星期六阿媽陪我去中環診所覆診完,時間已經係黃昏,所以一於搵地方食埋晚飯先走。每個星期嘅難題又出現了,好彩係Openrice搵搵,見到「泰潮」,我之前喺深水埗食過午餐都OK👌。喺出面望,係睇唔到舖頭入面原來都幾大,環境算乾淨企理,牆身仲畫咗以香港中環為主題嘅壁畫🖼。店員們好友善,向我哋推介晚市2人套餐,有A同B款,主要分別係多碟前菜,其餘內容大致一樣,價錢爭$30而已😊。胃食嘅我哋要咗Set B,個套餐真係勁勁勁多嘢食,好誇張啊擺到成枱都係。計埋甜品總共有8樣食物,全部菜式嘅賣相都好吸引,唔會求求其其👍。湯品有得揀冬陰功湯或者扎肉肉碎湯,我哋要咗前者,惹味啲嘛🤤。店員就算好忙,都不忘幫我哋分埋湯,好細心呢。冬蔭公湯唔會太辣🌶,因為有椰香作調和;另外湯料好足,有4隻蝦、4粒豬肉丸同大量菇菇。前菜可以揀泰式青木瓜絲沙律或者酸辣鳳爪,我哋要咗鳳爪,味道微酸,幾開胃,而且份量好多,成10隻都有!不過最緊要係鳳爪無骨🦴,咁先食得開心。泰式炸蝦餅拼春卷,每人每款一件份量剛剛好。雖然炸物係好好食,但食太多會膩同滯住。🍤炸蝦餅大大件,口感又夠彈牙,好食;春卷就正正常常,無乜特別。泰潮海南雞🐓(例牌),一
冬蔭公湯
酸辣鳳爪
泰式炸蝦餅拼春卷
泰潮海南雞
泰潮海南雞🐓(例牌),一望碟雞我就知道我會鍾意食,因為海南雞整整齊齊乾乾淨淨上碟,而且亦係去骨㗎!啖啖肉食真係好正,加上雞肉好滑呢,點埋個辣醬食無得輸😋,果然係招牌菜,無令人失望。
泰式蒜蓉炒雜菜
泰式蒜蓉炒雜菜🥦,蒜香口味恰到好處,唔會太淡或太濃。因為係炒雜菜,菜嘅種類真係好多,包括西蘭花、芥蘭、蘿蔔、粟米仔同木耳等等。阿媽食咗大半碟😂。
招牌咖哩豬頸肉
招牌咖喱🥘可揀配牛筋腩/豬頸肉或者雜菜,阿媽唔食牛,所以要咗豬頸肉。🐷豬頸肉份量都多,不過就比較細粒;脂肪不會太多,口感亦不柴,唔錯。至於咖哩係唔辣的,帶有椰香,伴菜係紅黃綠燈椒,如果轉薯仔會更正,不過都食唔哂🙈。
雞油香飯
米飯🍚方面,有得揀泰國絲苗白飯或者雞油香飯,依個真係諗都唔洗諗,屋企日日都食白飯,出到嚟就梗係要油飯啦!油飯每粒都黃色的,好均勻,食落亦不會油,而且米飯好軟熟,一啲都唔乾。
椰青大菜糕
最後,就係跟餐泰式甜品2件,椰青大菜糕口感爽爽的,有少許椰肉🥥,不太甜,幾清新!但好搞笑地甜品個Size對比主菜係非常細,哈哈。
晚市2人套餐B
總括嚟講,我對依餐除咗滿意之外,就係好滿足😍。泰潮晚市套餐性價比真係極高,8樣食物每人$150都仲有找,而且真心每樣都好好食!唯一美中不足就係套餐唔包飲品🥤,要另外加錢,不過其實每杯特飲都係加$10啫,相當抵,我要咗青檸梳打,同樣出色💯。
2020-05-30
冬蔭公湯