餐廳: 鮨逸
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-16 478 瀏覽
朋友約我食 Omakase,  預訂了 銅鑼灣 [鮨逸] 晚餐 25 品, 好開心.  我對日本食物文化, 鮮同美, 加上師傅那種精細誠意, 好欣賞. 服務員介紹 京姬柚子梅酒, 白桃濁酒, 醇厚清香, 提升食物味道.  Cheer !!第一道菜由 松葉蟹水雲 開始.  沖繩島的海中寶~水雲, 入口柔軟貼滑,  伴上松葉蟹, 啖啖有蟹香, 加上醋汁好口感  , 令人口胃大開.  鮟鱇魚肝,  含膠原蛋白, 營養成分高. 感覺細嫩,  與水海草, 菊花作伴,  好食.汁煮黑梅貝:  肉質彈牙又美味.  佐酒佳品.銀鱈魚白子海葡萄:  珍貴的食材,  白子顏色白嫩, 入口帶點滑身, 加點海苔, 魚籽, 味道好獨特. 深海池魚包豆腐:  深海池魚, 肉質鮮嫩肥美, 加上豆腐, 蘿蔔蓉及菊花, 味道有層次, 鮮味滑口.北寄貝刺身:   鮮味濃甜. 小龍蝦刺身:  師傅由水缸活捉龍蝦, 即場拆肉,  龍蝦肉鮮爽彈滑, 食得大滿足.北海道白角魚壽司:  魚肉厚,  脂厚油香.赤貝:  橙紅色, 有光澤, 肉質彈牙爽口, 好鮮味.金目鯛壽司:   星級魚種. 肉質細膩,  鮮味不凡.松葉蟹肉豆腐:
松葉蟹水雲
鮟鱇魚肝
汁煮黑梅貝:  肉質彈牙又美味.  佐酒佳品.
汁煮黑梅貝
銀鱈魚白子海葡萄
深海池魚包豆腐
北寄貝刺身:   鮮味濃甜.
北寄貝刺身
小龍蝦刺身
北海道白角魚壽司 魚肉厚,  脂厚油香.
北海道白角魚壽司
赤貝:  橙紅色, 有光澤, 肉質彈牙爽口, 好鮮味.
赤貝
金目鯛壽司:   星級魚種. 肉質細膩,  鮮味不凡.
金目鯛壽司
松葉蟹肉豆腐: 豆腐好滑,  松葉蟹味香濃, 味道細緻.
松葉蟹肉豆腐
鰤魚:   魚肉鮮美,  越吃越滋味.
鰤魚
大蝦剌身:  擺碟很美, 蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比.
大蝦剌身
秋刀壽司:  油脂濃郁,  鮮味出色.
秋刀壽司
岩手縣真蠔:  手掌般大,  蠔迷至愛 , 生蠔肥大肉厚,  加上海水自然鹹味,  配上柚子醋,  蠔味更出眾.
岩手縣真蠔
三文魚桴卵:  巨型魚桴好彈牙, 魚油甘香細膩, 令人齒頰留香.
三文魚桴卵
喜之次壽司:   經火炙後更突出脂肪香氣.
喜之次壽司
吞拿魚腩馬糞海膽:   吞拿魚脂鮮甜濃厚, 鮮味出色, 味道濃郁, 名貴金箔好吸引.
吞拿魚腩馬糞海膽
拖羅魚海膽最中餅:  拖羅魚海膽都糸我至愛. 今次有新食法,  滿滿食材夾入最中餅內,  (威化餅製的匣子), 既鮮甜又脆口, 有層次感, 吃得飄飄然.
慢煑鮑魚:  鮑魚已切片, 味道稔甜,  真是海產極品.
慢煑鮑魚
金鯛立鱗燒:  魚鱗超脆, 魚肉嫩滑, 沾上岩鹽海苔汁,  好滿意.
金鯛立鱗燒
花咲蟹:   蟹肉鮮甜質優, 細嫩 可口.
花咲蟹
拖羅魚腩壽司:   紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好好.
拖羅魚腩壽司
馬糞海膽:  味道不錯, 放在鱈魚乾片上, 脆口又鮮味.
馬糞海膽
龍蝦頭舞茸菇清湯:  食完龍蝦肉刺身, 龍蝦頭做湯, 味道清甜, 既環保又有助我們暖胃.
龍蝦頭舞茸菇清湯
甜品玉子布甸,  入口細滑, 蛋香味濃.
果物:   日本蜜瓜清甜可口, 雪糕加紅豆 , 又滑又美味.
吃了 25 品, 鮮味, 精緻的日本刺身壽司廚師廚藝有水準,  食材新鮮又有質素, 價錢非常合理. 愛吃 Omakase 一族值得 到訪
松葉蟹水雲
鮟鱇魚肝