餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2020-10-24 1052 瀏覽
中環蘭桂坊附近有一間隱世法國餐廳,經中環OL介紹下,今日就慕名而來。第一次嚟,就點幾款有廚師推薦嘅菜式試吓。紅白酒買一送一,半價後只需$39/杯,實在太抵,一定要試。House Red & White Wine 分別係Le Champ du Coq 2015 及 Le Champ des Lys 2017,前者蘊含橡木和果香,甜度較高;後者酒色清亮透明,入口綿甜爽淨,回味悠揚帶甜味,兩款均容易入口,就算不嗜酒者亦可淺嚐。呢個洋蔥湯最特別之處係喺底部加入咗芝士,用匙羹輕刮底部,就可以將芝士混合洋蔥湯一齊放入口,口感極佳。而且有大量洋蔥絲,非常香甜可口。一提起法國菜總會聯想到法國蝸牛,呢個蝸牛加入咗香草蒜香牛油喺入面,非常美味。平時我就唔太喜歡墨魚汁煮嘅意粉,因為怕會整污糟個嘴影響我熟女嘅形象🤣,但係用墨魚汁造成嘅意粉我就好喜歡,因為特別爽口同滑身,所以我就好鍾意呢一個意粉。海鮮方面有青口、帶子、大蝦,再加入車厘茄,配搭得宜。其實我都幾大鄉里,今次係第一次食法式鴨腿,肉質帶點油香,但呢種製作方法嘅肉汁就比中式製法較少,薯仔粒係用鴨油煎香,所以比較爽口,呢個法式製法都幾特別,但我始終懷念中式
第一次嚟,就點幾款有廚師推薦嘅菜式試吓。
焗古也芝士洋蔥湯
而且有大量洋蔥絲,非常香甜可口。
法式焗蝸牛
海鮮墨魚意粉
海鮮方面有青口、帶子、大蝦,再加入車厘茄,配搭得宜。
其實我都幾大鄉里,今次係第一次食法式鴨腿,肉質帶點油香,但呢種製作方法嘅肉汁就比中式製法較少,薯仔粒係用鴨油煎香,所以比較爽口,呢個法式製法都幾特別,但我始終懷念中式食法嘅燒鴨髀多啲。
法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
是日甜品係香蕉朱古力班戟,上面有一球雪糕,香香甜甜好好味。
香蕉朱古力班戟
離開餐廳嘅時候見到門口有個set lunch Menu,估唔到喺中環食飯,仲要係法國餐,都唔過$100就可以有交易,簡直係中環上班族嘅福音。
焗古也芝士洋蔥湯
法式焗蝸牛