2018-12-14 161 瀏覽
11/12/2018 @ 和匠日式燒肉店坐地鐵在佐敦站岀錯了岀口, 行過見到這間燒肉店, 見凍冰冰最適合圍住個火爐食一餐, 於是就入去一試了喜歡食麻醬的我先叫了個豆腐沙律作前菜, 麻醬已經已預先和沙律菜混好了, 豆腐是凍冰冰的 ,除了沙律菜外還有一些粟米和車厘茄。 之後試了$98兩隻的機煮鮑魚, 這是不用燒的,鮑魚預先離了殼而且切了一半,十分容易食,咬落不會太淋身,而且非常爽口, 除了有鮑魚味還有磯燒汁的味道之後終於來了主菜:牛魔再現, 燒肉套餐有很多款而"牛魔再現"是最熱門的,有三款肉,左起:美國prime牛小排 10件,日本產A4和牛肉眼 6件, 美國prime牛角切 一碗。其他選擇仲有海鮮,豚肉等等餐廳店員介紹先吃左右兩邊美國prime肉,最尾才吃日本產和牛,因為和牛肉眼較膩, 油脂較豐富。燒的時候最好放火爐中間的內圈,不要放側邊,因為中間火力會較均勻。 由於火爐一早已經預熱所以肉一放下去很快便熟了!第一樣先食的是牛小排, 開頭仲以為自己會燒得太熟,兩邊都已經燒到變了深啡色, 但一直落仍然是非常juicy, 而且一點也不靭, 好濃牛味,而且每咬一啖都有肉汁滲出來。之後再食牛角切,
11/12/2018 @ 和匠日式燒肉店

日本安曇野豆腐沙律

磯煮鮑魚兩隻

之後終於來了主菜:牛魔再現, 燒肉套餐有很多款

其他選擇仲有海鮮,豚肉等等
牛魔再現

A4牛肉眼

之後再食牛角切, 牛角節感覺有點像一口牛柳粒, 同牛小排一樣有好濃牛的味道而且好淋身,因為牛角切比較厚,所以食落更加juicy,但係若嫌貼得有點細粒,如果切大粒一點,口感會更加豐富。

日本產A4和牛肉眼

最後食中間的A4和牛肉眼, 可能因為脂肪比較豐富,一放落火爐非常搶火!

好快燒兩燒就食得,相比牛小排同牛角切,和牛肉眼更加有香濃的牛味,而且真的是一咬融化!! 好像爆珠一樣,一咬牛的肉汁噴曬出來! 一食落去即刻和友人對望,大家都有幸福的感覺, 好像成世未食過好嘢一樣

之後仲有北海道帆立貝都係好出色, 帆立貝好大粒了爽口,配搭牛油和黑松露更加鮮味!
日本產帆立貝兩隻

日本產帆立貝

香蒜黑松露炒雜菌, 份量好足,用錫紙包住一大包, 金菇、雞髀菇、秀珍菇、冬菇每樣都有,仲有好香的蒜蓉味!

香蒜牛油黑松露焗雜菌

最後仲有三文魚籽海膽炒飯, 大大粒脹卜卜非常新鮮的三文魚籽淋在炒飯上面, 海膽炒飯炒得好香,完全食到海膽味!

三文魚籽海膽炒飯

食完這一餐,成個人暖笠笠,非常滿足。
日本安曇野豆腐沙律
磯煮鮑魚兩隻