🌌旺角高層靚景浪漫小餐館👨🏻‍🍳-最近要幫朋友慶祝生日 咁啱見到呢間餐廳 除咗主打有open kitchen專食熟成牛扒之外🐮 仲難得喺旺角呢啲鬧市之中有180度大玻璃嘅超級靚景 所以就book咗佢嚟食dinner 夠晒有feel😙-佢個dinner set都好豐富 有成5個course😌 around $400-500左右 因為驚太飽同想食多啲唔同款嘅菜式 精明嘅我地當然係叫一個set再另外加配生蠔同埋主餐牌其他items😎-🦪生蠔 🦪Irish Rock $38 & Gillardeau $48兩款都好新鮮 喺海水味同蠔本身嘅Creamy之中取得平衡 唔會太膩 而且都幾大隻 幾多肉😋-🍣Amuse Bouche 三文魚他他前菜有呢個三文魚他他 三文魚又特別煙燻過 而且都幾肥美 配上沙律醋同沙律菜啱啱好🥳-🧀Appetizer🧀煙布拉塔水牛芝士配火箭菜伴油醋汁及羅勒油水牛芝士有少少煙熏味 配上火箭菜同油醋汁 好清新好開胃😉-🥫Soup of the Day 蕃茄濃湯一飲就飲得出係用新鮮蕃茄blend成醬然後煮成🥰 飲得出新鮮蕃茄嘅清甜 同小小微酸 餐廳好有心思仲可以有新鮮磨黑椒 飲落
🌌旺角高層靚景浪漫小餐館👨🏻‍🍳
🦪生蠔

🍣Amuse Bouche 三文魚他他
🧀Appetizer
🧀煙布拉塔水牛芝士配火箭菜伴油醋汁及羅勒油
水牛芝士有少少煙熏味 配上火箭菜同油醋汁 好清新好開胃😉

🥫Soup of the Day 蕃茄濃湯
一飲就飲得出係用新鮮蕃茄blend成醬然後煮成🥰 飲得出新鮮蕃茄嘅清甜 同小小微酸 餐廳好有心思仲可以有新鮮磨黑椒 飲落少少微辣 增添層次感😆

🥩Main
🥩板燒30天乾式熟成美國安格斯牛板腱伴燒汁
餐廳主打嘅熟成牛扒 特別之處在於佢會預先風乾 所以保持到濃郁肉味同時可以鎖住油脂😙 今次食嘅牛板腱呢個位 出色在於肉質比較結實 有肉味 而且肥瘦適中😛 㨂medium rare果然好正 出面燒到焦焦地 但入面仍然保持水嫩呈粉紅色 諗起又想食過😂

🍝Pasta
🍝北海道帶子蒜香橄欖油意粉 $208
帶子好大粒 有預先煎過 而肉質仍然保持好嫩滑🥰 意粉熟嘅程度啱啱好 Al Dante冇難度😜 不過最吸引係佢嘅蒜香橄欖油dressing 蒜香味道好出 帶有少少辣味 而家份量嘅比例都把握得好好 唔多唔少 啱啱好可以coat住意粉 而唔會做到油立立👍🏻

🍰Dessert
🍵抹茶青檸芝士蛋糕
☕️Tiramisu $108
跟餐甜品有芝士蛋糕 蛋糕嘅裝飾有靚靚花花🌸 而味道都唔錯 口感幾幼滑 芝士同抹茶同青檸嘅味道都好融洽相處 唔會搶戲😚 另外我哋有加點Tiramisu 份量啱晒一齊share 賣相仲好有聖誕氣氛 食落忌廉好綿滑 但唔會太甜太膩 手指餅都幾濕潤 但唔會太過火 食得出淡淡嘅咖啡味 同少少甜酒 係出色嘅😎

🍸Lemongrass Special $75
🥃Dark n Fluffy $88
一杯係檸檬同香茅為主題 酸酸甜甜但酒味比較重啲😋 另一杯係玩味感重啲嘅薄荷朱古力 甜甜地 要小心飲多咗🤪

📍Sky726 (旺角)
旺角彌敦道726號25樓
  • Tiramisu