2019-07-03 66 瀏覽
抵食米之蓮餐廳二人餐星期六去咗中環做facial,天氣熱特別想食越式泰式嘅嘢食,同左男朋友去左街市呢間食晚餐,之前我哋喺深水埗都食過,就試吓呢間中環分店質素係咪一樣好。中環嘅分店裝修特別啲,雖然唔算大間,枱都多,叫做坐得都舒服嘅。我哋叫咗個二人餐,嘢食咁多應該飽啦!啱晒男朋友呢個大胃王。冬陰公湯呢個冬陰公都幾足料,入邊有成五隻蝦,三粒細牛丸,菇類,番茄同埋其他配料。味道都幾啱我哋,酸酸地,有小小辣,椰汁味都好重,好有泰式嘅味道。泰式青木瓜絲沙律呢個青木瓜是沙律又係酸酸尾尾,少少咁多啦,好開胃。泰式炸蝦餅拼春卷蝦餅同春卷各兩舊,男朋友話炸得好食,啲油唔係萬年油。我覺得個蝦餅足料,彈牙蝦味重好食。泰式蒜茸炒雜菜多菜選擇,有木耳,椰菜花,西蘭花,菜心,粟米仔,紅蘿蔔,用蒜茸炒,吾齋。招牌牛筋腩咖喱牛筋同牛腩都吾小,加埋小小辣,用黎餸飯有一流,我碟飯都俾埋男友食~泰潮海南雞果然係米芝蓮推介,雞柔嫩,香滑,就算雞胸位都嫩,有鮮雞味🤣,好食。仲有兩碟飯。2人餐$298冇加一,前菜沙律,小食,湯,三個餸連飯連甜品⋯⋯抵!
抵食米之蓮餐廳二人餐

我哋叫咗個二人餐,嘢食咁多應該飽啦!啱晒男朋友呢個大胃王。

冬陰公
冬陰公

冬陰公湯

青木瓜沙律

泰式青木瓜絲沙律
呢個青木瓜是沙律又係酸酸尾尾,少少咁多啦,好開胃。

蝦餅拼春卷

泰式炸蝦餅拼春卷