瓜,仲有哈蜜瓜同紫蘿蔔,醬料都
用餐日期:2023年11月 晚餐

《茶芥 $19/位》
《鎮江肴肉 & 雕皇醉雞》 ⭐️⭐️⭐️
鎮江肴肉

《$128 黑松露素鵝》 ⭐️⭐️⭐️
黑松露素鵝

《$108 奶油娃娃菜》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
聞到好香既奶油味,入口creamy,娃娃菜都好甜,好好食。
奶油娃娃菜

《$568 烤北京填鴨》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
來到今日重點,片皮鴨應該係一早切定,皮有點乾,肉質普通,不難食但又未好食到令人留低印象。配料款式頗多,除左慣常既大蔥、青瓜,仲有哈蜜瓜同紫蘿蔔,醬料都有砂糖同烤鴨醬。但呢個價錢黎講尚算親民,餐廳仲有半隻鴨可以選擇,人少少都可以食。
片皮鴨

《$108 二食 炒鴨菘》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
可以選擇配生菜或芝麻餅,因為今次叫左兩隻鴨,就兩款都試左。炒出黎好大碟,但鴨菘就唔係佔好多,大部分都係配料,配生菜會冇咁膩,但個人來說覺得芝麻餅好香脆,配鴨菘食都幾特別。

《$168 金沙蝦球》⭐️⭐️⭐️
咸蛋黃蝦球,真係非常邪惡。賣相普普通通,不過蝦球相當彈牙,食落膩感唔會太重,上面亦加左木魚碎增加風味。
金沙蝦球

另外我地仲試左