2024-02-21 1246 瀏覽
餐廳:部屋咖啡室地點:旺角登打士廣場菜式:樓上咖啡室餐牌:pizza,意粉,意大利飯,漢堡包,全日早餐,小食,甜品同野飲等。BBQ烤雞磨菇手拉Pizza $258 10寸 另加一手拉Pizza寫明用意大利OOPizza面粉制同面粉嘅牌子。Pizza一客分六件,超熱上枱。首先餅底雖唔薄亦唔厚,批皮好脆口,質感唔錯。配料有唔少雞肉粒,蘑菇片,洋蔥絲同芝士,個汁味道都唔錯。芝士西蘭花 $48 另加一芝士西蘭花熱辣辣上枱,西蘭花加上多多忌廉醬再加d芝士,絕對夠味。蜜糖雞翼 $55 另加一蜜糖雞翼一客4隻,用牛油紙墊住上枱。燒得皮脆肉嫩,蜜糖味啱啱好,甜甜哋好食。奇異果椰果梳打 $50 另加一奇異果椰果梳打大大杯,色水呈綠色,味道唔錯,唔會太甜,加上粒粒椰果好清爽。今餐食物都唔錯。空間上都夠濶落,仲有公仔陪你食。有得食又有得飲之外,仲有board games俾你玩。
餐廳:部屋咖啡室

奇異果椰果梳打

奇異果椰果梳打 $50 另加一

2024-02-21
2024-01-04 1616 瀏覽
雪糕伴朱古力香蕉厚多士賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧厚多士與別不同,由三塊薄身白方包疊起製成,中間塗有誘人的朱古力醬,表面潵滿香濃的朱古力粉,加上香滑的朱古力雪糕,濃厚醇香的朱古力滋味令人上癮。烤雞蘑菇闊條麵賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧闊條麵口感煙韌有彈性,以經典的忌廉白汁調味,食落奶滑中帶有陣陣的青椒香味,青椒愛好者必試。隨闊條麵附有烤雞肉和蘑菇等配料,香味十足更添口感。美式麥樂雞賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧麥樂雞即點即炸,上枱時熱烘烘,咬落外脆內軟,雞味滿滿,再沾上蜜糖芥末醬一齊食,越式炸蟹餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧炸蟹餅新鮮炸起,外層金黃焦香,內裡蟹肉餡爽滑彈牙,鮮甜味甘,再沾上泰式酸辣醬,更加惹味可口,高質必點。凍水果茶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧水果茶以菠蘿水、百香果汁以及薄荷葉作基底,再加入是日新鮮水果調味,飲落酸酸甜甜十分清新,果香味道滿滿,開胃又解膩的良飲。八寶美顏花茶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧花茶原壺連燭台送上,保證暖笠笠超溫和。花茶採用了玫瑰、紅棗、枸杞、桂花以及茉莉泡製而成,入口即能感受到滿滿的花香,當中紅棗令茶飲更添清甜,滋陰一流。環境:🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

隨闊條麵附有烤雞肉和蘑菇等配料,香味十足更添口感。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

花茶原壺連燭台送上,保證暖笠笠超溫和。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳走簡約清新風,全部座位均安排舒適的沙發座,每桌位置寬闊舒適,十分適合多人歡聚暢聊。

