2023-11-29 618 瀏覽
今日嚟大圍飲咖啡☕️已經二訪野田珈琲,一直對佢地厚班戟念念不忘!加上太多咖啡想試,決定再同朋友仔黎多次🤭🤭今次平日下午黎 比之前少左人,可以慢慢嘆!一入門口就見到好多世界各地嘅咖啡豆,原來日本團隊特派咖啡專員經常親身到訪咖啡產地,與莊園溝通及檢測咖啡生豆,每款生豆均由日本隊團驗證。現已出售80款以上精品咖啡豆,日本生豆團隊的嚴謹要求,把優質及新鮮的咖啡生豆進口香港,香港團隊加入研發焙煎,令每位客人都可以選購適合自己嘅咖啡豆難得嘅機會一定要試吓,當日請職員介紹比較特別的咖啡豆 ,最後揀左尼泊爾喜馬拉雅山雪人高山豆 主調(酒香,乾棗,肉豆蔻,烤可可) 如果你係第一次飲單品咖啡嘅話非常推薦,因為佢味道偏薄身容易入口,唔會太濃稠同苦澀,第一口會有淡淡酸味,如果係口腔一段時間再細吞酸味會更突出乾棗的味道,類似淡淡紅棗味,時間耐左咖啡的烤可可味會再明顯啲,但並不苦澀另外就試左超吸睛的抹茶濃縮拿鐵,漸層超級靚😍😍唔知係唔係第一次試飲,第一啖就覺得怪怪,抹茶粉粒未溶晒 飲落仲有啲粒粒,抹茶同咖啡味道有啲分離🤔靜岡抹茶紅豆奶油蛋糕🍰賣相好靚,層次都好分明,抹茶味奶油好濃厚順滑,唔太甜唔會食到好膩,不過紅豆
今日嚟大圍飲咖啡☕️

另外就試左超吸睛的抹茶濃縮拿鐵,漸層超級靚😍😍

靜岡抹茶紅豆奶油蛋糕🍰
賣相好靚,層次都好分明,抹茶味奶油好濃厚順滑,唔太甜唔會食到好膩,不過紅豆味就略為淡少少,而家都98分!如果濃少少就💯!

野田日式厚鬆餅配8.0 北海道牛乳軟雪糕🥞
重頭戲!!我期待已久呢厚鬆餅!做到咁厚一見到真係好正!!上次就冇配雪糕,今次就配埋雪糕食個層次即刻升級咗!上層嗰塊嘅表面係烤到有少少脆,但係中間心就非常軟熟,我自己好鍾意呢個口感!厚厚實實🤭 不過都係同上次一樣,蛋味再濃啲就正!

整體來講 每次黎都會有驚喜,店舖以日本傳統建築木系風格為主,比人一種寧靜舒適嘅環境,有多款各式各樣嘅咖啡豆百試不厭,而且圍方更加係設有「野甜屋」洋食甜品部,多款日系甜品由曾任職米芝連二星的甜品師、日籍餅師及野田資深烘焙師團隊共同企劃,剩係要試哂啲甜品,都可以黎多幾次🤭🤭

野田珈琲生豆專門店 + 焙煎
地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖

#大圍美食 #大圍 #圍方 #咖啡控 #咖啡 #咖啡廳 #相機食先 #打卡 #打卡美食 #打卡cafe #香港咖啡店 #手機食先 #香港咖啡 #日本咖啡 #コーヒー
#nodacoffeehk #freshlyroastedcoffeebean
#Beantocup #coffeeloverhk #coffeeloverhk
#undertheroof #thewaistyle
#野田珈琲 #咖啡生豆專門店 #即炒咖啡豆 #新鮮焙煎