今日來旺角同朋友食飯,上到樓上地方都幾大,卡位梳化座位都幾舒服,張枱都夠大。呢間餐廳招牌係可以自己煮的石鍋米線,唔想落手嘅都可以揀由店員煮,仲有明爐烤魚,石鍋飯,荷葉飯,串燒,川式涼麵… 石鍋米線套餐湯底選擇多,我揀咗火腿瑤柱肉骨湯,濃底好香濃,石鍋keep住湯底溫度,食到最尾都係熱辣辣👍🏻餸可以揀三餸/六餸/九餸,豐儉由人。我揀咗五香辣豬軟骨,貢丸,鹵水腩肉,日本蘭王雞蛋,墨魚丸,生菜,蘿蔔,小草酸辣炸醬,北海道帶子,好豐富😝小草酸辣炸醬酸酸辣辣好開胃;鹵水腩肉肥瘦分明,軟熟又唔會太油膩;墨魚丸爽口彈牙;北海道帶子雖然唔係好大粒,但係好爽口鮮味;五香辣豬軟骨炆得好淋好入味,軟骨爽脆,醬汁惹味😋我今日好肚餓叫咗加底份量米線,加$5就有一大碗米線好抵食,米線爽口,軟硬適中👍🏻串燒海蝦燒到好香脆,脆到可以連殼食,燒汁好香濃惹味;蝦肉幾鮮味,爽口彈牙,抵食推介🥳串燒翠玉瓜好新鮮爽脆,配上椒鹽好惹味涼拌雞絲雞絲伴青瓜好開胃,醬汁香濃又有少少辣,非常開胃黑椒味噌封門牛柳石鍋飯上碟出晒煙,聞到好香黑椒味,封門牛柳牛味香濃,肥瘦適中,醬汁超級香濃惹味,鍋底會有少少飯焦,好焦味,飯量好多,石鍋keep

石鍋米線套餐
石鍋米線

鹵水腩肉
北海道帶子
小草酸辣炸醬

串燒翠玉瓜
好新鮮爽脆,配上椒鹽好惹味

涼拌雞絲
雞絲伴青瓜好開胃,醬汁香濃又有少少辣,非常開胃

黑椒味噌封門牛柳石鍋飯
上碟出晒煙,聞到好香黑椒味,封門牛柳牛味香濃,肥瘦適中,醬汁超級香濃惹味,鍋底會有少少飯焦,好焦味,飯量好多,石鍋keep住溫度,食到尾都仲夠熱😍

青檸檬薄荷梳打;芒果凍頂烏龍茶
兩杯特飲都超級大杯,好抵飲🤩芒果凍頂烏龍茶有芒果香味,酸酸甜甜好開胃;青檸酸甜清新配上有氣梳打,天氣咁熱必叫消暑之選
芒果凍頂烏龍茶
青檸檬薄荷梳打

石鍋米線同串燒好有特色,整體食物質素都不錯,價錢貼地,好少見到咁大杯嘢飲;服務態度友善;環境舒適,地點方便,值得推薦。
2022-08-04
石鍋米線