餐廳有多款經典桌遊提供,勾起不少中學時期的回憶,懷念感十足。

🐧❤️結語:越式炸蟹餅超惹味有驚喜,必點良品。

2024-01-03 724 瀏覽
部屋咖啡室 聖誕節book左呢間cafe😍因為可以有個地方慢慢食野同玩board game仲可以交換禮物😍COMBO FOR TWO 二人套餐 $388💛十吋手拉pizza (千島夏威夷)裡面有菠蘿、煙火腿、千島醬、芝士即叫即整熱辣辣,芝士好多又夠溶,食落好滋味配上菠蘿同煙火腿咸甜咸甜咁幾解膩😋💛意粉/飯(香辣虎蝦海鮮意粉)裡面有虎蝦、青口、蜆肉、魷魚、青椒、洋蔥首先海鮮好多,虎蝦食落都新鮮彈牙佢用既醬料食落好惹味,最後清左碟😍💛炸蟹餅一兜有六粒,都算大粒同份量多即叫即整熱辣辣,配上泰式辣醬好夾咬開一半(圖5)都睇到好足料😋 💛飲品(小紅帽)即係士多啤梨奶昔,奶味好濃郁😍有新鮮士多啤梨味,唔會好甜💛飲品(楊枝甘露)係芒果底飲品,入面有好多西米同柚,好足料😋價錢:$477(已加一)⭐️⭐️⭐️評分:9/10⭐️⭐️⭐️📍部屋咖啡室 (旺角)旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
部屋咖啡室
聖誕節book左呢間cafe😍
因為可以有個地方慢慢食野同玩board game
仲可以交換禮物😍

COMBO FOR TWO 二人套餐 $388
💛十吋手拉pizza (千島夏威夷)
裡面有菠蘿、煙火腿、千島醬、芝士
即叫即整熱辣辣,芝士好多又夠溶,食落好滋味
配上菠蘿同煙火腿咸甜咸甜咁幾解膩😋

💛意粉/飯(香辣虎蝦海鮮意粉)
裡面有虎蝦、青口、蜆肉、魷魚、青椒、洋蔥
首先海鮮好多,虎蝦食落都新鮮彈牙
佢用既醬料食落好惹味,最後清左碟😍

💛炸蟹餅
一兜有六粒,都算大粒同份量多
即叫即整熱辣辣,配上泰式辣醬好夾
咬開一半(圖5)都睇到好足料😋

💛飲品(小紅帽)
即係士多啤梨奶昔,奶味好濃郁😍
有新鮮士多啤梨味,唔會好甜

💛飲品(楊枝甘露)
係芒果底飲品,入面有好多西米同柚,好足料😋

價錢:$477(已加一)
⭐️⭐️⭐️評分:9/10⭐️⭐️⭐️

📍部屋咖啡室 (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
5天前 0 瀏覽
有裝飾既一間Cafe,sofa夠大張,仲有Board game玩,好適合一班朋友聚舊蜜糖雞翼 $55🐔經典小食,外脆內嫩,作為開胃小食都唔錯🥰2人餐 $388越式炸蟹餅 🦀即叫即炸,配上甜酸醬,味道一流😊烤雞磨菇闊條面🐔份量十足既闊條面,闊條面夠彈牙,烤雞肉質鮮嫩,配上忌廉磨菇汁,可以再試😆😆至尊辣肉腸Pizza🍕10吋薄身pizza,好脆身。配料有辣肉腸,青椒,磨菇,芝士等等,熱辣辣,夠晒惹味😋😋😋熱榛子朱古力好有心機拉左個好靚既花紋,仲有好香既榛子味,中意朱古力既一定要試吓🌰

