CHEF STAGE de Eddy Chu

2020-12-30 272 瀏覽
每年生日都會同媽媽一齊去慶祝母難日, 報答佢每年既照顧, 呢間餐廳幾年前試過一次, 一直都好想同佢黎, 今年終於可以達成到上次經驗講俾我知, 2個人係食唔曬一個2人餐, 所以今次點左一個單人餐, 加散叫其他食物, 無謂浪費食物首先黎左乳酪鮮蝦芒果沙律, 蝦夠新鮮彈牙, 而沙律配用乳酪好開胃食仲未食完沙律, 海鮮盤已經黎到生蠔好新鮮及creamy, 媽媽覺得本身個味已經好足夠, 但我都係愛加上檸檬既味道大蜆配上蜜糖麵豉汁或香草汁, 香草汁比較似泰式既味道, 好特出到蜆既鮮味帶子刺身係爽口和鮮甜鮑魚非常之彈牙, 本身煮到已經好入味, 唔需要再加其他醬汁大蝦都係鮮甜, 彈牙另外餐廳都做優惠, 每位食滿HK$450 會送2隻生蠔, 我地就加埋有4隻, 其中一隻我試過唔落任何調味/檸檬, 真係好好食, 蠔味超夠之後黎左前菜 - 清酒蟹肉日本年糕個汁係非常夠味, 但年糕有D煮唔熟, 令到個汁入唔到味到上湯啦黑松露湯 - 黑松露味濃但唔會搶曬成個味, 磨菇粒粒好有口感鮮蟹肉濃湯配生蠔杯  - 個蟹肉湯濃到好似湯羹咁, 初初飲係好鮮味, 但飲多2啖就覺得好鹹; 根據侍應教咁飲一半湯壐食個蠔, 真係起左

乳酪鮮蝦芒果沙律

食仲未食完沙律, 海鮮盤已經黎到
帶子刺身係爽口和鮮甜
鮑魚非常之彈牙, 本身煮到已經好入味, 唔需要再加其他醬汁
大蝦都係鮮甜, 彈牙
海鮮盤

生蠔

之後黎左前菜 - 清酒蟹肉日本年糕
個汁係非常夠味, 但年糕有D煮唔熟, 令到個汁入唔到味

清酒蟹肉日本年糕

到上湯啦
黑松露磨菇湯

鮮蟹肉濃湯配生蠔杯  - 個蟹肉湯濃到好似湯羹咁, 初初飲係好鮮味, 但飲多2啖就覺得好鹹; 根據侍應教咁飲一半湯壐食個蠔, 真係起左化學作用咁, 變得更好味
鮮蟹肉濃湯配生蠔杯

上到主菜, 我地點左美國牛肉眼, 肉既生熟啱啱好, 唔會好鞋, 肉味重, 個汁鹹度剛剛好, 呢個亦係媽媽食過都贊既牛之一, 平時佢係好難會贊出面D牛煮得好
美國牛肉眼

尾尾以甜品作結, 紅桑子味唔會太甜帶酸, 令到甜品唔會好漏, 口感足夠濕潤
紅桑子提拉米蘇

全餐飯都令到媽媽好滿意, 侍應服務亦都好好, 令佢叫我俾貼士都要手鬆D
2020-10-30
生日