餐廳: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
資訊:

2015-02-19 2732 瀏覽
情人節一大早係office就收到男朋友既靚靚花,巧開心呀 !臨睇戲前,我地決定去飲杯茶,歎個包~男朋友既最愛 !我地本來打算去"利苑"歎茶,但實在太爆嘞!男朋友又肚仔餓,唯有另覓新點!經過"百樂潮州"門口,瞥見廳内格調優雅高尚,又有八、九成客人,應屬不錯,便上前攞位,侍應生即時帶領我地入座。環境寧靜,燈光幽暗,蠻有情調既中菜館子啊 , 巧啱Valentine's feel!二人座位極舒適寛敞,無限時任坐,hea爆燈 !我地一口氣點左巧多點心呀 1.百樂蝦餃皇 : 有四大一細粒 ,皮薄蝦大大隻,非常爽口彈牙!2.蟹籽鮮蝦燒賣皇 : 蝦彈肉滑!3.上湯牛肉球 : 平時食開蒸牛肉球,第一次食呢款用上湯煮既牛肉球,巧特別呀 ……味道其實無分別,球球質鮮,味道爽口。4.豉汁蒸排骨 :  半肥瘦排骨,肉質滑溜。芋頭香熟。5.XO醬蒸鳳爪 : 鳳爪夠辣夠入味!6.蜜汁叉燒包 : 叉燒包軟熟味美。7.潮式糯米卷 : 香口鬆軟。8.糖醋伊麵(小份) : 伊麵脆中帶軟,但唔夠焦脆!男朋友唔多欣賞呢個點心,我個人就覺得爭d, 炸得唔夠焦香囉 9.春風得意腸 : 入口外滑内
情人節一大早係office就收到男朋友既靚靚花,巧開心呀
!臨睇戲前,我地決定去飲杯茶,歎個包~男朋友既最愛
我地一口氣點左巧多點心呀

1.百樂蝦餃皇
: 有四大一細粒
,皮薄蝦大大隻,非常爽口彈牙!
百樂蝦餃皇
2.蟹籽鮮蝦燒賣皇
: 蝦彈肉滑!
蟹籽燒賣皇
3.上湯牛肉球
……味道其實無分別,球球質鮮,味道爽口。
上湯牛肉球
4.豉汁蒸排骨
:  半肥瘦排骨,肉質滑溜。芋頭香熟。
鼓汁蒸排骨
5.XO醬蒸鳳爪
: 鳳爪夠辣夠入味!
XO醬蒸鳳爪
6.蜜汁叉燒包
: 叉燒包軟熟味美。
蜜汁叉燒包
7.潮式糯米卷
: 香口鬆軟。
潮州糯米卷
8.糖醋伊麵(小份)
糖醋伊麵(小份)
9.春風得意腸
: 入口外滑内脆,幼滑既腸粉,包著脆卜卜既春卷,饀料係香甜既芋頭蓉,層次豐富,好吃到讓人驚呀
春風得意腸
食物質素高,環境清幽,價錢偏貴,二人情侶價$535.70,但坐得舒適自在又浪漫,也就沒所謂了

今餐巧滿足,巧幸福,原來情人眼裏既點心係咁完美無瑕架
……

2015-02-14