蜜糖雞翼 $55🐔
經典小食,外脆內嫩,作為開胃小食都唔錯🥰

2人餐 $388
越式炸蟹餅 🦀
即叫即炸,配上甜酸醬,味道一流😊

烤雞磨菇闊條面🐔

至尊辣肉腸Pizza🍕

熱榛子朱古力
好有心機拉左個好靚既花紋,仲有好香既榛子
味,中意朱古力既一定要試吓🌰

喺Openrice見到呢間cafe有成1k好評😳不過大家都知Openrice食評未必準架咁等史努比試試佢先🤭環境絕對值好高分嘅大梳發坐得好舒服 感覺好cozy另外見到仲有一大堆board game提供好啱一班frd聚會嚟hea下吹下水😛同埋佢可以比你坐兩個半鐘史努比攞埋啲書去做功課溫書都得😂本身想嗌burger但佢話冇🥲又想嗌豆腐cheesecake 點知又冇🥹咁冇計啦唯有嗌其他~👌🏿忌廉煙三文魚意粉 $148份量系足嘅~意粉嘅質感較為軟身🤏🏿佢唔系煮太耐淋咗 只系本身用嗰隻意粉質感麻麻地佢嘅忌廉就唔系好creamy嗰種史努比會形容佢為白汁🤣同埋佢比較稀身 意粉唔系好掛到汁建議撈勻先食🫣不過就算撈咗佢本身嘅味道都略為淡煙三文魚冇乜油香😗質感怪怪地 同埋偏鹹 所以整碎佢撈勻嚟食系啱啱好嘅🤣味道: 6/10性價比: 5/10👌🏿忌廉煙三文魚意粉 $148份量系足嘅~意粉嘅質感較為軟身🤏🏿佢唔系煮太耐淋咗 只系本身用嗰隻意粉質感麻麻地佢嘅忌廉就唔系好creamy嗰種史努比會形容佢為白汁🤣同埋佢比較稀身 意粉唔系好掛到汁建議撈勻先食🫣不過就算撈咗佢本身嘅味道都略為淡但因為煙三文魚偏鹹 所以整碎
喺Openrice見到呢間cafe有成1k好評😳
同埋佢可以比你坐兩個半鐘
史努比攞埋啲書去做功課溫書都得😂

本身想嗌burger但佢話冇🥲
又想嗌豆腐cheesecake 點知又冇🥹
咁冇計啦唯有嗌其他~
👌🏿忌廉煙三文魚意粉 $148

不過就算撈咗佢本身嘅味道都略為淡
但因為煙三文魚偏鹹 所以整碎佢撈勻嚟食系啱啱好嘅🤣
性價比: 5/10

👌🏿烤雞磨菇潤條麵 $138
同頭先嘅一樣 醬汁都偏稀~
但佢嘅味道冇咁淡🤣
濶條麵比普通意粉淋身啲
同埋濶條麵本身難去hold住啲sauce
所以佢食落都比較plain😬
好彩隔離有啲青椒同洋蔥咬下
多咗啲爽脆口感等食落冇咁dry
同埋雞肉醃得夠入味 而且夠淋😆
味道尚算可以啦~
性價比: 5.5/10

+$25可以加配某幾款小食
另外本身個意粉會送檸茶嘅 +$23就可以轉特飲

👌🏿越式炸蟹餅 +$25 (原價: $52)
可能本身史努比期待過高
Turns out唔系想要嘅嘢😗
入面食到啲蟹柳絲
但佢質感比較似炸魚蛋🤨
食落幾彈😂應該系因為用嘅蟹柳粉感較重
略為偏鹹 雖然佢本身已經好夠味但唔知點解點咗酸甜醬會好食啲🤣
+$25呢個價系正常嘅
但原價嗌就唔太抵啦🥸
味道: 5/10
性價比: 7/10

👌🏿炸薯條 +$25 (原價: $52)
本身想嗌麥樂雞 但史努比手殘寫錯number🫣
用咗波浪型嘅薯條
啱啱嚟到都有微微脆口🤭
入面嘅質感比較蓉同埋粉
偏向似炸薯蓉多過似炸薯條🤔
好彩嘅系鹽嘅份量唔會太多 唔會太鹹👍🏿
點茄汁食就啱啱好
性價比: 7/10

