2020-06-15 63 瀏覽
《食左當去左系列~曼谷篇》以前上機之前都會係T2食泰潮,如今T2不在,旅行又去唔到,咁就上開飯網搵泰潮,先知原來有咁多分店,而中環呢間有最多好評,所以就黎會一會我日思夜想既泰式海南雞~menu有單人套餐/2人餐/4人餐,見2人餐咩都有d,為食既我就即刻order冬陰功湯~冬陰功湯非常足料, 有豬肉丸、蝦、車厘茄、秀珍菇, 味道夠晒地道,酸甜+ 椰奶香泰式青木瓜絲沙律~青木瓜絲沙律係一道開胃前菜﹐青木瓜既酸配上泰式特有既沙律汁,非常醒胃泰潮海南雞(例牌)~米芝蓮海南雞係名副其實,海南雞已經去晒骨﹐皮爽雞肉滑身﹐另上既醬汁惹味(門過店員,全部自家制)﹐配上雞油飯﹐一解水門雞之癮!!泰式蒜蓉炒雜菜~咪以為炒雜菜好普通,呢度既雜菜好有蒜香,亦不失鮮甜 , 連最怕既甘筍草青味都冇晒(椰菜、木耳、甘筍、芥蘭、栗米芯)泰式炸蝦餅拼春卷~炸蝦餅春卷每件各一﹐炸物夠熱夠脆身招牌咖哩 (牛筋腩)~咖哩唔算太辣﹐牛筋牛腩份量都幾多下,牛味香~~ 配菜用上三色椒replace左薯仔, 原來三仔椒煮咖哩都幾鮮甜是日甜品~椰汁大菜糕為ending 非常好, 清甜不膩!!最後要特別讚揚呢度既SERVICE~1) 就
《食左當去左系列~曼谷篇》

泰式炸蝦餅拼春卷~炸蝦餅春卷每件各一﹐炸物夠熱夠脆身

是日甜品~椰汁大菜糕為ending 非常好, 清甜不膩!!

最後要特別讚揚呢度既SERVICE~
1) 就算2個人黎到, 餐廳會盡力安排4人台,
2) 上冬陰功湯既時侯會問要唔要幫我地"不"埋,但作為相機食先既吃貨,都係自己黎岩D
3) 本身餐台上已經有TISSUE, 但食到中間,店員都會續張台問要唔要extra tissue¬¬
冬陰功湯
泰式青木瓜沙律