2023-12-25 300 瀏覽
📍 捌哥•馬拉籽最近迷上左食馬拉菜,今次專程入黎大圍試呢間新開既餐廳~餐廳一共有兩層;裝修簡潔,但勝在座位寬敞,環境舒適😌可以同朋友慢慢傾住食👭牆上畫左幅巨型壁畫,幾有特色,夠曬打卡able💖🦞龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128上枱嘅時候聞到好濃郁嘅龍蝦既香味😇各種既海鮮種類多:有齊曬龍蝦尾、帶子、青口、魚片頭,好豐盛!🤩先試左啖湯,好鮮味~加入鮮茄熬製而成嘅濃湯,亦吸收曬各種海鮮既精華😇手掌咁大既龍蝦尾絕對係MVP,肉質爽口彈牙,幾新鮮!必食啊♥️而帶子就大大粒,食落嫩口,唔會有雪味~唔錯👍🏻另外,麵份量多而且好掛湯,每啖都好滿足🤩🥘細滲 $106由多種唔同既藥材熬製而成嘅肉骨茶,滋補又養生~雖然係細滲,但材料既份量都唔講得少!分別有豬腩肉、豬肚、豬手、雞腳、排骨等等,好足料架!比較中意食既係豬手,食落好淋身而肉唔會覺得韌,同一時間吸收曬肉骨茶既香味,好入味😍食完飲完真係好暖身,尤其宜家天氣凍凍地~呢間既肉骨茶選擇多,多到有成10款俾你揀✨🐠魚仔醬啦啦 $54呢道係人氣之選既馬拉小食~「啦啦」即係香港人成日食既蜆仔,配餐廳特製既魚仔醬,鹹香辛辣共治一爐✨蜆仔肥美幾大隻,而且係冇沙既~最好食一
📍 捌哥•馬拉籽

🦞龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128

細滲

🥘細滲 $106

魚仔醬啦啦

🐠魚仔醬啦啦 $54
呢道係人氣之選既馬拉小食~「啦啦」即係香港人成日食既蜆仔,配餐廳特製既魚仔醬,鹹香辛辣共治一爐✨蜆仔肥美幾大隻,而且係冇沙既~最好食一定係個靈魂既醬料— 魚仔醬,配埋啲魚仔食,咸香既味道係口𥚃面揮之不去👅

黃金奶油虎蝦

🦐黃金奶油虎蝦 $168
虎蝦一共有3款可以揀:青辣椒虎蝦、甘香虎蝦同黃金奶油虎蝦;奶油口味比較少見,所以就試下先!味道香甜😌牛油味香~而虎蝦相當大隻,成隻手掌咁大✋蝦肉既質地厚實,有咬口😇蝦肉再配上奶油醬汁,幾開胃!

🥬玻璃魷魚蕹菜 $58
魷魚好脆身,最正既係加入左秘製既香辣醬料!但食得出有炸蒜同參巴醬的成份,係一種係娘惹菜既辣醬,香辣既味道幾啱我口味。另外,通菜炒得好有火候,菜食落爽脆但唔會覺得好油膩;一向少食菜既我表示食左成碟菜😆

🦑青辣椒魷魚 $118
魷魚係選用水魷魚,切成片狀再攞去炸~炸完之後個樣幾似洋蔥圈😋炸粉薄身,唔會食到成口炸粉~即叫即整,新鮮熱辣辣😝佢個青辣椒醬汁好正,味道辛辣🌶️啱曬中意食辣既人士!呢道絕對係我會encore既小食🤓

馬拉沙嗲串燒

🍢馬拉沙嗲串燒(三串) $64
串燒有3款肉類可供選擇,分別有豬牛雞~試左雞肉嫩滑,唔會覺得鞋口~配埋餐廳特製既馬拉沙嗲醬,食到花生粒粒🥜香口惹味😝不過真係要趁熱食,凍咗個味就會冇咁出色😋

桔仔話梅水  &  怡保白咖啡

☕️怡保白咖啡(熱)
入口順滑,咖啡味濃🤣

🍹桔仔話梅水(冷) $30
桔仔同話梅酸酸甜甜,解膩之選!

⭐️好味指數:8/10

📍 捌哥‧馬拉籽 (大圍)
大圍積存街14號兆苑地舖

#大圍 #捌哥·馬拉籽 #馬拉籽 #馬拉菜 #魚仔醬拉拉 #細滲 #肉骨茶 #喇沙 #蝦麵
細滲
魚仔醬啦啦