🔸楊枝甘露 +$23 (原價: $63)
熟悉史努比嘅都知史努比唔鍾意有糖嘅嘢飲架啦🤣
呢杯就系媽媽👩🏻嘅~
佢話幾好飲喎🤣

多士邊邊烘到帶微微香脆
質感非常鬆軟👍🏿
但因為佢厚身嘅關係 食落dry咗啲
食完想飲水😬
連埋雪糕一齊食會好啲~
但略嫌雪糕嘅朱古力味唔夠rich

服務: 4.6/10
衛生: 7.9/10
抵食: 6/10
2024-04-18 0 瀏覽
今次嚟到旺角樓上cafe食晚飯,呢度雖然面積細細,但都可以容納到好多人㗎,因為佢每張枱都係有梳化位可以圍住張枱一齊坐,大班朋友嚟都唔使驚,仲有好多唔同嘅boardgame可以一齊玩,可以一路食飯一路傾計一路玩boardgame,真係冇得頂忌廉煙三文魚意粉白汁意大利粉配埋蘑菇和洋蔥一齊炒好香,煙三文魚鋪面,份量都好多,呢款煙三文魚味道剛好,配埋意大利粉一齊食好正意式辣肉腸意粉辣肉腸份量都好多有成十幾片,溝了蕃茄醬, 唔會太辣,意粉份量都好多,軟硬適中蜜糖雞翼蜜糖雞翼煎得香脆,蜜糖又豐滿,裏面還是juicy的,正 ☺️椒鹽鮮魷魚鬚本身嗌魷魚鬚,但職員通知沒有魷魚鬚轉了做魷魚圈,魷魚圈炸得剛剛好,外脆內軟,魷魚厚肉又軟熟 😚美式炸薯條炸薯條係用咗波浪粗薯條做的,外脆內軟多薯肉,份量都好多 😍越式炸蟹餅全部食物上枱都熱辣辣,蟹餅都唔例外,蟹餅厚肉配理雞醬一齊食,口感更出 😆榛子朱古力 & 焦糖朱古力跟餐選了飲品榛子和焦糖朱古力,兩杯都係隆隆嘅朱古力味,焦糖會甜少少,但甜度都係適中的,飲落去好香滑濃鬱 🥰

忌廉煙三文魚意粉

意式辣肉腸意粉

椒鹽鮮魷魚鬚

美式炸薯條
炸薯條係用咗波浪粗薯條做的,外脆內軟多薯肉,份量都好多 😍

榛子朱古力 & 焦糖朱古力

2024-04-17 0 瀏覽
約朋友食飯緊係要揾間地點方便嘅餐廳,同朋友齊齊係openrice 睇下有咩食,見到位於旺角嘅部屋咖啡室嘅相片唔錯,決定一齊去試吓😎用openrice 訂座唔同時段有不同優惠,我地嘅時間就可以享有85折。👍去到餐廳,店員會先告訴用餐時間,我地亦立即坐低揀吓食咩,係白板上自己寫低食品號碼,然後交比店員就可以,上菜時間好快,落單後好快有得食😉水果茶及紅棗花茶都不錯,熱飲有小蠟燭keep住溫度👍水果茶不太甜,愈飲愈好味,紅棗花茶清清地,適合養生。黑松露飯有濃濃嘅松露味,飯嘅質感黏黏的,但又帶點硬,如果可以再軟身少少會更好。三文魚意粉味道正常,意粉味道較清淡,要配搭煙三文魚食更佳。小食叫咗薯條,蟹餅及西蘭花,蟹餅最好味,配上酸甜嘅醬料非常好,著條夠熱又脆,除左茄汁外,亦可以配蟹餅嘅醬😋白汁西蘭花都係清淡為主,上面有少少芝士來襯托。最後由於沒有人等,店員都很好,可以比我地繼續坐,舒服咁坐度傾計🥰👍最後付上相片欣賞。
約朋友食飯緊係要揾間地點方便嘅餐廳,
同朋友齊齊係openrice 睇下有咩食,
見到位於旺角嘅部屋咖啡室嘅相片唔錯,
決定一齊去試吓😎
用openrice 訂座唔同時段有不同優惠,
我地嘅時間就可以享有85折。👍

去到餐廳,店員會先告訴用餐時間,
我地亦立即坐低揀吓食咩,
係白板上自己寫低食品號碼,
然後交比店員就可以,
上菜時間好快,落單後好快有得食😉

水果茶及紅棗花茶都不錯,
熱飲有小蠟燭keep住溫度👍
水果茶不太甜,愈飲愈好味,
紅棗花茶清清地,適合養生。

黑松露飯有濃濃嘅松露味,
飯嘅質感黏黏的,但又帶點硬,
如果可以再軟身少少會更好。

三文魚意粉味道正常,
意粉味道較清淡,要配搭煙三文魚食更佳。
小食叫咗薯條,蟹餅及西蘭花,
蟹餅最好味,配上酸甜嘅醬料非常好,
著條夠熱又脆,除左茄汁外,
亦可以配蟹餅嘅醬😋
白汁西蘭花都係清淡為主,
上面有少少芝士來襯托。

