Le Viet

2021-10-09 191 瀏覽
📍 Le Viet小編平時好少食越南菜😮‍💨 見到尖沙咀有間越南餐廳見到價錢都合理 菜式都幾吸引 就同朋友去食~-大蝦菠蘿飯 $88個飯係用半邊菠蘿裝住🤣 造型好正🤭飯上面有三隻蝦同肉鬆做裝飾🥰 撈埋一齊食 食落去酸酸甜甜 鹹鹹地咁 飯入面仲有冇豆、菠蘿粒、粟米同埋蘿蔔等 食落去有口感又唔會油膩😬套餐我另外加$8轉特飲~ 椰汁紅豆冰飲落去椰子味重 但係如果紅豆分量再多啲嘅話就更好🙆🏻‍♀️同埋餐廳提供嘅飲管太幼飲唔到啲紅豆🥺生牛肉湯粉 $65碗湯粉熱辣辣上枱仲見到牛肉係紅紅地色~只要將牛肉浸落去熱辣辣嘅湯底一陣間就會熟😜肉質嘅口感食落去啱啱好🥰 湯底食落濃郁 湯粉食落滑溜 口感唔錯✊🏻另外午市套餐免費送飲品 我就叫左凍奶茶😜飲落去奶茶味都濃郁🙆🏻‍♀️鮮蝦米紙卷 $38一碟有四舊 每舊都包住一隻蝦 再配醬一齊食食落去酸酸甜甜 口感幾特別~越式甜品拼盤 $108甜品拼盤包括有芒果糯米飯、焦糖燉蛋、椰汁糕三樣嘢~小編三樣入面最鍾意食焦糖燉蛋🥰 食落去外脆內軟 表面嗰層焦糖脆夾埋下面凍凍地嘅燉蛋一齊食口感唔錯😻芒果糯米飯有兩大塊芒果🥭 芒果食落去好甜🥰 仲有兩舊糯米飯加醬一齊食 都好味😋椰汁糕就
📍 Le Viet
大蝦菠蘿飯 $88
個飯係用半邊菠蘿裝住🤣 造型好正🤭
同埋餐廳提供嘅飲管太幼飲唔到啲紅豆🥺
大蝦菠蘿飯

生牛肉湯粉 $65
碗湯粉熱辣辣上枱仲見到牛肉係紅紅地色~
只要將牛肉浸落去熱辣辣嘅湯底一陣間就會熟😜
另外午市套餐免費送飲品 我就叫左凍奶茶😜
飲落去奶茶味都濃郁🙆🏻‍♀️
生牛肉湯河

鮮蝦米紙卷 $38
一碟有四舊 每舊都包住一隻蝦 再配醬一齊食
食落去酸酸甜甜 口感幾特別~
鮮蝦米紙卷

越式甜品拼盤 $108
甜品拼盤包括有芒果糯米飯、焦糖燉蛋、椰汁糕三樣嘢~
椰汁糕就食落去煙煙韌韌 椰子味都重😛
越式甜品拼盤
跟餐飲品
餐湯

大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
外觀:★ ★ ★ ★ ☆