2020-05-11 139 瀏覽
近近地去屋企附近食個午飯,商場入邊呢一間真係算少有地平民價嘅餐廳,而且台灣嘢食都幾高質😈雞翅膀滷肉飯(加上湯浸時菜及滷水蛋)~好驚喜嘅一set,下午茶2:00食$48 蚊1個set,確實係幾抵食,份量都大份,係午餐嘅份量,滷肉份量好多,撈晒成碗飯啱啱好🤣雞翼有四隻,每一隻都脹卜卜,用滷水炆得很入味,每隻雞翼都吸收晒滷水精華,配合芽菜一齊食別有一番風味,大食嘅我加埋滷水蛋以及上湯浸時菜,滷水蛋夠入味,有齊晒肉菜同蛋超級滿足😈拉絲芝士蛋餅(火腿) + 蕃茄湯通粉~同行朋友則叫咗個下午茶set,佢話幾懷念台灣食嘅芝士蛋餅,估唔到呢度嘅味道同台灣食到嘅都差唔多☺️芝士半溶,配合蛋餅以及火腿一齊食有不同層次,加埋個番茄湯通粉,以下午茶set來講份量都幾多🤤台南手工餡餅~無得去旅行,唯有喺度食返個地道嘅手工餡餅,估唔到餡餅size幾大,啱啱煎起外皮有少脆感覺,內裏包着滿滿的餡料,餡餅嘅皮也不算過厚🤔煎餃子~最喜愛吃煎餃子,$28蚊4粒,價錢少少貴,但食物質素不錯,啱啱煎起咬落十分香脆,餃子餡仍然能保持肉汁,外皮亦夠煙韌,不過再薄一點就更perfect🤩美人玫瑰茶~食完咁豐富嘅午餐,當然要叫杯玫瑰茶黎

雞翅膀滷肉飯(加上湯浸時菜及滷水蛋)~
雞翅膀滷肉飯(加上湯浸時菜及滷水蛋)

拉絲芝士蛋餅(火腿) + 蕃茄湯通粉~
拉絲芝士蛋餅(火腿)
蕃茄湯通粉

台南手工餡餅~
台南手工餡餅

煎餃子~
煎餃子

美人玫瑰茶~
食完咁豐富嘅午餐,當然要叫杯玫瑰茶黎解一解膩,新鮮嘅玫瑰花瓣製成茶包,作為飯後茶飲帶有微微的玫瑰花香,味道不像中式茶般澀,聽講有寧神解鬱作用🤩
美人玫瑰茶

夏日水漾鮮果茶~
夏日炎炎,同行朋友叫咗一杯鮮果茶解一解喝,整杯嘢飲充滿生果的鮮甜味道,但甜度都ok,未至於過甜,反而飲落幾refresh,有清爽感覺☺️
夏日水漾鮮果茶
2020-05-08
雞翅膀滷肉飯(加上湯浸時菜及滷水蛋)
拉絲芝士蛋餅(火腿)
蕃茄湯通粉
台南手工餡餅