2019-08-06 1801 瀏覽
中上環一带想食泰國嘢都有好多嘅選擇, 今日揀咗去《泰潮》開餐, 在中環街市附近, 小巷仔入面。因為曾是米芝蓮推介, 覺得環境,食物,服務都有番咁上下。 餐廳樓面唔算好大, 小店模式, 裝修有啲舊香港嘅感覺。餐廳也提供二至四人泰式套餐, 平日六點过後仲有七折優惠。揀咗这款二人套餐$268, 有湯 ,菜,咖哩, 招牌海南雞,甜品,炸物同白飯, 相當抵食。這款海南雞飯份量唔少,差唔多有四分一隻。 雞味濃, 肉質夠嫩滑,雞皮又夠爽, 海南雞個秘製醬汁更係精髓所在! 底部墊上大量香甜嘅椰菜。附設嘅白飯真係夠曬份量, 可以選擇白米饭或雞油飯。 白米飯選用泰國絲苗, 勁有米香但唔会好黏糯, 伴以泰式咖哩汁非常非常滋味。揀咗《泰式冬陰功湯》, 夠濃郁, 辣得好搶喉又夠酸, 亦不失海鮮嘅鮮味, 細細鍋材料勁豐富, 超美味極推介!《招牌咖哩蝦球》 有四,五隻大蝦球, 豐富配菜有三色椒和雜菇。 咖哩汁味道帶甜唔辣又夠稠。《泰式蒜蓉炒雜菜》又係超夠份量, 夠曬鑊氣, 珍珠筍,蘿蔔,芥蘭, 木耳,三色椒等全都需要夠鑊氣先炒得好食, 且充滿蒜蓉香!《泰式炸魚餅拼春卷》炸魚餅 有別於平時食到有落好彈牙好結實嘅魚肉,

餐廳也提供二至四人泰式套餐, 平日六點过後仲有七折優惠。

海南雞飯

底部墊上大量香甜嘅椰菜。

泰式冬陰功湯

泰式蒜蓉炒雜菜

《泰式蒜蓉炒雜菜》

泰式炸魚餅拼春卷

《泰式炸魚餅拼春卷》
炸魚餅 有別於平時食到有落好彈牙好結實嘅魚肉
, 這裏是人手打做,比較軟熟和腍身, 有魚香,唔错!

泰式甜品~ 椰汁糕。 有香濃嘅椰汁味, 作為饭後甜品真係冇得頂!

店員服務非常迅速快捷仲不時幫你斟水, 真係要由頭讚到落尾~👍

海南雞飯
泰式冬陰功湯