餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2023-12-09 943 瀏覽
朋友生日好想食片皮鴨,大家決定去試下係K11既大都烤鴨,剛好餐廳又剛裝修完可以趕上朋友生日飯。今次生日飯共七個人,連埋甜品叫左十幾款食品烤北京填鴨 - 叫左一隻既份量,係以上兩份半隻片皮鴨咁既形式上枱,配料組合有紫蘿蔔,蜜瓜,青瓜,京葱絲,京醬,砂糖同荷葉餅,比一般坊間既片皮鴨配搭更講究,尤其嗰京醬非常出色,加左醬料後將原本已非常香脆美味既鴨皮同鴨肉提升到更美味既境界,包埋配料捲起一口吃下去,可以話係我食過最好味既片皮鴨,只係為依個片皮鴨已想盡備下次再encore淮陽灌湯小籠包 - 皮薄爆汁夠熱好味道,無咩好挑剔既水準之作鮮肉鍋貼 - 飽滿既鍋貼非常足料,嗰嗰都讚二菘炒鴨末 - 可選配生菜或芝麻燒餅,我地選擇左燒餅,將鴨末畢入燒餅中一起食,非常香口惹味,必點之選農家酸菜魚 - 湯底偏重味但味道係好的,魚肉嫩滑無腥味,索晒湯汁既豆卜都好食乾煸四季豆 - 都係香口惹味菜,味道不錯,不過略嫌四季豆走油有點過左少少,變得太軟身缺少左口感鎮江餚肉 - 好有風味既特色菜式,冷盤既鹹食,味道特別好難形容,值得一試黃金蝦仁炒飯 - 非常美味既炒飯,飯粒充滿鹹蛋黃香,嗰嗰都讚好味,飯面上加柴魚絲更增加了

鮮肉鍋貼 - 飽滿既鍋貼非常足料,嗰嗰都讚

黃金蝦仁炒飯 - 非常美味既炒飯,飯粒充滿鹹蛋黃香,嗰嗰都讚好味,飯面上加柴魚絲更增加了風味,必試之選

甜品共叫了小鴨子酥,高力豆沙,酒釀小丸子,金陵驢打滾四款,因為唔係按人頭叫我無試晒,所以只放相唔逐一評論了

整體係非常滿意同愉快既一餐,已經想再約嚟多次試其他款式了