餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2018-12-28 5246 瀏覽
細佬成日話呢間片皮鴨好好食,成日都會黎食今日媽媽生日,就決定同佢食個LUNCH跟住再去睇場戲片皮鴨係必點既, 由於我地有4個人, 所以叫左一隻放落枱賣相已經好靚, 每一塊鴨件大細都切到好平均!包住片皮鴨塊皮好薄,每一層都有用紙隔住,好細心!!個片皮鴨唔會好肥, 因為師傅會起左D肥油,皮同肉會係分開既,個皮食落係脆既, 食多幾件都唔怕膩!有砂糖同埋京醬做調味,個人鍾意2種都落哂!!另外佢有4款配菜比你夾埋一齊食, 以前食片皮鴨都只係有京蔥同青瓜, 呢度竟然有蜜瓜絲同埋紫蘿蔔!!真係第一次夾埋呢2種配料黎食!! 好有新鮮感,,好味!荷香包鴨飯食入口好香既荷葉味, 飯粒唔會太硬 (好多時出面都係用隔夜飯所以好硬)裡面鴨肉既份量都ok既, 仲有甜甜地既醬料, 如果人多都可以一試既花膠響螺燉雞湯呢度既燉湯一d都唔平,,$98一個但打開見到好大舊花膠呀, 旁邊仲有d津白, 入面仲有螺頭同雞件, 好足料, 成個湯所有餡料都食哂個湯好清甜, 冇多餘既油係面, 燉得好好!淮揚灌湯小籠包個小籠包個皮唔會蒸到乾哂, 打開既時候見到個皮都係濕潤有d湯汁係面夾起既時侯要好小心,,一夾起d湯汁就墜左係底,,好驚會
細佬成日話呢間片皮鴨好好食,成日都會黎食
今日媽媽生日,就決定同佢食個LUNCH跟住再去睇場戲

片皮鴨係必點既, 由於我地有4個人, 所以叫左一隻
烤北京填鴨

放落枱賣相已經好靚, 每一塊鴨件大細都切到好平均!
包住片皮鴨塊皮好薄,每一層都有用紙隔住,好細心!!
有砂糖同埋京醬做調味,個人鍾意2種都落哂!!
真係第一次夾埋呢2種配料黎食!! 好有新鮮感,,好味!

花膠響螺燉湯,荷香包鴨飯
荷香包鴨飯

花膠響螺燉雞湯
呢度既燉湯一d都唔平,,$98一個
個湯好清甜, 冇多餘既油係面, 燉得好好!

淮揚灌湯小籠包

夾起既時侯要好小心,,一夾起d湯汁就墜左係底,,好驚會整穿
要用匙羹幫手呀,,建議咬一小啖飲左入面少少湯汁先..湯汁好鮮甜...之後再點d醋,,,跟住先再咬大啖d食個餡
個皮唔會太厚, 都係必點之一

食完呢個片皮鴨, 我終於明白點解細佬會黎食咁多次..
仲話2個人叫一隻都食得哂, 雖然呢間餐廳價錢都唔平,,但我覺得物有所值既!
2018-10-17
生日