2019-05-01 437 瀏覽
朋友很喜歡食海南雞飯,就提議試下中環這間連續獲得米芝蓮推介的明星泰菜~ 不過一場黎到,冇理由唔試埋其他食物,所以最後叫了二人套餐($268)——————————🔹冬蔭功湯味道剛剛好,不會太酸、太辣或太鹹。本身朋友不喜歡飲冬陰功,覺得口味太濃重,但今次就接受到!湯的配料豐富,有蝦、肉丸、蘑菇、車厘茄等,兩個人各飲兩碗都還有剩,抵飲👍🏼🔸招牌咖喱蝦球咖喱味濃郁,帶淡淡椰香味,整體不覺太辣,還有很多蝦球,超級下飯!🔹泰潮海南雞 配雞油香飯最期待嘅海南雞飯終於出場!海南雞已經完全去骨,方便進食~雞肉嫰滑,雞皮爽脆,配上超香雞油飯,無可挑剔❤🔸泰式炸魚餅拼春卷魚餅和春卷即叫即炸,香脆可口。魚餅本身沒有下太多香料,食起來帶點魚味☺脆卜卜的春卷內是雜菜,沾上泰式醬,好好食👍🏼🔹泰式蒜蓉炒雜菜炒雜菜份量很多,內有多種菜,但就冇乜蒜香味🥴🔸泰式甜品最後以椰青糕作結!清甜帶淡淡椰香味,好好食~ 不過份量太細啦😭
——————————

泰潮海南雞

🔸泰式炸魚餅拼春卷
泰式炸魚餅拼春卷

🔹泰式蒜蓉炒雜菜
炒雜菜份量很多,內有多種菜,但就冇乜蒜香味🥴
泰式蒜蓉炒雜菜

🔸泰式甜品