Le Viet

2019-09-03 219 瀏覽
終於來到興趣班嘅最後一堂,跟友人決定搵間餐廳慢慢食慶祝下~ 之前食過 Le Viet 嘅旺角分店,對佢印象一直都唔錯☺️青木瓜絲大蝦沙律 $62我跟友人都係青木瓜絲沙律嘅愛好者,見到佢就即刻叫來試下😇 ✨材料好充足,有開邊嘅大蝦🍤、雞肉、青瓜條、花生碎等~ 可惜青木瓜絲略嫌偏粗,不及係外地食嘅青木瓜絲咁幼,但口感都幾清爽~ ✨醬汁係撈檬用嘅魚露酸甜汁,可以自己控制份量呢點唔錯👍🏻 ✨沙律口感清新爽口,酸酸甜甜咁好開胃😆超載椰青焗飯 $103✨焗飯其實係西炒飯底(有粟米粒、青豆、紅蘿蔔、提子乾),再將炒飯放入椰青內,再係表面放上海鮮(主要有大蝦、墨魚仔),最後係表面淋上椰奶等醬汁~ ✨椰香味幾重,醬汁係鹹鹹甜甜(還好不是只有甜味🤣),幾惹味~ ✨可惜海鮮份量唔多,只有表面有海鮮,食到中間至後段都只有炒飯底,又已經冇咩醬汁,味道偏淡😢 ✨可以刮入面嘅椰青肉出來食,幾嫩滑清甜~☺️✨提醒一下,呢個椰青焗飯份量真係超級大份,我跟友人好努力食都食唔哂😭 所以建議多啲人嘅時候先叫呢個焗飯 share 來食~總結,整體食物質素都唔錯,可以一試!😊

青木瓜絲大蝦沙拉

青木瓜絲大蝦沙律 $62

我跟友人都係青木瓜絲沙律嘅愛好者,見到佢就即刻叫來試下😇

✨醬汁係撈檬用嘅魚露酸甜汁,可以自己控制份量呢點唔錯👍🏻

✨沙律口感清新爽口,酸酸甜甜咁好開胃😆

超載椰青焗飯
超載椰青焗飯
超載椰青焗飯 $103

✨可以刮入面嘅椰青肉出來食,幾嫩滑清甜~☺️

總結,整體食物質素都唔錯,可以一試!😊
2019-09-02
青木瓜絲大蝦沙拉