普慶坊一直都好多打卡cafe,吸引左唔少真偽文青黎影下相嘆杯啡😛。我兩樣都唔係咁就黎食野啦haaaaaa. 係呢邊有間黃店西式慢煮,地點好秘密咁但味道好ok wor!!!!店內暗暗地,岩哂我哋二人約會🥰,簡約裝修,氣氛幾chill!加上見menu唔洗加一,想客人選擇多d野食同食得開心,絕對係小店心機😀👅👅🔸芝士溫泉蛋大啡菇($38)💎必食推介!!!😋😋😋溫泉蛋放係大啡菇上面烤,鋪上芝士燒到香一香。望落一粒平凡大菇,咬落香濃菇汁好正!回想起自己整個烤菇都出哂水😥都係出黎食算😂btw神級小食!😇切開個蛋依然係超流心🤩望住d熱辣辣蛋汁流出黎都好治癒,好味。中間有少少茄汁加持,多左一重酸甜,出色嘅小食,需要點多一份🥰🔶法式慢煮油封鴨腿($98)💎一份有兩隻,都幾抵食其實,仲要有d藝術感襯番個氣氛。輕易切開粉嫩、用鴨油浸熟嘅慢煮鴨髀,肉帶粉紅,用叉都撕開到,時間控制得剛好!😄店員好細心咁附上鹽同pepper比我地自己後落,但我地覺得唔需要加,原汁原味已經很好。碟上掃了藍莓醬,另配honey mustard,後者味道有d似蘸燒鵝嘅醬,變成酸酸甜甜嘅油封鴨腿,醬又不致於太甜👅友人覺得肉處理得不錯,後

🔸芝士溫泉蛋大啡菇($38)💎

🔶法式慢煮油封鴨腿($98)💎

一份有兩隻,都幾抵食其實,仲要有d藝術感襯番個氣氛。輕易切開粉嫩、用鴨油浸熟嘅慢煮鴨髀,肉帶粉紅,用叉都撕開到,時間控制得剛好!😄店員好細心咁附上鹽同pepper比我地自己後落,但我地覺得唔需要加,原汁原味已經很好。碟上掃了藍莓醬,另配honey mustard,後者味道有d似蘸燒鵝嘅醬,變成酸酸甜甜嘅油封鴨腿,醬又不致於太甜👅友人覺得肉處理得不錯,後悔無叫牛扒,因最近食得太多扒🤣另外加左$38有塊香煎鵝肝,自選配菜有幾款,直接食了無影到😂
法式慢煮油封鴨腿

🔶海鮮濃汁藍青口1LB ($128)💎

藍青口愛好者必點🥰🥰🥰Baby mussel細嫩肉滑,一口一個用手食係最正😂係為左要用青口連肉裝滿d海鮮汁,濃而不咸,有少少傑嘅汁更容易盛載。兜中仲有兩件多士,吸下d海鮮汁再食,很可以🤤蒜蓉多士籃亦可以另外再加購。

🔶慢煮菠蘿、咸焦糖朱古力布朗尼、意大利雪糕($68)💎

本是口痕叫埋甜品,就有左呢份甜品為晚餐完美作結!!暖暖地嘅朱古力brownie中夾集住超薄杏仁片,加上有少少咸焦糖醬嘅gelato原本已很配搭。在冷暖咸甜中,原來加埋呢塊浸過白酒嘅菠蘿一齊食真係有料😋😋😋酒味相當出,浸後嘅菠蘿帶微苦少酸,面頭有薄焦糖,加上前面兩主角一齊食,感覺其實菠蘿先係主角😻幾喜歡呢個看似簡單味道又複雜嘅甜點。
慢煮菠蘿、咸焦糖朱古力布朗尼、意大利雪糕

🔶黑松露薯條 ($58)

呢個二人份有d大份😂架勢上檯,薯條亦炸得香脆。無特別落鹽,我地自己後落少少海鹽,視乎個人口味。基本上黑松露薯條都係無可取代嘅小食皇牌。
黑松露薯條

🔶荔枝接骨木花特飲($42)💎

Weekday想清一d選左呢款Fresh飲品,相對少甜而荔枝無好搶味,啖啖都有荔枝嘅微香👍🏼另外亦有幾款比利時啤酒任君選擇。
荔枝接骨木花特飲

其實字面係慢煮但唔洗太驚,出菜都係非常快有得食😂不過一次真係試唔哂咁高汁嘅菜式。餐廳差唔多收工時播「走先喇係咁先喇 下次再玩吖」,正😂整體體驗值得再一去。

2021-09-07
法式慢煮油封鴨腿