最後由於沒有人等,店員都很好,
可以比我地繼續坐,
舒服咁坐度傾計🥰👍
最後付上相片欣賞。

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【旺角家居感Cafe|🎲一班人Gathering聚腳點】餐廳環境寧靜,座位以梳化為主,好闊落、好舒服!仲有提供到唔同類型嘅board games俾客人,好似係DiXit、牛頭王等大路嘅遊戲都有,等緊嘢食都唔怕悶啦~所有野都係即叫即整,上枱熱辣辣🔥🔥.🐨烤雞蘑菇闊條麵 $138推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️顧名思義有烤雞、蘑菇同闊條麵,仲有忌廉、洋蔥同青椒添... 闊條麵好掛汁,食落偏硬身有咬口!烤雞煮得都腍,洋蔥有助增加甜味,而青椒就增加咗爽口度,配搭得好好🩷.🐨蜜糖雞翼 $55推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐一份雞翼嘅小食有四隻,每隻雞翼都沾到足夠嘅蜜糖,雞肉保持到鮮嫩,外面烤到好香脆!每一隻雞翼都唔係太甜,令人食唔停口🙈.🐨手沖冰波奶茶 跟餐+$23推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐奶茶控必試,一上枱震撼咗我!佢係有一粒好大粒嘅奶茶冰,放喺杯入邊🧊再加一支無冰嘅凍奶茶,倒出黎大約一杯左右,有奶茶冰即使放耐咗都唔駛驚粒冰會溝淡奶茶嘅味道👍茶底好香濃,唔會澀~而且唔會好甜,順滑好飲...——☼——☼——☼——☼——☼——部屋咖啡室📍地址:旺角登打士街43H號登打士廣場1
.#foodie #hk #hkfoodie

🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB旺角 #HTB西式
#旺角美食 #旺角 #西式 #漢堡 #薄餅 #意粉 #特飲 #奶茶 #美食推介
  • 烤雞蘑菇闊條麵
  • 蜜糖雞翼
  • 手沖冰波奶茶
2024-04-12 0 瀏覽
呢間餐廳位於登打士街入面其中一棟有好多CAFE既大廈入面,我地去左一間環境比較浪漫燈光比較昏暗既餐廳,board game選擇多,我地玩左冰上企鵝佢會將D BOARD GAME放入箱入面方便客人搵,如果一大班人仲可以選擇配狼人殺,大富翁等等其他較大型既BOARD GAME,我地叫左一份蟹肉餅小食佢都有好多粒嫁,配埋酸甜醬好夾食物全部即叫即煮,PIZZA小編推介熱辣辣仲要係厚身少少既PIZZA脆皮,拉絲芝士都幾香口。

2024-03-26 133 瀏覽
我今日與好友過來旺角遊玩,順道去位於旺角登打士街43H號登打士廣場12樓的 Home made Cafe (部屋咖啡室) 食午餐。環境舒適開揚,備有經典遊戲讓大家玩。我點左個Combo for two 二人套餐$388,有10吋千島夏威夷pizza,香辣虎蝦海鮮意粉,炸蟹餅,及熱檸檬茶2杯。另椒鹽魷魚圈$58。千島夏威夷薄餅有煙火腿,菠蘿,千島醬和芝士,熱辣辣又清爽,好味又好食;虎蝦海鮮意粉有隻大大的虎蝦、青囗、蜆肉、魷魚、青椒及洋蔥,所有海鮮都好新鮮及彈牙;蟹餅和魷魚圈炸得外脆內腍,好味又好食;熱檸檬茶好飲。

