餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

今日同老公出左去睇模型,行到街尾就見到間幾懷舊嘅餐廳,睇到餐牌原來係食火鍋,咁老公就話上去睇睇。餐廳在閣樓,上到黎就聽到70-90年代嘅歌。裝修吹懷舊風,全部都係70-80年代老香港擺設,真係幾有風味。餐牌有三款套餐,套餐有好多嘢食,我哋叫左個CEO套餐。飲品:罐裝飲品在外面自取,同樣是任飲。另外仲有特飲,我哋就叫左巨蜂乳酸梳打同青蘋果梳打,夠凍,都幾好飲。前菜:有脆皮午餐肉、椒鹽燒賣同鹽酥雞,剛炸起熱辣辣。午餐肉厚切,夠份量夠脆。燒賣同鹽酥雞味道都好好,好好食。招牌麻辣雞煲:叫左小辣,雞好入味,越食越辣,越食越惹味。招牌濃郁沙嗲湯底:揀左人氣No. 1湯底,沙嗲味道好濃,花生醬味道重,食到有好多花生粒,估唔到旺角都食到咁出色嘅香港沙嗲火鍋。 手切牛肉:有穀飼牛板腱、安格斯三角肩肉、極上牛小排同埋封門柳,每板份量超多,好有睇頭。牛味濃,好有口感,超正。呢度牛肉全部都係高級手切,出面食散叫都起碼幾百蚊一碟,而呢度都係$300~400蚊。任食嘅價錢,食到散叫高質牛切牛肉,真係無得輸。火鍋配料:有爐魚片、雲吞、鴨血、牛柏葉、水魷魚、金菇菜同唐生菜,每款配料新鮮,洗得乾淨,同埋每樣都大大塊。其

餐牌有三款套餐,套餐有好多嘢食,我哋叫左個CEO套餐。
招牌麻辣雞煲:叫左小辣,雞好入味,越食越辣,越食越惹味。

火鍋配料:有爐魚片、雲吞、鴨血、牛柏葉、水魷魚、金菇菜同唐生菜,每款配料新鮮,洗得乾淨,同埋每樣都大大塊。其中手包雲吞真係幾新鮮,配料包到漲卜卜。每款火鍋配料都配上沙嗲,又幾夾,幾好味。
甜品:仙草芋圓糖水賣相唔錯,整體味道甜甜地,連糖水都咁有水準,唔錯。
2023-11-05