餐廳: 鮨文
資訊:

2015-10-06 872 瀏覽
朋友見到元朗有間壽司店好出名,本來咁遠我叫佢搵第二個陪佢,但佢show左張海膽相比我睇,我即刻改變主意。好可惜黎到冇得坐枱欣賞師傅即刻為我準備既一刻,有點失色。呢度食Omakase,即係由廚師話事,食當日最新鮮既食物,你完全唔知下一碟係咩,充滿神秘感。你唯一要做嘅,就係睇下要邊個set,決定食幾多野。先來個​沙拉同埋魚仔,賣相十分吸引。黑松露茶碗蒸​茶碗蒸其實係日本嘅蒸蛋,有d似平時啲蒸水蛋,但唔會話太淡,好滑同蛋味相對較重,裡面有啲蝦肉和蟹柳等等,配合黑松露也很夾。4款刺身左口魚由最淡味既左口魚開始,肉質結實有嚼勁,味道比較淡。中拖羅拖羅係吞拿魚近腩位既位置,肉質肥美,充滿脂肪,入口即溶。平政魚平政魚雖然都肉質結實,但比起左口魚少點嚼勁,多點油脂。石垣貝石垣貝質感爽脆,味道鮮甜,有點似象拔蚌。真鯛真鯛有淡淡既鮮味,味道比較淡,但有咬口,好爽口。甜蝦甜蝦口感軟嫩而鮮甜。深海池魚深海池魚味濃甘香,肉質煙韌。大拖羅是拖羅中最為香濃肥美的部分,香味十足。海膽,三文魚子丼比相吸引而黎既海膽份量比相片少,唔知係咪因為當日太多人叫所以份量唔夠呢?不過呢個海膽未做到滑不溜口既感覺,有點失望。蔥拖羅手

好可惜黎到冇得坐枱欣賞師傅即刻為我準備既一刻,有點失色。

先來個​沙拉同埋魚仔,賣相十分吸引。
沙拉同埋魚仔
黑松露茶碗蒸​
黑松露茶碗蒸​
4款刺身

左口魚
由最淡味既左口魚開始,肉質結實有嚼勁,味道比較淡。

中拖羅
拖羅係吞拿魚近腩位既位置,肉質肥美,充滿脂肪,入口即溶。

平政魚
平政魚雖然都肉質結實,但比起左口魚少點嚼勁,多點油脂。

石垣貝
石垣貝質感爽脆,味道鮮甜,有點似象拔蚌。
左口魚/中拖羅/平政魚/石垣貝
真鯛
真鯛有淡淡既鮮味,味道比較淡,但有咬口,好爽口。
甜蝦
甜蝦口感軟嫩而鮮甜。
甜蝦
深海池魚
深海池魚味濃甘香,肉質煙韌。

大拖羅
是拖羅中最為香濃肥美的部分,香味十足。
深海池魚/大拖羅
海膽,三文魚子丼
海膽,三文魚子丼
蔥拖羅手卷
將拖羅切成長條形,做成手卷,咬落入口即溶,只感覺到一陣鮮味和油香,跟飯完全溶入在一起,極之好味味。比起剛剛吃的大拖羅更勝一籌﹗
魚湯
食材只要夠新鮮,簡單調味就令魚湯入口鮮甜,每日將新鮮既魚放落去煲,你話有幾甜啦。
北海道蜜瓜
北海道蜜瓜甜美多汁,但其實我想試甜品
北海道蜜瓜
最後,大家有冇留意到米飯既顏色偏深,同平時食開既唔同顏色呢﹖原來呢度既壽司用赤醋做壽司醋,係江戶前最正統既壽司做法,食落多左一份陳醋香,令魚鮮味更特出。
左口魚/中拖羅/平政魚/石垣貝
深海池魚/大拖羅