• 炸蟹餅
  • 香辣虎蝦海鮮意粉
  • 千島夏威夷pizza
  • 椒鹽魷魚鬚
2024-03-25 114 瀏覽
呢間位於旺角嘅樓上cafe環境好寬落舒服 食物味道唔錯 店員服務態度都好好👍🏻餐廳仲提供好多boardgame 啱晒同朋友聚餐👫.➿二人套餐 $388➿包一個十吋手拉PIZZA, 一個意粉/飯 , 兩杯餐飲同炸蟹餅✨.📌BBQ烤雞蘑菇PIZZA (10吋)手工pizza嘅味道同口感都唔錯✨pizza有薄薄一層鹹香芝士🧀面頭再淋上甜BBQ醬 加埋嫩滑烤雞粒 好夾🐔pizza仲有香炒蘑菇同洋蔥 味道更豐富 整體食落輕盈清新🍄🧅.📌黑松露雜菇意大利飯黑松露味好香濃 淡淡忌廉加少少香草 調味配搭好平衡🤍意大利飯沾滿濃郁醬汁 不過口感偏硬 腍番少少就perfect🍚醬汁份量唔多 食落唔算好creamy 但勝在味道正😋入面仲有好多雜菌 健康又美味🍄.📌炸蟹餅蟹餅味道有啲似龍蝦丸🦞口感似係煎多過炸 外面微脆 咬落幾彈牙🍡配左一個泰式辣醬 不過唔點 調味都夠🌶️.📌凍檸茶茶底味道夠濃 酸酸嘅檸檬茶 好開胃解膩🍋.📌芝士西蘭花 $48西蘭花用白汁焗 口感好爽脆🥦芝士份量唔多 但有微微炙燒過 食落好香口🧀

➿二人套餐 $388➿
📌BBQ烤雞蘑菇PIZZA (10吋)

📌黑松露雜菇意大利飯

📌炸蟹餅

📌凍檸茶
茶底味道夠濃 酸酸嘅檸檬茶 好開胃解膩🍋

📌芝士西蘭花 $48

2024-03-21 67 瀏覽
今日去左一間位於旺角的CAFÉ 店,小小一間咖啡店,但想不到食物和飲料都非一般。環境清優,適合與朋友相聚休閒傾談,店員服務也很好。打開餐牌,已經被飲料吸引住,竟然有我最愛的水果茶,還有最愛吃的手拉PIZZA。兩個人一起叫了個二人餐,食物都好豐富,全部都是即叫即整,但時間都不用等太久,意大利飯粒粒分明,還有很香的黑松露味,正。手拉PIZZA 雖然要等多少少時間,但店員都好好,已經預先通知,而且慢工出細貨,但這個西西里PIZZA真係好好味,好fresh。不得不分享的是這裡的飲料,水果茶無論是味道或者擺設都非常吸引,水果茶越放越濃味,裡面還有酸酸甜甜水果,飲完個胃都好舒服。奶茶方面,店主非常細心,裡面圓圓的冰都是奶茶製成,好適合與朋友一邊傾一邊飲。

題外話/補充資料: 水果茶無論是味道或者擺設都非常吸引
2024-03-18
  • 烤雞蘑菇闊條麵
  • 水果茶
童年回憶🤭有Board Game 小遊戲,最適合朋友聚會的地方,聊天吃飯玩遊戲點了個二人套餐,簡單方便又划算😍😍-✳️香辣虎蝦海鮮意粉配搭不同海鮮,如虎蝦、蜆肉、青口醬汁掛在每一口意粉上,融合海鮮的鮮爽意粉中等彈性份量亦偏多-✳️西西里手拉Pizza 👍表面鋪滿茄醬作底層加上辣肉腸、腸肉粒、蘑菇和火箭菜配料撒上濃郁芝士熱辣辣出爐,香味四溢茄醬酸濃,肉腸鹹香火箭菜的清爽中和整體膩感芝士更可以拉絲!-✳️越式炸蟹餅 👍👍熱辣辣上碟,剛炸好還噴著煙小小一個,剛好一口一個🦀蟹肉碎加上麵粉和粟米混合在熱油中炸至酥脆沾上酸辣醬,開胃誘人更增添海鮮的鮮香味-重拾小時回憶,選了層層疊、圖騰快手和企鵝破冰層層疊的緊張刺激永遠不會悶🤭🤭企鵝破冰好好笑🫣運氣和技術缺一不可-出來工作多年,基本上聚餐都是餐廳間中到訪這些Cafe,也是個難得的體驗特別能讓人放鬆
童年回憶🤭
點了個二人套餐,簡單方便又划算😍😍
✳️香辣虎蝦海鮮意粉
配搭不同海鮮,如虎蝦、蜆肉、青口
醬汁掛在每一口意粉上,融合海鮮的鮮爽
意粉中等彈性
份量亦偏多

