2015-04-26 494 瀏覽
最近上班做到忙不交加,同事們都怨聲再道,為左好好慰勞自己,約了幾個同事來個HAPPY FRIDAY燒肉餐!實行將所有悲憤化為食量! 忘記公事,一於食食食! 同事帶我們來到這間位於佐敦的日式燒肉店-和匠,這間位於旺中帶靜的燒肉店門口就是一般日式燒肉店的感覺,但裡面竟坐滿了人,到底這間燒肉店和別的有何分別?由於放工到來已經八時多九時,幸好有一張枱給我們好好享受這一餐。 入到去沒有聞到一般燒肉店濃烈的油煙味,看來抽風系統做得很不錯! 女仔就是最怕食完燒肉搞到成身都係油煙味,嘻嘻,值得加許! 之後聽番店員講先知原來係因為餐廳用了陶瓷炭爐,火候會較易控制,較為集中,而爐下有抽風裝置,令到油煙唔會向上散發,咁客人食完飯就唔洗帶埋陣油煙味走啦!幾特別,亦很有心機 「辛苦得黎至在食」呢句說話好正確!所以我地今餐都盡情食,HAPPY FRIDAY嘛~首先我地點了兩個沙律,我較喜歡的是 日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬) 攪拌後試了一些沙律,食落去胡麻味令整個沙律生色不少,配埋豆腐、栗米和蔬菜,很開胃!未介紹主食前,要首先介紹一下放在枱上的三種醬汁,因為不同的肉點上不同的醬汁,可以把味道昇華到更高的層次喔!(雖

忘記公事,一於食食食!
日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)
未介紹主食前,要首先介紹一下放在枱上的三種醬汁,因為不同的肉點上不同的醬汁,可以把味道昇華到更高的層次喔!(雖然都是店員告訴我的) 左邊的是麻醬、中間和右邊的分別餐廳自家調製的燒肉汁和柚子醋。店員說燒肉汁味道不算濃烈,最適合點綴燒肉一起食,口感亦更豐富!而其實,三種醬汁我亦是最喜歡燒肉汁,可以沖淡食燒肉那種油膩的感覺,味道亦很夾!

今餐我們又點豬又點牛,樣樣都食!
厚切美國PRIME牛小排
整餐令我最滿意的 厚切美國PRIME牛小排 ,多得專人(店員)專業既燒肉服務,主要燒熟個面,一咬落口,濃濃既肉汁湧出來,牛肉唔會韌,難怪大家都推介呢款肉!必食呀!
西班牙黑毛豬架
朋友點個 西班牙黑毛豬架 ,由專人幫我地燒,燒好爐上的網紋都會印在上塊肉片度!咬上去和牛肉感覺完全不同,呢隻食落去會更有燒肉既煙燻味!好食到最後淨低既豬架骨我地都燒埋黎食~
日本產帆立貝
我們一人點了一隻日本產帆立貝,就是我另一個大愛! 每隻帆立貝都好大隻,好新鮮,上面加上了黑松露、牛油和蒜蓉一齊拎去燒 店員話燒左一陣就要將個肉反轉,見到佢夾起個帆立貝個一下,我已經流晒口水了!燒到貝邊都燻黑就差唔多食得啦!我唔客氣啦 ~v~ 一咬落口啖啖肉,帆立貝好鮮甜,完全無沙,燒完食好香口惹味!
汁燒原隻魷魚筒
除左燒肉外我地亦點了個 汁燒原隻魷魚筒 試,還記得上一次去日本燒肉店點了個魷魚筒,美味程度令我至今都回味無窮! 今次呢個魷魚筒上菜時已燒熟,點了醬汁!很有水準,魷魚很香,雖然醬汁味道濃,但沒有蓋過魷魚味,反而帶出了魷魚的鮮甜,很不錯!
Abashiri Premium Beer
同場我們都點了一點酒飲,一向不好飲酒的我,店員推介了一隻北海道特選酒 Abashiri Premium Beer,飲上去很易入口,很不自覺地就飲了一小杯了!不過,燒肉啤酒的配搭,確實是絕配!

今餐非常滿意,食物好食,我地亦得吐苦水吐得很忘形!食到舖頭的顧客都走得七七八八先肯走 呵呵~~同時亦很滿意餐廳的服務,店員會仔細地介紹每一種肉的味道、特色、燒法、時間控制等,讓你就算第一次食燒肉都能燒到有水準又好味的肉!~
2015-04-24
厚切美國PRIME牛小排