2020-04-08 599 瀏覽
最近受疫情影響,香港人都應該過得乏味同埋好攰,出街d舖頭又好早閂,公共場所又好多都封埋,可以去既地方少之有少。自己住既地方吾系將軍澳,不過都算近戈頭,記起自己好耐冇食台灣菜,原來將軍澳新都城二期有間文青台灣菜小店,真系有興趣試試。一進去已經感到滿滿既文青feel,以木造既環境,就好似一個小蝸居咁,仲有吾少書本在牆身旁邊既木架。現今真系好少可以搵到一d有書卷氣息既食店,多數既食店呢家都吾願花好多心思系環境上。數十張海天一色既相片盡現眼前,比人既感覺好舒服。晚市黎講,套餐會比較便宜,70幾至80蚊不等啦,晚市套餐仲有埋原盅燉湯,感覺幾健康,仲要系師傅4個中燉湯,款式日日吾同架。見到呢度都幾多人叫呢款三盛紅燒牛肉麵,自己都試下先。所謂三盛其實系指腱心牛肉、牛腩同埋牛丸,自己不嬲都幾中意食牛肉麵,所以叫呢款,腱心牛肉我諗就系平時我地食牛肉既牛板腱部分,質感較硬。牛腩個樣好似牛展,林林地又吾會肥,好味牛丸同牛腩一樣,牛肉味好明顯。次次去台式小店都一定會叫花枝丸,今次都吾例外,呢度既花枝丸真系不得了,每粒都超大粒比起平時食戈d既價錢爭好遠呀。入面既墨魚好多,成舊墨魚丸都好新鮮,好有口感男朋友話試下

數十張海天一色既相片盡現眼前,比人既感覺好舒服。

牛丸同牛腩一樣,牛肉味好明顯。
三盛紅燒牛肉麵

椒鹽花枝丸

男朋友話試下呢款台南手工餡餅,即管試試吧。佢外型我覺得都幾特別,成個豆沙鍋餅咁
不過食落就一般,餡料有生菜同埋豬肉,豆沙鍋餅既質感林林地,裡面d餡既味道就似菜肉包。
台南手工餡餅

三杯雞定食我就真系好少食,因為冇太多既地方有呢度菜,食落口發覺原來味道吾錯。表面已經睇到好深色既醬油,證明雞肉好入味,聞既時候都覺得好香口,雞肉都嫩滑。另外定食包含燉湯,吾知系是咩湯,但冇乜味精,喺現今既飲食業黎講好難得。
煲仔  ·  塔香三杯雞定食

芝士奶蓋桂花烏龍茶 $23
仙氣火龍果茶 $25

見到呢兩款餐廳都有推介,一於試下先。我戈杯系芝士奶蓋桂花烏龍茶,芝士奶蓋既鹹香味雖然可重,但又幾creamy,甜甜地幾好飲
桂花烏龍都有好香既茶味,又吾會好苦。

另外仙氣火龍果茶都好正,火龍果本身就系一樣好健康既水果,近年好多茶飲店都用佢黎做茶底,新鮮美味。
2020-04-01
三盛紅燒牛肉麵