✳️西西里手拉Pizza 👍
表面鋪滿茄醬作底層
加上辣肉腸、腸肉粒、蘑菇和火箭菜配料
撒上濃郁芝士
熱辣辣出爐,香味四溢
茄醬酸濃,肉腸鹹香
火箭菜的清爽中和整體膩感
芝士更可以拉絲!

✳️越式炸蟹餅 👍👍
熱辣辣上碟,剛炸好還噴著煙
小小一個,剛好一口一個
🦀蟹肉碎加上麵粉和粟米混合
在熱油中炸至酥脆
沾上酸辣醬,開胃誘人
更增添海鮮的鮮香味

重拾小時回憶,選了層層疊、圖騰快手和企鵝破冰
層層疊的緊張刺激永遠不會悶🤭🤭
企鵝破冰好好笑🫣運氣和技術缺一不可
出來工作多年,基本上聚餐都是餐廳
間中到訪這些Cafe,也是個難得的體驗
特別能讓人放鬆
2024-03-18 58 瀏覽
油麻地「登打士廣場」差不多整棟都是食肆,朋友帶我來到位於12樓的「HomeMake Café」食晚餐,小小的店舖,很有家的感覺,食物質素也很高,店內放了不同種類的board game,一班朋友可以邊食邊玩,聯絡感情。二人套餐$388,有Pizza,有飯,有小食和飲品,抵食。《烤雞蘑菇闊條麵》烤雞肉質鮮嫩多汁,烤製得剛剛好,保持了肉質的柔軟度。蘑菇的香氣與烤雞的口感相得益彰。闊條麵煮得恰到好處,彈牙有嚼勁,完美地吸收了醬汁的味道。《西西裡pizza》用了茄醬、辣肉腸、雞肉粒、蘑菇和火箭菜作為配料。第一口咬下去,酸甜的茄醬與微辣的肉腸完美結合,為整個pizza帶來了豐富的口味。雞肉粒和蘑菇增添了口感,火箭菜的清新和脆爽為整個Pizza 提供了清新的感覺。《炸蟹餅》6件蟹餅外層炸至金黃酥脆,內裡是鮮甜柔軟的蟹肉,絕對美味。《水果茶》加$33大大壺的水果茶材料非常豐富,蘋果、士多啤梨、火龍果切成細粒,再加上薄荷葉和香橙片,充滿維C,好飲又養顏。《朱古力咖啡雪糕》加$23朱古力雪糕的質地柔滑,朱古力的香濃與咖啡的苦甜相互融合,味道濃郁且令人陶醉。

二人套餐$388,有Pizza,有飯,有小食和飲品,抵食。
《烤雞蘑菇闊條麵》

《西西裡pizza》

《炸蟹餅》6件
蟹餅外層炸至金黃酥脆,內裡是鮮甜柔軟的蟹肉,絕對美味。

《水果茶》加$33

《朱古力咖啡雪糕》加$23

2024-03-17 49 瀏覽
叫左一個套餐 我地人數係8大2細套裝跟6杯飲品 一個沙律 一份小食拼盤 3個意大利粉或飯 一個大pizza 最有驚起係個意大利燴飯 味道控制得相當唔錯連2歲既小朋友都覺得好味
叫左一個套餐 我地人數係8大2細
最有驚起係個意大利燴飯 味道控制得相當唔錯