自從推出左夜晚六點就有黑夜壽司後,一壽司就變左我月食飯堂咁,每個月都至少會黎一次,因為想大快朵頤咁啖壽司同刺身,一係就要去日式放題,但放題價格貴之餘,食物質素都不過爾爾,故此我傾向一壽司,食幾多叫幾多。屯門既分店環境舒適,地方寬敞。最愛刺身,分別為帆立貝、三文魚、白吞拿魚刺身。帆立貝鮮甜,三文魚油脂滑,白吞拿魚對我來說略腥。三文魚三食和帆立貝三食,每次黎都必叫的,三文魚既分別係芝士醬,香蔥同黑椒,帆立貝分別係燒芝士,柚子和炙燒。兩種三食統一講啦,整體我覺得帆立貝口味比較特別,特別係柚子味好清新。而三文魚黑椒味都幾好食,淡淡黑椒粒加了一點辛辣味。極推火炙鹽燒海膽壽司,海膽甘香,燒得剛剛微焦,有濃烈既海水味鹹香味。海膽食得出很新鮮!火炙焦糖鵝肝壽司,半價後一件18蚊,入口一股蜂蜜味,但鵝肝味唔濃郁,以呢個價格來說我覺得還好,貪新鮮可以一試,但做好心理準備唔算驚艷。原條蒲燒鰻魚壽司,半價後$22.5,圍埋十蚊一件,絕對抵食,因為鰻魚足足有一枝一次性筷子咁長。鰻魚燒到恰到好處,汁濃又冇魚腥味,好食!第一排左係黑松露吞拿魚腩甜蝦壽司,右邊係蟹膏甜蝦壽司,前排係海膽吞拿魚腩壽司。三款壽司蟹膏甜蝦壽
自從推出左夜晚六點就有黑夜壽司後,一壽司就變左我月食飯堂咁,每個月都至少會黎一次,因為想大快朵頤咁啖壽司刺身,一係就要去日式放題,但放題價格貴之餘,食物質素都不過爾爾,故此我傾向一壽司,食幾多叫幾多。屯門既分店環境舒適,地方寬敞。
火炙鹽燒海膽壽司
火炙焦糖鵝肝壽司
原條蒲燒鰻魚壽司
第一排左係黑松露吞拿魚腩甜蝦壽司,右邊係蟹膏甜蝦壽司,前排係海膽吞拿魚腩壽司。三款壽司蟹膏甜蝦壽司正啊,蟹膏有股甘香味,而甜蝦也頗為厚肉,加少少蟹籽係面增加了口感。我唔太鍾意黑松露既味道,但係海膽吞拿魚腩係正既,魚味鮮,海膽甜。
另外還有一道芒果花之戀壽司,冇影到相,芒果粒取代了平時花之戀既沙律醬,沒想到竟然很夾,酸甜而又冇沙律醬咁膩,中和了三文魚既油脂感,推!

總體而言,人均大約一百五十左右,價錢和放題差不多,但是壽司質素整體較高,每樣精緻而小巧。相較日式放題,我會願意俾百幾蚊食高質壽司但係唔任食,唔浪費之餘仲好味d添!

2017-02-14
情人節