2021-02-01 63 瀏覽
平時我好少去旺角。咁啱今日約咗友人去旺角睇嘢,睇完之後決定搵間樓上café坐下,吹下水,食餐好嘅。係網上見部屋咖啡室評價唔錯就決定去試下。溫馨提示:一定要上網訂位,好大機會唔接受walk-in!Café分兩間房。第一間自然光充足,裡面有開放式廚房+望到市景嘅梳化椅,同時擺咗唔少board game同書比顧客享受慢活人生。而我地就被安排坐係隔離房。我地入去果陣間房係閂咗窗簾嘅,環境相對靜少少,入面啲凳都係梳化椅,坐得幾舒服。睇完menu我地決定order二人套餐:包一份炸蟹餅、一個10吋手拉薄餅、任選一款飯/意粉,同兩杯飲品。我地見特飲賣相唔錯,就加咗20蚊升級去special drink。先講個炸蟹餅,啱啱炸起熱辣辣,好香口,配埋開胃嘅泰式酸辣醬食一流。食得出個蟹餅應該係急凍食品黎,所以蟹肉味唔係話特別濃。飯揀咗黑松露雜菇意大利飯。餐廳標榜用Castello意大利米。菇同奶油味好濃郁。如果啲飯可以煮生少少,多番啲咬口會更好。手拉薄餅係成個套餐入面最出色嘅。我地揀咗西西里Pizza,材料有茄醬、辣肉腸、腸肉粒、蘑菇同火箭菜。上面嘅芝士可以拉絲,切果陣feel到個鐵盤都係辣手嘅!最後講講s

溫馨提示:一定要上網訂位,好大機會唔接受walk-in!

炸蟹餅

黑松露雜菇意大利飯

西西里Pizza

最後講講special drink:朱古力沙漠同翡翠朱古力碎雪芭。個人覺得值得比多$20升級。杯雪芭冰同奶嘅比例恰到好處,加埋啲朱古力碎同條,杯嘢唔會話過甜。入面放咗少少薄荷葉,成個感覺好清新。下次再去會試埋水果茶/花茶!
朱古力沙漠

翡翠朱古力碎雪芭

加埋一埋單每人$190,性價比唔錯。如果想係旺角鬧市搵個地方靜靜地同朋友吹水嘅話,可以考慮下部屋咖啡室。
2021-01-30
黑松露雜菇意大利飯
西西里Pizza
翡翠朱古力碎雪芭
  • 西西里Pizza,