2019-12-18 545 瀏覽
這間馬來西亞餐廳係呢排深水埗嘅排隊名店,早排見Facebook IG都好強推呢一間餐廳,本身都想嘗試好耐,同朋友約喺深水埗,路過見到排隊人龍,就打算喺入邊享用晚餐夜晚9點入到餐廳拎飛,排20幾號,但係先嗌到5號😓😓去行咗半個鐘返嚟啱啱好嗌到我哋,已經超級餓😭一坐低,細細張圓台已經坐咗四個人,計埋我地兩個人,坐咗六個人😂大家都坐得好迫,張枱叫多啲野都擺唔晒。確實唔係聚餐嘅好地方,坐得好唔舒服之後就有人比左一碗肉骨茶俾我哋,周圍都有阿姐拎住個湯壺添湯,見到大家嘅肉骨茶飲晒就會自動添。⭐️冬瓜龍眼冰+檸檬薏米水冬瓜龍眼冰:偏甜同台式嘅冬瓜茶相似 入面真係有龍眼肉同冬瓜。檸檬薏米水:冇咩薏米味,檸檬味好重,酸酸地都幾開胃。⭐️檳城亞參叻沙米線見到叻沙米線以為好似係椰香味嗰種,點知原來檳城呢一款係唔一樣嘅,咁就打算試吓新口味啦,食落真係有啲失望呀首先第一眼望落去全部都係洋蔥、椰菜、香料,本身唔鍾意食洋蔥嘅我係完全唔啱我胃口😭😭湯底辣中帶酸,酸中又帶啲甜 。同埋50幾蚊一碗米線真係好貴。。。⭐️椰香咖央多士多士烘得好脆,入面夾住牛油同埋咖央醬,但係椰香味唔突出,反而似班蘭味多啲。⭐️砂煲老鼠粉老鼠粉即係銀

⭐️冬瓜龍眼冰+檸檬薏米水

檸檬薏米水:冇咩薏米味,檸檬味好重,酸酸地都幾開胃。

檳城亞參叻沙米線

⭐️檳城亞參叻沙米線

椰香咖央多士

⭐️椰香咖央多士

砂煲老鼠粉

⭐️砂煲老鼠粉
老鼠粉即係銀針粉,配以肉碎、蛋、肥肉、蝦米等等。啱啱一上枱配有一隻生雞蛋,之後就靠砂煲嘅熱力整熟佢,好香但係唔會咸,我加啲黑豉油落去,味道啱啱好。

肉骨茶(棒棒骨)

⭐️棒棒骨肉骨茶
味道方面好重藥材味,個人偏向新加坡嗰隻胡椒味較重的肉骨茶。肉骨茶可以無限添飲,侍應見你差唔多飲完湯就會幫你添。呢度仲有其他唔同款式嘅肉配肉骨茶。棒棒骨筷子一整就可以做到肉骨分離,但係肉就偏鞋。仲有其他配料金菇豆卜等等,豆卜吸晒湯汁,好正。

2019-12-17
30 分鐘 (外賣自取)
椰香咖央多士
砂煲老鼠粉
肉骨茶(棒棒骨)