2021-01-25 1326 瀏覽
夜晚冇得堂食😭,但又心血來潮想食日本嘢🎌,於是去開新都城,就順便幫襯埋「德美壽司」買兩個晚餐食。雖然Walk in入去買嘅人唔多,但我就瘋狂聽到外賣App機嘅響聲,所以佢應該都有唔少單🧾。等候期間,我留意到餐廳面積都唔細,環境乾淨企理。牆身似係山景🏞,藍白色調,望落令人感覺舒服。餐廳冇特別設計外賣餐單,主要都係採用返堂食嘅晚市餐牌,選擇都幾多,有魚生丼、亦有定食便當🍱,價錢介乎$75至$168不等。唔知👫二人套餐有冇得外賣呢?餐廳唔會因外賣而縮水,份量同堂食一樣之外,亦同樣會送上沙律同麵豉湯。所以即使呢度係兩個餐,但開餐時感覺都好豐富😍。三色丼($118),丼飯冇令我失望,同喺餐廳食嘅造型係一模一樣。🍣三色刺身包括三文魚、油甘魚同一粒大帶子,前兩者就各有三片。刺身每片都係超厚切,所以食落有滿足感。丼飯上面有一隻溫泉蛋🍳,建議篤穿佢撈汁食。我略嫌今日嘅壽司飯酸咗少少,但好在佢同平日一樣喺飯入面加咗大量蟹籽、雜菇、海帶同芝麻,佢哋全部都有助提升味道同口感。活鰻魚朴葉飯定食($108),🐟鰻魚飯都唔錯喎,雖然鰻魚得四件,但勝在每件都幾大塊,而且最重要係冇骨❎🦴。另外,饅魚下面仲放滿一層煎蛋絲
夜晚冇得堂食😭,但又心血來潮想食日本嘢🎌,於是去開新都城,就順便幫襯埋「德美壽司買兩個晚餐食。雖然Walk in入去買嘅人唔多,但我就瘋狂聽到外賣App機嘅響聲,所以佢應該都有唔少單🧾。
唔知👫二人套餐有冇得外賣呢?
三色丼
三色丼($118),丼飯冇令我失望,同喺餐廳食嘅造型係一模一樣。🍣三色刺身包括三文魚油甘魚同一粒大帶子,前兩者就各有三片。刺身每片都係超厚切,所以食落有滿足感。丼飯上面有一隻溫泉蛋🍳,建議篤穿佢撈汁食。我略嫌今日嘅壽司飯酸咗少少,但好在佢同平日一樣喺飯入面加咗大量蟹籽、雜菇、海帶同芝麻,佢哋全部都有助提升味道同口感。
活鰻魚朴葉飯定食
活鰻魚朴葉飯定食($108),🐟鰻魚飯都唔錯喎,雖然鰻魚得四件,但勝在每件都幾大塊,而且最重要係冇骨❎🦴。另外,饅魚下面仲放滿一層煎蛋絲,配飯食一流。飯粒用上珍珠米,所以大大粒,粒粒分明。如果鰻魚汁多少少就更正,不過我相信如果一早講,佢唔會介意整多汁比我。
跟餐嘅沙律🥗好有誠意,因為唔係淨係得菜,而係有一粒細帶子。
麵豉湯就正常水平啦,湯始終要熱飲先好飲,所以我叮翻熱先飲😬。
總括嚟講,德美能夠做到外賣同堂食嘅水平差唔多,係一件難得嘅事👍。另外,我仲好欣賞佢嘅外賣包裝,外賣盒唔係Cheap嘢,更有考慮到通氣嘅需要(熱食適用),而且店員蓋得好實,唔易倒瀉🥡✨。
2021-01-18
15 分鐘 (外賣自取)