過開中環做嘢、收工突然間想食泰國菜。上網一search、原來中環都唔少泰國菜。眾多嘅泰國菜當中,我就最揀咗泰潮。一嚟泰潮好評眾多,二嚟睇到餐牌價格都好相宜。未去到餐廳、我就已經揀好咗,要點晚市2人套餐B。晚市2人套餐B,有一個湯、兩個小食、兩個菜、一個例牌海南雞、兩個飯、同埋兩件甜品。 咁多嘢食都只係$298,確係好抵。同埋份量其實三個人食都足夠。冬蔭功湯湯有豬肉丸、大蝦同雜菌、都算係幾足料。湯嘅味道好好,但如果可以再辣少少就更好喇。酸辣鳳爪食酸辣鳳爪,我最驚就係太過辣。泰潮嘅酸辣鳳爪就剛剛好。而且鳳爪就住每一隻趾位剪開咗,一口一條,唔會話多咗幾隻趾會食到成咀都係。泰潮海南雞泰潮嘅皇牌菜,雞好滑好香,又唔見有脂肪。連埋雞皮入口完全無罪惡感。點埋海南雞用嘅醬汁,提升海南雞嘅味道。再配埋雞油香飯一齊食先係皇道。雞油香飯有得揀香油雞飯,當然會叫依個啦。粒粒飯都係金黃色,充滿住雞油嘅香味。可惜嘅係唔記得咗個2人套餐有招牌咖喱。早之應該叫一個雞油香飯、另一人叫絲苗白飯。泰式炸蝦餅拼春卷雖然單碟嚟睇份量唔算太多,但以整個2人套餐嚟講,其實就好足夠喇。蝦餅彈牙有蝦味。春卷就係齋春卷嚟,變咗唔會食太多

泰式炸蝦餅拼春卷
雖然單碟嚟睇份量唔算太多,但以整個2人套餐嚟講,其實就好足夠喇。蝦餅彈牙有蝦味。春卷就係齋春卷嚟,變咗唔會食太多肉,相對比較健康。

招牌咖喱
招牌咖喱可以點配牛筋腩、豬頸肉、或者雜菜。我哋點咗配豬頸肉。咖喱非常之香、同豬頸肉都好夾。豬頸肉好鮮嫩。唯一可惜嘅係我哋兩個飯都點咗雞油香飯,早知應該一個雞油香飯、一個絲苗白飯,咁就唔會浪費咗咁香咁好味嘅咖喱喇。
招牌咖喱 (豬頸肉)

泰式蒜蓉炒雜菜
蒜蓉味好夠,係依一餐嘅蔬菜主要來源,整份菜都好好味道。

泰式甜品
甜品係兩件細細嘅椰汁糕、清甜好味。幫依一餐劃上完美嘅句號。
椰汁糕
泰式炸蝦餅拼春卷
招牌咖喱 (豬頸肉)
椰汁糕
  • 泰潮海南雞(例牌)